29.10.2011

Poslední aktualizace: 30.10.  04:15 UTC
----------
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo plán startů nosných raket na listopad letošního roku. Z kosmodromu Bajkonur by měly odstartovat čtyři objekty: 3.11. Glonass-M, 9.11. Fobos-Grunt, 14.11. Sojuz TMA-22 a 25.11. AsiaSat-7; ze základny Pleseck je plánován jeden start 22.11. družice Glonass-M.
***
Americký list Wall Street Journal označil prezidenta společnosti SpaceX "Inovátorem roku" v kategorii "Technologie". Ocenil tak jeho přínos třem odvětvím: automobilovému průmyslu, energetice a přístupu do kosmického prostoru.
***
Evropská kosmická agentura informovala o blížící se premiéře rakety Vega z kosmodromu v Kourou. ESA a Arianespace si objednaly na zahájení mise LISA Pathfinder čtyři rakety tohoto typu.
***
Jeden z CubeSatů vypuštěných při pátečním startu meteorologické družice NPP začal úspěšně vysílat; jedná se o družici postavenou v laboratořích Montana State University (MSU). Družice se od horního stupně oddělila dvě hodiny po startu a za další hodinu zachytili radioamatéři z Francie, Anglie a Nizozemska první signály.
***
Před 13:00 UTC zanikl v jižní části Tichého oceánu Progress M-10M. Brzdicí motory nákladní lodě byly zapáleny podle plánu ve 12:11 UTC a loď zanikla v hustých vrstvách atmosféry nad neobydlenými částmi oceánu.
***
V 09:04 UTC se nákladní kosmická loď Progress M-10M oddělila od moduli Pirs Mezinárodní kosmické stanice a přešla na samostatnou dráhu.
***
Telestudija Roskosmosu uvedlo pořad zabývající se činnosti a budoucím výzkumům ruského kosmického radioteleskopu Spektr-R. Teleskop vypuštěný letos v létě je stále v testovacím režimu a nyní probíhají zkoušky palubní aparatury. V listopadu bude prověřována spolupráce s pozemními radioteleskopy a budou vykonána první vědecká pozorování. Po uvedení do standardního provozu bude kosmický radioteleskop využíván ke studiu pulsarů, neutronových hvězd a dalších vzdálených objektů ve vesmíru.
***
Na kosmodromu Bajkonur byly v nočních hodinách úspěšně dokončeny práce prvního startovního dne nosné rakety Sojuz-U s nákladní lodí Progress M-13M. Na rampě komplexu 1 probíhají činnosti druhého dne přípravy startu.
***
Podle oznámení NASA bude v pátek 4. listopadu probíhat test robotického přistávacího modulu; zkouška začne mezi 10:30 a 11:00 CDT a bude živě přenášena prostřednictvím NASA TV Education Channel. Pokus bude proveden střediskem Redstone Arsenal v Huntsville a jeho provedení je závislé na příznivém počasí. Přistávací modul se má vznést do výšky asi 30 metrů, manévrovat do strany a přistát asi 10 metrů od místa vzletu. Prototyp, nazvaný Mighty Eagle, má být vzorem pro budoucí aparáty přistávající na Měsíci, asteroidech a dalších objektech.
***
NASA hledá nové formy vzdělávání pro budoucí techniky a výzkumníky a vyzval pedagogy, aby navrhli nové projekty. Učitelé mohou požádat o zajištění živého vysílání z paluby Mezinárodní kosmické stanice a o umístěná svých objektů na palubě ISS. Vybrané návrhy by měly být realizovány během mise začínající v březnu 2012. Astronauti Joseph Avaba a Sunita Williams[ová] se budou podílet na dvacetiminutových relací. Návrhy, které mají oslovit co nejširší spektrum posluchačů, se budou přijímat do 21.prosince.
***
Hlavní operací na Mezinárodní kosmické stanici bude oddělení nákladní lodi Progress M-10M od modulu Pirs. Ruský kosmonaut Sergej Volkov bude zajišťovat videoreportáž z průběhu experimentu "Plazmennyj kristal". Posádka bude obsluhovat probíhající vědecké experimenty a zajišťovat údržbu technických systémů stanice.
***
Ve vzdálenosti 0,058 AU (8,7 miliónu km) od Země proletí asteroid 2011 LC19.

Žádné komentáře:

Okomentovat