23.5.2012

Poslední aktualizace 23.5. 20:15 UTC

Nové studie snímků Saturnova měsíce Hyperion pořízených v roce 2005 sondou Cassini ukazují, že je pokryt zmrzlou vodou a tuhým oxidem uhličitým. Hyperion dále obsahuje uhlovodíky a sloučeniny železa. Složení měsíce se tedy blíží složení komet. Novou studii zveřejňuje nejnovější číslo časopisu Icarus.
Více: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/340923/title/Frosted_honeycomb_of_a_moon

Na konferenci o výzkumu vesmíru ve Washingtonu se diskutovala otázka dalších misí k Měsíci a Marsu. Lídři kosmických agentur se shodli, že program výzkumu vzdáleného vesmíru bude pokračovat za mezinárodní spolupráce. Vladimir Popovkin (Roskosmos) řekl, že lety na Měsíc nebudou opakováním misí z doby před 4Oti lety, ale budou to cesty k vytvoření stálé základny na Měsíci. Yuichi Yamaura řekl, že vidí Měsíc jako postupný cíl při výzkumu vesmíru.
Více: http://www.itar-tass.com/en/c154/428025.html

Výkonný ředitel společnosti SpaceX Elon Musk oznámil, že zítra ráno se modul Dragon poprvé přiblíží k Mezinárodní kosmické stanici. Oblet stanice se uskuteční ve vzdálenosti asi 2,5 km a poté se Dragon vzdálí. Další den se přiblíží natolik, aby mohl být zachycen kanadskou robotickou rukou a připojen ke stanici.
Více: http://ria.ru/science/20120523/656145957.html

V Chruničevově kosmickém středisku se dokončuje raketa Angara pro zkoušky na startovním komplexu. Na kosmodromu Pleseck budou specialisté kosmického střediska a vojsk vzdušné a kosmické obrany testovat pozemní zařízení a startovní komplex. Testy mají prokázat připravenost infrastruktury pro vlastní lety raket typu Angara.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19119

Evropský satelit Proba-2 proletěl v neděli 20. května dvakrát měsíčním stínem a zaznamenal částečné sluneční zatmění. K prvnímu pozorování došlo ve 21:09 UTC, druhé pozorování končilo 21. května v 03:04 UTC. Zatmění zaznamenala aparatura SWAP, která je trvale namířena na Slunce.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMHJTYWD2H_index_0.html

Z kosmodromu Pleseck byl odpálen nový prototyp ruské mezikontinentální balistické rakety, oznámil to mluvčí ministerstva obrany Vadim Koval. Cvičná hlavice dopadla do cílové oblasti na poloostrově Kamčatka. Podle prohlášení mluvčího byly cíle pokusu splněny.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (23.05.2012/11:29)

Na modulu Dragon byly proveden test přerušení chodu motorů a NASA společně se SpaceX analyzují získaná data. Přerušení chodu motorů je důležitou funkcí potřebnou pro případ nestandardního sbližování k ISS. SpaceX nezjistila během prvního dne žádné technické problémy. Další testy budou probíhat dnes a Dragon by se měl k ISS přiblížit a spojit se s ní v pátek 23. května kolem 12:06 UTC.
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/falcon9/003/status.html

Americký institut pro letectví a kosmonautiku (AIAA) poblahopřál prostřednictvím svého prezidenta Michaela Griffina k úspěšnému vypuštění modulu Dragon. Griffin k tomu mj. řekl: "Byli jsme svědky dosažení mezníku při letech do kosmu - úspěšného vypuštění první soukromé nákladní lodi, která míří k Mezinárodní kosmické stanici."
Více: http://www.marketwatch.com/story/aiaa-congratulates-spacex-on-successful-launch-of-its-dragon-capsule-2012-05-22

Kongresman Bill Posey vydal prohlášení k úspěšnému vypuštění modulu Dragon, ve kterém konstatuje, že tento úspěch je náznakem toho, co přinese budoucnost. Je to úspěch nejen vědců a inženýrů SpaceX, ale i příspěvkem pro americký obchod s kosmickými technologiemi.
Více: http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=37134

Žádné komentáře:

Okomentovat