10.9.2012

Poslední aktualizace 10.9. 19:15 UT

Přestože šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin doporučil zvýšit počty pracovníků federální agentury, specialisté se domnívají, že tato cesta nemá smysl a nevede k lepší výkonnosti. Popovkin svoji teorii prosazoval na jednání u premiéra Medveděva. Řada odborníků se domnívá, že do raketo-kosmického sektoru je třeba získat nové, mladé odborníky.
Více: http://www.ria.ru/science/20120910/747106649.html

Ruský premiér Dmitrij Medveděv řekl na setkání s vedoucími pracovníky kosmického a raketového průmyslu, že v nejbližších letech bude do tohoto sektoru směřovat 670 miliard rublů (21 miliard USD) a není možné je "vyhodit do vzduchu", a to doslova, dodal. Premiér dále uvedl, že za posledních pět let byly prostředky vložené do raketového a kosmického sektoru ztrojnásobeny.
Více: http://www.ria.ru/science/20120910/747071270.html

Roskosmos rozhodl detailně zkontrolovat všechny vyrobené exempláře urychlovacího bloku Briz-M. Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin vyloučil možnost, že by byla provedena jen namátková kontrola. Je to výsledkem závěrů vyšetřování posledního selhání Brizu-M, u kterého byla prokázána výrobní vada a detailní kontrola dalších bloků je jedním z doporučení vyšetřovací komise.
Více: http://www.ria.ru/science/20120910/747169520.html

Satelitní sledování ostrova Santorini v Egejském moři ukázalo, že ostrov se sopkou vykazuje známky neklidu a od ledna 2011 "povyrostl" o 14 cm. Sopka na Santorini naposled vybuchla před asi 3600 roky, kdy se vytvořil velký kráter, který je dnes zatopen mořskou vodou.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMYD8AYT6H_index_0.html

Ředitel ESA Jean-Jacques Dordain a viceprezident Evropské investiční banky (EIB) Philippe de Fontaine Vive Curtaz podepsali dohodu o financování satelitních služeb v oblasti Středomoří. EIB už od roku 2002 vložila do podobných programů přes 13 miliard € a poskytla více než 102 miliónů € na technickou pomoc a osvětu.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMPC18YJ6H_index_0.html

NASA a University of Texas v El Paso Otevřely nové výzkumné středisko Center for Space Exploration Technology Research. Středisko se zaměří na výzkum a vzdělávání v oblastech reaktivního pohonu a energetických technologií. Prostřednictvím střediska bude moci NASA využívat intelektuální kapacitu univerzity a naopak studenti univerzity budou získávat zkušenosti v zařízeních NASA.
Více: http://www.elpasoinc.com/news/local_news/article_0bb7314e-fac6-11e1-afbe-0019bb30f31a.html

National Aeronautics and Space Administration Astrobiology Institute oznámil, že bude financovat výzkum života v podpovrchových vrstvách Země. Tým osmi výzkumníků, vedený Janem Amendem, bude příštích pětlet zkoumat mikroorganismy žijící hluboko pod povrchem Země a použité postupy budou NASA využity v aparaturách pro zkoumání jiných planet a jejich měsíců.
Více: http://dailytrojan.com/2012/09/09/usc-researchers-receive-nasa-funding/

V University Club at the University of Western Australia (Crawley) byla zahájena čtyřdenní mezinárodní konference věnovaná studiu Magellanových mračen a perspektivám dalšího výzkumu. Konferenci pořádá International Centre for Radio Astronomy Research v Perthu.
Více: http://www.icrar.org/news/magellanic-clouds-workshop

Ložiska půdy s vysokým obsahem molekul vody objevené marsovskou družicí MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), mohly vzniknout v důsledku výronů lávy na povrch Marsu a na jako usazeniny na dně moří a řek, napsal časopis Nature Geoscience. Skupina planetologů pod vedením Alaina Meuniera z univerzity v Poitier (Francie) dokázala, že takové jíly mohou vznikat i bez účasti stojaté vody.
Více: http://www.ria.ru/science/20120909/746613384.html

155. výročí narození amerického astronoma Jamese Keelera.

Žádné komentáře:

Okomentovat