14.7.2012

Poslední aktualizace 14.7. 20:30 UTC

Americký senátor Thad Cochran podporuje návrh NASA, aby se znovu používal zkušební stav B-2 v Stennis Space Center v Hancock County (Mississippi). Cochran uvádí, že tento stav je jediný v USA, na němž je možno testovat mohutné rakety, které nahradí raketoplány.
Více: http://www.nola.com/politics/index.ssf/2012/07/us_sen_thad_cochran_backs_plan.html

Indická kosmická agentura ISRO oznámila, že 24. listopadu 2013 odstartuje Mars Mission. Uvedl to ředitel projektu Mylswamy Annadurai, který uvedl, že ISRO již předložila zprávu o projektu centrální indické vládě ke schválení. V rámci projektu by se mj. měla zkoumat udržitelnost života na Marsu.
Více a video: http://www.indianexpress.com/video/national/6/mission-to-mars-in-2013-isro/10969

První pákistánský astronaut Namira Salim navštívil na International Air Show 2012 ve Farnburough expozici společnosti Virgin Galactic, která se připravuje k zahájení komerčních letů do vesmíru. v rozhovoru s návštěvníky Namira řekl, že NASA uzavřela s Virgin Galactic několik smluv o využítí jejich technologií, které jsou ve srovnání s klasickými raketami efektivnější a mají menší negativní vliv na živcotní prostředí.
Více: http://paktribune.com/news/British-Pakistani-ready-for-commercial-space-flight-251472.html

Specialisté na kosmické počasí oznámili, že sluneční bouře, která dnes ráno dorazila k Zemi a bude trvat až do neděle neovlivní magnetické pole tak, aby došlo k výpadkům elektrické sítě. Bouře začala ve čtvrtek(12.7.), kdy byl ze Slunce směrem k Zemi vyvržen velký oblak nabitých částic. Jedná se o šestou velkou bouři v letošním roce, ale žádná z nich nezpůsobila na Zemi vážné problémy.
Více: http://news.yahoo.com/solar-storm-barreling-toward-earth-weekend-162629211.html?_esi=1

US Air Force rozhodlo odložit až do roku 2020 vypuštění družice DMSP F20. Původně měla v roce 2016 současně s touto vojenskou meteorologickou družicí startovat i družice NASA ICESat2 (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite). NASA nyní musí hledat nové řešení, protože nechce se svým satelitem čekat až do roku 2020.
Více: http://www.spacenews.com/civil/120713-af-deferral-upends-launch-icesat2.html

NASA oznámil, že na pondělní (16.7.) tiskové konferenci, která začne v 17:00 UTC a bude přenášena prostřednictvím NASA TV, budou zveřejněny podrobnosti nadcházejícího přistání roveru Curosity na Marsu. Sonda má na Marsu přistát 5. srpna.
Více: http://www.space.com/16580-mars-rover-curiosity-landing-webcast.html

Velitel kosmické lodi Sojuz TMA-05M Jurij Malenčenko řekl, že brzy může letět k Mezinárodní kosmické stanici kazašský kosmonaut. Malenčeko dále řekl, že kandidáti z Kazachstánu již jsou v Hvězdném městečku a jistě budou brzy zařazeni do letových posádek.
Více: http://www.itar-tass.com/en/c154/472404.html

Snímky oblastí různých přírodních katastrof pořízené kosmonauty z Mezinárodní kosmické stanice pomáhají detailně studovat průběh mimořádné události a přispějí v budoucnu k lepší ochraně lidí před jejich následky. Řekl to na tiskové konferenci na kosmodromu Bajkonur Jurij Malenčenko, velitel lodi Sojuz TMA-05M, jež se připravuje k odletu na ISS. Malenčenko dále uvedl, že posádky fotografují místa přírodních katastrof a série záběrů s vysokým rozlišením ihned posílají na zem k dalšímu zpracování a využití.
Více: http://ria.ru/science/20120713/698863395.html

Žádné komentáře:

Okomentovat