19.02.2017


Na kosmodromu Bajkonur byla dokončena montáž hlavicové části s nákladní kosmickou lodí Progress MS-05 na nosnou raketu Sojuz-U. Korporace Roskosmos současně oznámila, že vývoz rakety s nákladní lodí na startovní rampu bude zahájen v časných ranních hodinách v pondělí 20. února.

Ze startovního komplexu 39A na Cape Canaveral odstartovala v 14:38 UT nosná raketa Falcon 9 s nákladní kosmickou lodí Dragon CRS-10, která veze asi 2500 kg materiálu a zásob na Mezinárodní kosmickou stanici. Po normálním průběhu prvních fází letu se nákladní loď na základní oběžné dráze asi 10,5 minuty po vzletu oddělila od horního stupně rakety. První stupeň úspěšně motoricky přistál na plošině na Cape Canaveral nedaleko od startovní rampy.

NASA vybral pro podporu v rámci programu Flight Opportunities pět experimentů, jimž umožní realizaci na sondážních raketách, výškových balónech nebo při parabolických letech v letadlech (Zero G). Vybranými experimenty jsou: výzkum proteinů v podmínkách mikrogravitace, kalibrace fotovoltaických článků a sledování jejich výkonu při letu výškového balónu, test využití parakřídel k dopravě vědeckých výsledků z výškového balónu na předem určené místo, vyhodnocení chování regolitu v různých fázích letu suborbitální rakety a mikroskopické sledování chování buněk v průběhu letu sondážní rakety.

Prezidentka společnosti SpaceX Gwynne Shotwell[ová] potvrdila, že první let k Marsu společnost uskuteční až v roce 2020, což umožní důkladně připravit ambiciózní projekt soukromé mise k Marsu. Původně směřovaly snahy SpaceX k roku 2018, ale podle slov Shotwell[ové] by bylo nutné věnovat podstatně více prostředků a současně urychlit program nosné rakety Falcon Heavy. Cílem prvního letu je ověřit přistání kosmické lodi Red Dragon, která pro měkké dosednutí na marsovský povrch využije raketové motory.

Sobotní (18.2.) zrušení vzletu nosné rakety Falcon 9 s nákladní lodi Dragon CRS-10 bylo způsobené technickou závadu na systému řízení vektoru tahu druhého stupně rakety. Pokud se podaří problém vyřešit, uskuteční se další pokus o start dnes v 9:38:59 EST (14:38 UT) - start musí proběhnout přesně v určeném čase. Pro plánovanou dobu vzletu meteorologové předpokládají 70procentní šanci na příznivé povětrnostní podmínky.

Kosmická agentura Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt (DLR) a firma Airbus Defence and Space GmbH podepsaly dohodu, jejímž obsahem je vývoj a výroba aparatury Methan-LIDAR pro francouzsko-německou družici MERLIN (Methane Remote Sensing LIDAR Mission). Družice má být vypuštěna v roce 2021 a jejím úkolem bude měřit s maximální přesností koncentraci metanu v zemské atmosféře. Metan je významný skleníkový plyn, jehož dopad na změny klimatu jsou mnohanásobně silnější než je tomu u oxidu uhličitého.

Indická kosmická agentura oznámila že 17. února vyzkoušela kryogenní horní stupeň C25 pro nosnou raketu GSLV MkIII. Statický test proběhl na zařízení ISRO Propulsion Complex v Mahendragiri a motor při něm pracoval nepřetržitě po 640 vteřin. Jako paliva se využívá kapalný vodák, okysličovadlem je kapalný kyslík. První pokusný let nosné rakety GSLV MkIII - D1 je předběžně naplánován na letošní duben.

Agentura NASA oznámila, že posádka Mezinárodní kosmické stanice sklidila první úrodu čínského zelí (celkově se jedná o pátý druh zeleniny pěstovaný na ISS), jejichž semena dorazila na stanici loni v dubnu. Sklizeno bylo šest malých výpěstků. NASA uvedla, že kosmonauti ochutnají několik listů, ale většina sklizně bude zaslána na Zemi k podrobnějšímu studiu.

V blízkosti Země prolétá planetka 2017 DF, odhadovaná velikost je mezi 9 a 28 metry, maximální přiblížení v 09:27 UT na vzdálenost 0,00538 AU (2,09 vzdálenosti Měsíce, tj. asi 800 000 km), planetka byla poprvé pozorovaná 17. února 2017 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (19. února):
1997 - ze základny Ryori byla vypuštěna japonská meteorologická raketa MT-135P; dostup 56 km (20. výročí)
1987 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna průzkumná družice Kosmos 1822 (30. výročí)
1987 - ze základny Tanegashima byla nosnou raketou N-2 vypuštěna družice pro dálkový průzkum MOS-1 (30. výročí)
1977 - ze základny Kagoshima byla nosnou raketou M-3H vypuštěna technologická družice Tansei 3 (40. výročí)
1957 - ze základny Kapustin Jar byla odpálena balistická raketa R-1 (№0920); dostup asi 100 km (60. výročí)
1947 - na Muroc Dry Lake se uskutečnil 15. pokusný let raketoplánu Bell XS-1 #2; pilot Ch. Goodlin (70. výročí)
1947 - z LC33 na White Sands odstartovala v rámci testů sondážní raketa WAC B (28B); dostup 44 km (70. výročí)
1937 - narodil se Klim Ivanovič Čurjumov (†14.10.2016), ukrajinský astronom, ředitel planetária v Kijevě (80. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat