11.6.2012

Poslední aktualizace 11.6. 20:00 UTC

Astronaut ESA Timothy Peake se zúčastní amerického experimentu NEEMO v podmořské základně, která je asi 20 metrů pod hladinou u břehů Floridy. Desetidenní mise, která začíná právě dnes, se zúčastní sedm akvanautů, kteří budou žít a pracovat ve stísněných prostorách a budou uskutečňovat podvodní vycházky.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMJXO7X73H_index_0.html

Na čínském kosmodromu Jiuquan je již připraven start kosmické lodi Shenzhou-9, která se má na dráze spojit s modulem Tiangong-1. V tříčlenné posádce bude i první čínská kosmonautka, a to buď Liu Yang (na snímku vlevo) nebo Wang Yaping. Podle Li Dongxinga může start nosné rakety nepříznivě ovlivnit počasí, jež je v této době v oblasti základny často nepříznivé.

George Whitesides, prezident a generální ředitel společnosti Virgin Galactic řekl pro Breaking Travel News, že SpaceShipTwo využije povolení FAA a uskuteční zkušební suborbitální let na hranici vesmíru. Společnost má v plánu realizovat pokus do konce roku 2012.

Čínská kosmická agentura oznámila, že modul Tiangong-1 je připraven na přijetí kosmické lodi Shenzhou-9; modul je v dobrém stavu a má dostatečnou zásobu elektrické energie. Tiangong-1 je na oběžné dráze 255 dní a svoje možnosti ukázal v listopadu loňského roku při dvojnásobném automatickém spojení s lodí Shenzhou-8.

V moskevském IMBP připravují biologické objekty prodružici Bion-M No.1, která má být vypuštěna v letošním roce. Jedním z hlavních úkolů je prokázat (nebo vyvrátit) teorii panspermie. Experiment nazvaný Meteorit obsahuje malé vzorky hornin, uvnitř kterých jsou umístěny nejrůznější bakterie a plísně. pouzdro s nimi bude umístěno na vnějším plášti družice a bude asi měsíc vystaveno podmínkám kosmického prostoru.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19190

Výzkum astronomické družice WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) mapuje nejbližší okolí našeho Slunce z hlediska přítomnosti hvězd typu hnědých trpaslíků. Davy Kirkpatrick z týmu Infrared Processing and Analysis Center na California Institute of Technology v Pasadeně k tomu sdělil, že hnědých trpaslíků je v našem okolí méně, než se původně předpokládalo a je to "opravdu poučný výsledek". Dřívější odhady se přikláněly k názoru, že hnědí trpaslíci jsou typické hvězdy, nyní se ukazuje, že jeden hnědý trpaslík připadá na šest "obyčejných" hvězd.
Více: http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=37378

145. výročí narození francouzského fyzika Marie Paula Augusta Charlese Fabryho.

Žádné komentáře:

Okomentovat