13.5.2012

Poslední aktualizace 13.5. 05:45 UTC

Indická kosmická agentura vydala prohlášení k úspěšnému testu kryogenního motoru určeného pro raketu GSLV-D5. ISRO uvádí, že motor pracoval 200 vteřin a jeho činnost odpovídala očekávání. Test proběhl ve středisku Mahendragiri.
Více: http://www.deccanherald.com/content/249086/isros-cryogenic-engine-test-successful.html

Na kosmodromu Bajkonur byla z montážní haly komplexu 112 na startovní rampu číslo 1 převezena nosná raketa Sojuz-FG s lodí Sojuz TMA-04M. Operace byla zahájena v 01:00 UTC (5:00 MČ). Po ustavení rakety do vertikální polohy byly zahájeny práce prvního startovního dne. Start kosmické lodi Sojuz k ISS je naplánován na úterý 15. května.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19072

Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která posuzovala stav prací na raketě Proton-M a urychlovacím bloku Briz-M a rozhodla, že sestava bude 14. května v ranních hodinách převezena z montážní haly na startovní komplex 81.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19073

Kanadský astronaut Chris Hadfield, který se má letos v prosinci odstartovat k Mezinárodní kosmické stanici, se zúčastní tradičního Music Monday pořádané CBC Music a Coalition for Music Education. Hadfield, který je amatérským hudebníkem a skladatelem, má na ISS napsal oficiální song pro Music Monday 2013 (ve spolupráci s vítězkou Juno Award Ed Robertson[ovou]).
Více:
http://www.asc-csa.gc.ca/eng/media/news_releases/2012/0507.asp

Larry Nittler, vědecký pracovník oddělení zemského magnetismu na Carnegie Institution ve Washingtonu, byl jmenován novým náměstkem ředitele výzkumu programu Messenger. Oznámil to Sean Solomon, vedoucí výzkumu sondy Messenger na 26. zasedání vědeckého týmu programu ve Vancouveru.
Více: http://messenger.jhuapl.edu/news_room/details.php?id=222

Společnost International Launch Services (ILS) zveřejnila podrobnosti o vypuštění telekomunikační družice Nimiq 6. Start se uskuteční 17. května v 19:12:14 UTC z kosmodromu Bajkonur a družici vynese na přechodovou oběžnou dráhu (12073x35786 km; 10,2°) ruská nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M.
Více: http://www.ilslaunch.com/newsroom/news-releases/media-advisory-ils-proton-launch-nimiq-6

Společnost Space Florida oznámila, že v létě dokončí hodnocení vlivu na životní prostředí při využívání startovních komplexů LC36 a LC46 na Cape Canaveral. Komplex LC36 byl hodnocen pro statické zkoušky raketových motorů všech velikostí (rampa A) a pro starty sondážních raket (rampa B). "Rozšíření kapacity kosmodromu umožní další rozvoj a máme řadu zájemců o využívání našich zařízení," řekl k tomu Mark Bontrager, viceprezident Space Florida. První akcí na LC36A bude v červnu test motoru na kapalné palivo připravený Masten Space Systems a zájem o komplex LC46 veřejně vyhlásil Lockheed Martin.
Více: http://www.spaceflorida.gov/news/2012/05/11/space-florida-expands-cape-canaveral-launch-capabilities

Do Waikoloa na Havaji se sjíždějí účastníci týdenního workshopu věnovaného detekci gravitačních vln - Gravitational-Wave Advanced Detector Workshop; vlastní jednání bude zahájeno v pondělí 14. května. Míting se bude věnovat technologiím pro registraci gravitačních vln, vylepšení stávajících a budovaných detektorů a přístrojům, které bude možné postavit v budoucnosti. Dále se bude hovořit o pokrocích ve výzkumu a o postupném rozšiřování sledovaného frekvenčního spektra.
Podrobný program: http://www.ligo.caltech.edu/gwadw2012/pdf/program-05-11-12.pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat