21.8.2012

Poslední aktualizace 21.8. 17:45 UT

Americká Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) připravuje ve spolupráci s U.S. Naval Research Laboratory (NRL) program Phoenix, který by měl vyústit v konstrukci aparátu pro likvidaci kosmického smetí na geocentrické dráze. Vysloužilé satelity by mohly být v budoucnu využívány k opakovanému použití některých dílů (antény a pod.) a recyklaci.
Více: http://www.aviationnow.com/Article.aspx?id=/article-xml/AW_08_20_2012_p20-486310.xml

Lockheed Martin Space Systems Company postaví pro Jet Propulsion Laboratory (JPL) marsovskou sondu InSight (Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). Po jednání s JP to oznámil Jim Croker, viceprezident společnosti a ředitel divize civilní výroby Lockheed Martin. Somda má k Marsu odstartovat na jaře 2016.
Více: http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2012/august/0820-ss-insighthtml.html

Evropská kosmická agentura oznámila, že v pátek 17. srpna byl na letiště Cayenne (Fr. Guyana) dopraven čtvrtý letový model navigační družice Galileo. Družici přivezl z Říma od firmy Thales Alenia letounem typu Iljušin. Dvojice družic (předchozí byla do Kourou dopravena před desíti dny) bude vypuštěna ruskou nosnou raketou Sojuz ST-B v říjnu.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMPSG1YZ5H_index_0.html

Su Dingqiang, člen Čínské akademie věd a bývalý prezident Čínské astronomické společnosti zveřejnil některé podrobnosti o připravovaném kosmickém rentgenovém teleskopu. Teleskop bude studovat zejména černé díry a bude vypuštěn mezi roky 2014 a 2016. Teleskop bude vybaven senzory pro tvrdé rentgenové záření. Su Dingqiang podrobnosti uvedl na 28. generálním shromáždění Mezinárodní astronomické unie (IAU).
Více: http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-08/21/c_131799182.htm

OAO ISS im. Rešetnjova oznámilo, že se zúčastní tendru, pokud jej indonéská vláda vyhlásí, na výrobu nové telekomunikační družice Telkom-4. Oznámil to hlavní konstruktér a generální ředitel organizace Nikolaj Testojedov. OAO ISS je schopno vyrobit družici do 24 měsíců od uzavření kontraktu (obvyklá doba je 36 až 38 měsíců).
Více: http://www.ria.ru/science/20120821/727824874.html

Základní modul telekomunikační družice Ekspress-AT1 vyrobený v OAO ISS im. Rešetnjova byl odeslán do Francie k firmě Thales Alenia Space, která zabuduje do družice telekomunikační aparaturu. Dužice bude vybavena 32 aktivními a 8 záložními transpondéry v pásmu Ku. Předpokládá se, že družice bude do Ruska vrácena v březnu 2013 a projde poté komplexními zkouškami.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19437

Chruničevovo kosmické středisko dokončilo testy prvního stupně rakety KSLV-1 a připravilo letový model k transportu do Jižní Koreje. Kontejner s prvním stupněm bude v nejbližších dnech dopraven po železnici do Uljanovska a odtud bude přeprava pokračovat letecky do jihokorejského Pusanu.
Více: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2579

NASA vybral k realizaci projekt InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), dříve známý pod označením Geophysical Monitoring Station (GEMS). Gestorem stavby sondy byla určena Jet Propulsion Laboratory (JPL) a na sondu bylo vyčleněno 425 miliónů USD. Sonda by měla odstartovat v březnu 2016 a na Marsu přistane září téhož roku; plánovaná aktivní životnost je minimálně jeden marsovský rok /72O dní/.
Více: http://www.spaceflightnow.com/news/n1208/20insight/

Společnost Northrop Grumman Corporation dokončila výrobu Critical Design Review pro James Webb Space Telescope a bude pokračovat ve výrobě konstrukce, která ponese anténu pro komunikaci s pozemní stanicí. Další části James Webb Space Telescope a panely slunečních baterií jsou ve fázi detailního návrhu.
Více: http://www.globenewswire.com/newsroom/news.html?d=10002375

55. výročí prvního úspěšného startu rakety R-7.
40. výročí startu astronomické družice Copernicus (OAO-3).


Žádné komentáře:

Okomentovat