1.6.2012

Poslední aktualizace 1.6. 21:15 UTC

Japonská kosmická agentura JAXA připravuje let balónu s vědeckou aparaturou do výšky 55 km. Podle sdělení agentury se start uskuteční v září letošního roku. JAXA drží rekord v dostupu balónů od roku 2002, kdy vypustila balón do výšky 53 km.
Více: http://www.japantimes.co.jp/text/nn20120601b5.html

Evropská kosmická agentura uvedla, že telekomunikační družice Artemis po 11 rocích na oběžné dráze stále pracuje, přestože oficiálně svou misi již splnila. Vzhledem k tomu, že satelit pracuje spolehlivě rozhodla ESA zachovat její provoz až do roku 2014.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMH30ZWD2H_index_0.html

Společnost Intelsat S.A. vydala ke startu družice Intelsat 19 tiskovou zprávu, v níž uvádí, že se družice šedesát minut po startu oddělila od rakety. Družice Intelsat 19, jejíž očekávaná životnost je 18 roků, nahradí nad 166° v.d. družici Intelsat 8.
Více: http://www.intelsat.com/press/news-releases/2012/20120601-1.asp

Firma Boeing Company získala od Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kontrakt v hodnotě 4,5 miliónu USD na vypracování studie vynášení malých satelitů (do hmotnosti 100 kg) na oběžnou dráhu kolem Země. Boeing bude analyzovat dostupné startovací systémy včetně možnosti startů nosné rakety z letadel.
Více: http://boeing.mediaroom.com/index.php?s=43&item=2271

Na kosmodrom Bajkonur byl z Chruničevova kosmického střediska dodán urychlovací blok Briz-M, který bude použit pro nosnou raketu družic Ekspress-MD2 (Rusko) a Telkom-3 (Indonésie).
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19159

Sondy Ebb a Flow (GRAIL) ukončili primární misi (trvala od 8. března celkem 89 dní) a nyní byly přístroje obou sond vypnuty. Přestávka v pozorování bude do 30. srpna, odkdy se bude pokračovat ve výzkumu, který je naplánován do 3. prosince 2012.
Více: http://www.moontoday.net/news/viewpr.html?pid=37207

V 05:22:59,111 UTC odstartovala z plovoucí plošiny Odyssey nosná raketa Zenit-3SL s urychlovacím blokem DM, která na palubě nese telekomunikační družici Intelsat 19. Starovní plošina byla zakotvena na rovníku v Tichém oceánu v místě o zeměpisných souřadnicích 0° s.š., 154° z.d. Asi 8,5 minuty po startu se na parkovací dráze oddělil urychlovací blok s družicí od druhého stupně. První zapálení motoru urychlovacího stupně se uskuteční asi 13 minut po startu a družice bude postupně vynesena na přechodovou dráhu k dráze stacionární. Po dosažení přechodové dráhy se družice oddělila od urychlovacího bloku. Do pracovní polohy na geosatcionární dráze se dostane pomocí vlastního motoru.

V Christiansborg Slotsplads v Kodani (Dánsko) začíná výstava European Space Expo, kterou pořádá Evropská komise. Výstava má ukázat, jak mohou občané Evropy těžit z výzkumu vesmíru a vesmírných technologií. Základem přehlídky jsou projekty Galileo, EGNOS a GMES.
Více: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/space/expo/index_en.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat