23.7.2012

Poslední aktualizace 23.7. 13:45 UTC

V 11:01 UTC odstartovala z Wallops Flight Facility raketa Black Brant, která nesla nafukovací tepelný štít Inflatable Re-entry Vehicle Experiment 3 (IRVE-3). Během zkušebního suborbitálního letu se štít vnořil zpět do atmosféry rychlostí kolem M=10 a přistál v Atlantském oceánu.
Více: http://www.nasa.gov/offices/oct/game_changing_technology/game_changing_development/HIAD/index.html
http://www.space.com/16695-nasa-launches-hypersonic-inflatable-heat-shield.html

Společnost GenCorp Inc, výrobce leteckých pohonných systémů, zaplatí za United Technologies Corp středisko Pratt & Whitney Rocketdyne 550 miliónů USD; oznámily to obě společnosti. Rocketdyne po ukončení programu raketoplánů čelí propadu ve výrobě pohonných raketových systémů a zeštíhlení firmy je jednou z cest k přežití v tvrdém konkurenčním prostředí.

NASA a United Launch Alliance (ULA) začaly posuzovat změny, které musejí být realizovány při úpravě nosné rakety Atlas 5 pro použití v pilotované kosmonautice. Atlas 5 byl doposud úspěšně využíván pro vynášení družic a kosmických sond. Viceprezident ULA Goerge Sowers uvedl, že raketa již řadu požadavků splňuje a další drobné úpravy směřují k certifikaci Atlasu 5 pro lety s astronauty.
Více: http://www.sen.com/news/atlas-v-rocket-completes-review-for-crew-launch.html

V úterý 17. července zemřel ve věku 81 let Forrest S. McCartney, bývalý důstojník letectva, který hrál klíčovou roli v rozvoji vojenských zpravodajských satelitů a mezikontinentálních balistických střel; později šéfoval Kennedymu kosmickému středisku na Floridě. O úmrtí informovala rodina McCartneye. Historici NASA oceňují osobnost McCarneye za obnovení důvěry veřejnosti v pilotovaný kosmický výzkum po havárii raketoplánu Challenger.

Roskosmos oznámil, že 27. července proběhne v Centru přípravy kosmonautů J. A. Gagarina slavnostní uvítání členů Expedice 30/31 na ISS. Kosmonauti Oleg Kononěnko, André Kuipers a Donald Pettit se z dlouhodobého pobytu na stanici vrátili 1. července. V rámci ceremoniálu proběhne tisková konference, na níž budou kosmonauti hovořit pro ruské a zahraniční novináře o uskutečněných experimentech a výzkumech prováděných přímo kosmonauty.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19342

Šéf indické kosmické agentura ISRO dr. Radhakrishnan oznámil, že agentura vybuduje ve svém středisku Sriharikota třetí odpalovací komplex pro rakety a kosmická plavidla. Podle Radhakrishnana plánuje ISRO v příštích pěti letech vypustit 60 nosných raket, čehož nelze bez nového zařízení dosáhnout.
Více: http://www.deccanchronicle.com/channels/cities/bengaluru/isro-plans-launchpad-3-india%E2%80%99s-space-odyssey-910

Na základně Wallops Flight Facility na Wallops Island se připravuje ke startu raketa Black Brant XI Inflatable Reentry Vehicle Experiment (IRVE-3). Nafukovací tepelný štít IRVE-3 by měl po balistickém letu přistát v moři asi 100 km východně od mysu Hatteras (Severní Karolina). Startovní okno je otevřeno mezi 7:00 a 7:40 místního času (11:00 až 11:40 UTC).
Více: http://www.prnewswire.com/news-releases/nasa-rocket-launch-scheduled-for-july-23----test-article-to-splashdown-off-north-carolina-coast-163346996.html

Žádné komentáře:

Okomentovat