28.8.2012

Poslední aktualizace 28.8. 18:35 UT

Evropská sonda BepiColombo pro výzkum planety Merkur prochází ve středisku ESA ESTEC v Noordwijku (Nizozemsko) zátěžovými testy. Sonda na vibračním stole prochází zatížením, jemuž bude vystavena během vynesení na dráhu.
Více a video testu: http://www.esa.int/esaSC/SEM4IA4Y96H_index_0.html

Satelitní operátor Satmex uvedl, že nosná raketa Proton-M zůstává nadále prostředkem pro vynesení družice Satmex-8, která by se na dráhu měla dostat v prosinci letošního roku (původní předpoklad byl v říjnu). Satmex-8 nahradí ve službě družici Satmex-5, jež někdy v únoru příštího roku vyčerpá palivo pro korekce dráhy.
Více: http://www.spacenews.com/launch/120828-proton-failure-launch-satmex.html

Fotoaparát mikrosatelitu Proba-2 pořídil snímek hurikánu Isaac který se pohybuje v Mexickém zálivu. Snímek byl pořízen 27. srpna v 11:38 UT, kdy měl zatím charakter tropické bouře. Při dalším pohybu nad Mexickým zálivem bouře sílila a během dneška dosáhla síly hurikánu prvního stupně. Při dalším postupu směřuje střed hurikánu nad New Orleans, který se na příchod hurikánu horečně připravuje a část obyvatel byla evakuována.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMU0J4Y96H_index_0.html

Náčelník ruského Střediska výcviku kosmonautů Sergej Krikaljov řekl, že ruské ženy mohou doplnit tým kosmonautů. Podmínkou je, aby byly občankami Ruské federace a slnily veškerá kritéria. V letošním výběru (první veřejný) bylo z 300 přihlášek asi 30 až 40 od žen a existuje šance, že se některá dostane do závěrečného výběru, uvedl Krikaljov.
Více: http://www.ria.ru/science/20120828/732200200.html

První raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M po nedávném neúspěchu odstartuje 13. října. Podle nejmenovaného zdroje budou na oběžnou dráhu vyneseny družice Luč-5B a Jamal-300K.
Více: http://interfax.ru/news.asp?id=262661

Dosavadní náměstek ředitele Federální agentury pro zbraně, vojenskou a speciální techniku (Rosoboronpostavka) Oleg Frolov zřejmě zaujme post náměstka ředitele Roskosmosu. Zdroje z ministerstva obrany sdělil, že Frolovu byla tato funkce již nabídnuta. Změna se má uskutečnit jako jedno z opatření k nedávným haváriím ruských kosmických prostředků.
Více: http://www.ria.ru/economy/20120828/731904593.html

Ruský kosmonaut Viktor Gorbatko řekl v pořadu NTV věnovaném úmrtí Neila Armstronga, že vstup Armstronga na Měsíc byl velkým úspěchem. Gorbatko neopomněl připomenout, že prvním člověkem ve vesmíru byl Rus - Jurij Gagarin, který zůstává symbolem sovětského prvenství při pronikání do vesmíru.
Více: http://news.yahoo.com/cosmonaut-gorbatko-hails-armstrongs-big-step-moon-174343834.html

Dave Lavery řekl na tiskové konferenci v JPL, že sonda Curiosity byla použita jako retranslátor pro hlasové vysílání. Pozdrav administrátora NASA Charlese Boldena pracovníkům JPL bylo odesláno ze Země na Mars a Curiosity záznam odvysílala zpět do řídicího střediska na Zemi. Dále byly zveřejněny další snímky okolí Curiosity a Paul Mahaffy z Goddard Research Space Center uvedl, že jeho tým dokončil prověrku posledního vědeckého zařízení sondy, a to spektrometru SAM.
Více: http://www.ria.ru/science/20120828/731890802.html
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1325

Společnost XCOR Aerospace, která je blízko uzavření dohody o využívání speciálních zařízení Kennedyho kosmického střediska na Floridě, nastínila tři verze své transportní lodě pro suborbitální lety. Opakovaně použitelný stroj bude schopen i dopravy na nízkou oběžnou dráhu s využitím dodatečného raketového motoru na hřbetě lodě.
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/08/xcor-aerospaces-lynx-spaceplane-ksc/

Do vzdálenosti 0,114 AU se k Zemi přibližuje asteroid (4769) Castalia, objevený v srpnu 1989.
Více o asteroidu: http://echo.jpl.nasa.gov/asteroids/4769_Castalia/cast01.html

Žádné komentáře:

Okomentovat