6.6.2012

Poslední aktualizace 6.6. 19:00 UTC

Ve věku 91 let zemřel 5. června v Los Angeles americký spisovatel sci-fi Ray Bradbury, autor mj. děl "451° Fahrenheita" a "Marťanská kronika". Bradbury se v padesátých letech zasloužil o to, že se sci-fi stalo uznávaným literárním žánrem.
Více: http://www.nytimes.com/2012/06/07/books/ray-bradbury-popularizer-of-science-fiction-dies-at-91.html?_r=2&hp

Americký raketoplán Enterprise byl dopraven do plovoucího muzea Intrepid Sea, Air and Space Museum v New Yorku.
Více: http://www.collectspace.com/news/news-060512b.html

V ruském Středisku řízení letu probíhá společné jednání Konzultační a expertní rady Roskosmosu a Konzultačního výboru NASA o dalším pokračování činnosti Mezinárodní kosmické stanice. Ruskou stranu zastupuje G. G. Rajkunov, za NASA jedná T. Stafford. Výsledky jednání komise budou předány vedení Roskosmosu a NASA.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19176

American Society for Gravitational and Space Biology oznámila, že mění svůj název na American Society for Gravitational and Space Research (ASGSR). Prezident společnosti ASGSR Howard G. Levine k tomu řekl, že nový název bude lépe odrážet působnost společnosti nejen v biologii, ale i v oblasti fyziky. Společnost bude podporovat výzkum a vzdělávání v oblasti gravitačního působení na biologické a fyzikální procesy a na životní prostředí.
Více: http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=37319

Tiskové oddělení Roskosmosu informovalo o probíhajících přípravách příštích kosmických letů. V MIKu komplexu 112 je sestavována nosná raketa Sojuz-FG pro kosmickou loď Sojuz TMA-05M, která prochází předstartovní přípravou v hale komplexu 254. V montážní hale 92A-50 jsou v předstartovní přípravě telekomunikační družice Ekspress-MD2 a Telkom-3; nosná raketa Proton-M pro ně se připravuje v hale 111 a urychlovací stupeň Briz-M v hale 91A.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19174

Společnost Intelsat oznámila, že neexistuje žádné nebezpečí omezení telekomunikačních služeb z důvodu poruchy družice Intelsat 19 (vypuštěné 1. června). Na družici se neotevřel jeden panel sluneční baterie a družice může být využívána jen z části své kapacity. Intelsat dále uvedl, že zatím není známá příčina poruchy.
Více: http://www.flightglobal.com/news/articles/sealaunch-puts-intelsat-19-in-orbit-but-satellite-has-a-problem-372635/

V úterý (5.6.) ve 12:58 místního času (19:58 UTC) odstartoval ze základny Vandenberg AFB letoun L-1011 Stargazer s připojenou rajetou Pegasus XL a zamířil k atolu Kwajalein (Marshallovy ostrovy). Přelet obsahuje jednodenní zastávku na Hickham AFB na Havaji. Raketa Pegasus XL s družicí NuSTAR má naplánován start 13. června, startovní okno trvá od 15:30 do 19:30 UTC.
Více: http://www.spaceflightnow.com/pegasus/nustar/takeoff/

Frank Wolf, předseda kongresového podvýboru pro rozpočet oznámil, že dosáhl toho, aby NASA zúžil počet společností, s nimiž uzavřel smlouvy na vývoj pilotovaných kosmických lodí. Wolf před časem prohlásil, že NASA musí vybrat jednoho dodavatele nebo vedoucí společnost a na tento projekt směřovat rozpočtové prostředky; tímto opatřením má NASA ušetřit 830 miliónů USD.
Více: http://www.spacenews.com/policy/120605-wolf-gives-ground-commercial-crew.html

Do blízkosti Země se přiblíží asteroid 2006 SG7 - minimální vzdálenost bude 0,086 AU (tj. 12,9 miliónu km).
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2006+SG7

Žádné komentáře:

Okomentovat