16.8.2012

Poslední aktualizace 16.8. 11:15 UT

Podle sdělení ESA vypnul motor ATV-3 počítač na ISS, který řidil celý korekční manévr a ukončil ho na základě informace o teplotě v motoru, jenž se na manévru nepodílel. Odborníci z řídicího střediska ATV, Houstonu a Moskvy nyní analyzují nestandardní chování software na ISS.
Více: http://blogs.esa.int/atv/2012/08/16/update-on-atv-reboost-anomaly/

Sunita Williams[ová], která je členkou posádky na Mezinárodní kosmické stanici, pozdravila v pětiminutovém proslovu indické obyvatele u příležitosti 65. výročí vyhlášení nezávislosti Indie (otec Williams[ové] pochází z indického Gujaratu). Williams[ová] vyzdvihla úspěchy, jichž Indie v poslední době dosáhla i na poli kosmického výzkumu.
Více: http://www.asianscientist.com/topnews/nasa-astronaut-sunita-williams-displays-indian-tricolor-iss-2012/

Vypuštění telekomunikační družice Intelsat 21 (plán 18.8. v 06:56 UT) bylo odloženo o 24 hodin. Agentuře Interfax to sdělil zdroj z ruského kosmického sektoru.
Více: http://www.interfax.co.uk/russia-cis-general-news-bulletins-in-english/zenit-launch-postponed-part-2/

Příčinou nehody urychlovacího bloku Briz-M, který selhal při startu Protonu-M z 6. srpna, byla výrobní závada. Porucha zřejmě nastala v tlakování palivových nádrží, ale přesnou příčinu zrejmě zveřejní vyšetřovací mezirezortní komise během desíti dní.
Více: http://www.itar-tass.com/en/c154/497572.html

Roskosmos ústy Vladimira Popovkina potvrdil, že generální ředitel Chruničevova kosmického střediska Vladimir Něstěrov po neúspěšném vzletu rakety Proton-M rezignoval na svoji funkci.
Více: http://www.ria.ru/science/20120816/724810455.html

Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin odmítl vyjádření expertů o možnosti exploze bloku Briz-M z důvodu výbuchu paliva. Popovkin uvedl, že v nádržích jsou oxid dusičitý a asymetrický dimethylhydrazin atyto složky nejsou náchylné k výbuchu jako kyslík a kerosin. A navíc bylo zajištěno, aby byl v nádržích paliva a okysličovadla snížen tlak.
Více: http://www.ria.ru/science/20120816/724791058.html

V časopisu Geophysical Research Letters byla zveřejněna studie týkající se výzkumu zaměřeného na detekci helia v tenké atmosféře Měsíce. Výzkum, který prováděla sonda Lunar Reconnaissance Orbiter pomocí aparatury Lyman Alpha Mapping Project (LAMP) probíhal v roce 2012 a navazoval na podobná měření uskutečněná v rámci mise Apollo 17. přístroj LAMP pracoval po 50 oběhů kolem Měsíce a využívat přitom novou techniku detekce helia pomocí ultrafialového světla pocházejícího z blízkého vesmíru. Podle týmu vedeného dr. Paulem Feldmanem (Johns Hopkins University) jsou rozdíly v množství pozorovaného helia závislé na slunečním větru.
Více: http://swri.org/9what/releases/2012/lro-lamp.htm

Clara Ma, která před třemi roky zvítězila v soutěži na pojmenování marsovské laboratoře (Curiosity), byla v Jet Propulsion Laboratory svědkem přistání sondy na Marsu. Podle deníku Kansas City Star byla také hostem při listopadovém startu sondy z Cape Canaveral.
Více: http://news.xinhuanet.com/english/sci/2012-08/16/c_131789118.htm

Indický premiér Manmohan Singh potvrdil plány na vypuštění mise k Marsu. Sonda s pokročilou technologií bude pro Indii velkým skokem v oblasti vědy a techniky a posune zemi mezi pětici (Rusko, Evropa, Japonsko, Čína,USA), jež už uskutečnila meziplanetární mise. Cena celého projektu, který je známý jako Mangalyaan, má být až 82 miliónů USD.
Zdroj: http://news.xinhuanet.com/english/sci/2012-08/15/c_131787684.htm

Ve dnech 16. a 17. srpna přednáší v Pasadeně (Kalifornie) dr. Alan Cummings o sondách Voyager. Dvěma přednáškami tak vzpomene 35. výročí jejich startu a nahlédne do příštích 10 až 15 let, během nichž sondy definitivně opustí Sluneční soustavu.
Více: http://www.jpl.nasa.gov/events/lectures_archive.cfm?year=2012&month=8

Žádné komentáře:

Okomentovat