4.7.2012

Poslední aktualizace 5.7. 04:00 UTC

V Moskvě proběhlo rozloučení s Pavlem I. Kačurem, který zemřel v úterý (2.7.) v 1.moskevské nemocnici. Kačur (*20.12.1944) byl autorem a spoluautorem řady knih věnovaných historii kosmonautiky, raketové techniky a vojenského námořnictva. Rozloučení proběhlo v Chovanském krematoriu.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (05.07.2012 / 00:05)

Japonská kosmická agentura JAXA zveřejnila první zpracovaná data z pozorování družice Shizuku (GCOM-W1). Družice je na pracovní dráze od 29. června a od 3. července zahájila pravidelná pozorování pomocí Advanced Microwave Scanning Radiometer 2.
Více: http://www.jaxa.jp/press/2012/07/20120704_shizuku_e.html

Americký astronaut Stephen Robinson opustil k 30. červnu NASA. Robinson působil v NASA 36 let a během té doby se účastnil čtyř kosmických letů (celkem 48 dní v kosmu) a absolvoval tři výstupy do volného vesmíru. Robinson nastoupil k NASA v roce 1975, když byl vybrán pro vzdělávání v Ames Research Center v Moffett Fieldu a o dvacet let později se stal astronautem.
Více: http://www.americaspace.org/?p=22346

Na tiskové konferenci v Minsku řekl venezuelský velvyslanec Americo Diaz Nuñez, že Bělorusko pomůže Venezuele postavit kosmodrom. Stavba bude probíhat ve státě Aragua a na "kosmické" části se bude podílet Bělorusko. Vyslanec dále řekl, že se uvažuje o stavbě družic ve Venezuele.
Více: http://ria.ru/science/20120704/691635161.html

Na kosmodromu Bajkonur proběhlo tradiční vztyčování vlajek účastnických zemí nastávajícího pilotovaného letu. Kosmonauti z hlavní a záložní posádky lodi Sojuz TMA-05M vztyčili vlaky Spojených států, Ruska, Japonska a Kazachstánu. Vztyčení vlajek zahajuje závěrečnou fázi přípravy pilotovaného kosmického letu.
Více a foto: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19280

Společnost Jacobs Engineering Group Inc. (JEC) oznámila, že získala kontrakt NASA na zajištění služeb spojených s ochranou životního prostředí na Cape Canaveral (jak pro Kennedyho kosmické střediska - KSC, tak pro Cape Canaveral Air Force Station). Kontrakt je uzavřen na pětileté období a jeho rámcová hodnota je 91 milión USD. Viceprezident společnosti Terry Hagen uvedl, že společnost JEC aktivně působí v ochraně životního prostředí na KSC od roku 1998 na základě smluv s jinými federálními orgány.

Jonathan Cirtain z Marshall Space Flight Center oznámil, že NASA plánuje na čtvrtek 5. července vypuštění pěti sondážních raket, které ponesou přístroje pro sledování Slunce v ultrafialové části spektra. Rakety odstartují v rámci programu Solar Ultraviolet Magnetograph Investigation (SUMI) a jejich cílem je studium slunečních magnetických polí v chromosféře.
Více: http://blog.al.com/space-news/2012/07/nasa_launching_small_rocket_to.html

V Melbourne Convention and Exhibition Centre zahajuje prezentací účastníků 36. International Conference on Hight Energy Physics (ICHEP 2012). Konference bude probíhat do 11. července a a je spojena s řadou doprovodných akcí.
Více: http://www.ichep2012.com.au/Home.aspx

Žádné komentáře:

Okomentovat