24.1.2012

Poslední aktualizace 25.1. 23:30 UTC
---------
Ve 23:18:30 UTC byla z kontejneru nákladní kosmické lodi Progress M-13M uvolněna družice Čibis-M, určená pro výzkum fyzikálních procesů v atmosféře během bouřek. Družici o hmotnosti 40 kg, z toho vědecká aparatura asi 12 kg, byla postavena v Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd (IKI RAN). Podle mluvčího IKI RAN byl z družice, která se pohybuje po dráze ve výšce 497 až 513 km, krátce po uvolnění přijaty první signály.
***
Dva republikánští kandidáti do amerických prezidentských voleb Mitt Romnay a Newt Gingrich debatovali na University of South Florida v Tampě o další privatizaci kosmických letů. Žádný z obou kandidátů nepovažuje za vhodné, aby NASA získávala z federálního rozpočtu více peněz. Romney mj. navrhuje, aby NASA byla financována nejen z rozpočtu, ale na její potřeby mají přispívat i soukromé podniky. Podnikatelská sféra by naopak mohla stanovovat pro NASA společně s prezidentem, vládou a vojáky priority dalšího směřování.
***
Národní kosmická agentura Ukrajiny (NKAU) informovala, že ve dnech 15. až 18. ledna 2012 pobývala delegace NKAU v Alžírsku, kde probíhala jednání s Alžírskou kosmickou agenturou o další spolupráci. Návštěva proběhla v souladu s jednáním hlav obou agentur, jež proběhlo v říjnu 2011 v Kyjevě. V Alžírsku byl podepsán protokol o mechanismu rozvoje spolupráce a výsledcích společného jednání. Další střetnutí delegací obou agentur je naplánováno na březen 2012 na Ukrajině.
***
Space-Info s odvoláním na zdroje blízké ruské vládě uvedlo, že 19. ledna velvyslanec Ruské federace na Ukrajině M. Zubarov informoval ukrajinského premiéra o souhlasu ruského prezidenta D. Medveděva s pokračováním rusko-ukrajinského programu Dněpr. V rámci programu jsou využívány upravené vojenské rakety RS-20 jako nosné rakety.
***
Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která schválila vyvezení nosné rakety Proton-M s telekomunikační družicí NSS-14 na startovní rampu. Převoz rakety bude zahájen 25. ledna v ranních hodinách a start je naplánován na 28. ledna.
***
Holding M2M telematika bude technicky řídit projekt sledování dopravy tekutého paliva pro rakety pomocí systému Glonass. V současnosti se připravuje spuštění zkušebního provozu. Systém dálkového sledování dopravy paliva je unikátní a nikde ve světě není zatím používán.
***
Na startovní rampě 1 kosmodromu Bajkonur přistoupili k plnění prací prvního startovního dne. Kolem 11:00 UTC byly zahájeny komplexní prověrky systémů nosné rakety a pozemního vybavení.
***
Íránská agentura Fars News Agency oznámila, že Írán zvýší své úsilí při využívání kosmického prostoru. V rámci této aktivity by měly být vypuštěny čtyři satelity, z nichž dvě budou sloužit k optickému průzkumu. Kromě toho je naplánováno opětovné vypuštění opice do vesmíru; první pokus v polovině roku 2011 byl neúspěšný a pokusné zvíře při něm zahynulo.
***
Čínská agentura Xinhua napsala, že roční produkce čínské výroby napojené na satelitní navigační systémy je kolem 35,6 miliard USD. Na výrobě a službách spojených s navigačním systémem se podílí více než 5000 čínských firem a organizací. Čína plánuje do roku 2015 rozšířit v Číně počet satelitních navigačních jednotek na 340 miliónů kusů.
***
Hlavní konstruktér NPO Lavočkina Viktor Chartov řekl na akademických čteních, že budoucí rusko-evropská sonda Laplace-P poletí k Jupiterovu měsíci Ganymed (původně měla směřovat na měsíc Europa). Ve svém referátu Chartov dále hovořil o obnovení výzkumu Měsíce, který "navazuje na výzkum prováděný ještě za SSSR".
***
Více než 3000 Američanů se přihlásilo do konkurzu, na jehož základě vybere NASA skupinu nových astronautů. Uzávěrka konkurzu je 27. ledna a NASA předpokládá předložení 3500 žádostí.
***
V časných ranních hodinách byla na kosmodromu Bajkonur vyvezena na startovní pozici číslo 5 rampy číslo 1 nosná raketa Sojuz-U s nákladní kosmickou lodí Progress M-14M. Po dokončení transportu byla raketa ustavena do vertikální polohy. Předpokládaný termín startu je 26. leden.
***
V 01:35 UTC byl zahájen dvouimpulzní manévr nákladní lodi Progress M-13M, který ji má převést na novou dráhu ve výšce kolem 500 km; ke druhému zapálení motoru lodi došlo v 02:22 UTC. Na nové dráze bude uvolněna subdružice Čibis-M.
***
Ruští kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici provedou převod dat z experimentu Idětifikacija, aktivují experiment Piren a budou kontrolovat další probíhající vědecké experimenty.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2012 BY1, který se přiblíží na minimální vzdálenost 0,005 AU, tj. necelých 750.000 km.

Žádné komentáře:

Okomentovat