20.5.2012

Poslední aktualizace 20.5. 16:20 UTC

Indická kosmická agentura ISRO oznámila, že první ze sedmi družic, které budou tvořit indický regionální navigační systém, bude vypuštěna v prosinci 2012. Indický národní navogační systém budou tvořit družice na geostacionární dráze a jejich kompletní sestava by měla být na dráze v průběhu tří let.
Více: http://www.indianexpress.com/news/scientists-excited-about-indias-own-gps/951413/

Japonská družice Shizuku (Global Change Observation Mission 1st - Water), vypuštěná 18. května, dosáhla základní dráhu a nyní bude agentuře JAXA trvat asi 45 dní její ustavení na přesnou pracovní dráhu, na které bude spolupracovat s dalšími čtyřmi družicemi (Aura, Calipso, CloudSat a Aqua). Vědecká pozorování budou zahájena asi po tříměsíčních testech a kalibraci palubní aparatury.
Více: http://www.jaxa.jp/press/2012/05/20120519_shizuku_e.html

V japonském Makuhari zahájilo jednání Japan Geoscience Union Meeting 2012. Na programu jedné ze sedmi sekcí konference jsou kromě dalších témat prezentace výzkumu planet a dalších těles sluneční soustavy, výzkum Slunce, kosmické fyziky a výzkumu exoplanet.
Více: http://www.jpgu.org/meeting_e/

Americká sonda Cassini prolétá neřízeně kolem Saturnových měsíců Tethys (po dobu pěti hodin bude sledována energetická bilance), Enceladus, Daphnis, Prometheus, Pan, Methone (ze vzdálenosti asi 1900 km bude sledován v UV, viditelném i infračerveném spektru), Pallene a Telesto. Cassini se blíží k 83. průletu kolem měsíce Titan - 22. května ve vzdálenosti 955 km od povrchu.
Více: http://saturn.jpl.nasa.gov/mission/flybys/titan20120522/

Žádné komentáře:

Okomentovat