16.7.2012

Poslední aktualizace 16.7. 19:15 UTC

V. Koteshwar Rao, vědecký tajemník ISRO, řekl, že indická mise Astrosat bude zahájena v roce 2013. Satelit bude zkoumat vesmírné objekty ve viditelném světle a v ultrafialové a rentgenové oblasti spektra. Družice o hmotnosti kolem 1600 kg bude vypuštěna indickou raketou z kosmodromu Sriharikota.
Více: http://www.newstrackindia.com/newsdetails/2012/07/16/102--Indian-astronomy-satellite-to-study-universe-at-multi-wavelengths-.html

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dostal od Roskosmosu pozvání k návštěvě kosmodromů Bajkonur a Vostočnyj. Termín nebyl stanoven, ale vedení Roskosmosu by uvítalo, aby se návštěva uskutečnila v souvislosti s pilotovanou misí (nejbližší start kosmické lodi s posádkou je naplánován na říjen.
Více: http://ria.ru/science/20120716/700899612.html

Na kosmodromu Bajkonur byla v montážní hale komplexu 31 sestava družic Konopus-B, BKA, Zond-PP, TET-1 a ADS-1B opatřena aerodynamickým krytem. Celý komplet družic a krytu je připojen k urychlovacímu bloku Fregat a v nejbližší době bude připojen k nosné raketě Sojuz-FG. Start je naplánován na 22. červenec.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19320

V italském Terstu zahajuje Summer School on Cosmology, která pokračuje přednáškami až do 27. července. Cílem školy je poskytnout základní informace o současném výzkumu v oblasti kosmologie a astrofyziky. Akce, která je pořádána za podpory Italského institutu nukleární fyziky, je určená studentům a výzkumným pracovníkům zabývajících se touto problematikou.
Více: http://cdsagenda5.ictp.trieste.it/full_display.php?ida=a11178

Prezident Japonské kosmické agentury Keiji Tachikawa vydal prohlášení ke startu kosmické lodi Sojuz TMA-05M, ve kterém mj. vyjádřil uznání NASA, Roskosmosu a všem dalším účastníkům projektu Mezinárodní kosmické stanice za jejich práci a podporu japonskému úsilí. Dále uvedl, že japonský astronaut Hoshide se bude aktivně podílet na přijetí nákladního modulu HTV-3 (Kounotori 3), který bude vypuštěn koncem tohoto týdne. Keiji Tachikawa vyslovil přesvědčení, že Hoshide, jenž má pobývat na stanici čtyři měsíce zúročí zkušenosti získané v předchozí přípravě na let.
Více: http://www.jaxa.jp/press/2012/07/20120715_31s_e.html

Žádné komentáře:

Okomentovat