15.9.2012

Poslední aktualizace 15.9. 14:35 UT

NASA oznámil, že zpopelněné pozůstatky Neila Armstronga, prvního člověka na Měsíci, byly pohřbeny v Atlantském oceánu. Obřad, kterého se zúčastnila manželka Armstronga a jeho dva synové, se konal na palubě USS Philippine Sea a navazoval na zádušní mši, jež se uskutečnila ve čtvrtek (13.9.) ve Washingtonu.
Více: http://news.yahoo.com/neil-armstrong-1st-walk-moon-buried-sea-215955640.html

Astronomové oznámili, že objevili první exoplanetu obíhající hvězdu, která je součástí otevřené hvězdokupy. Mario Perez, astrofyzik NASA podílející se na Origins of Solar Systems Program, řekl, že objev této planety ukazuje, že planety mohou být u nejrůznějších typů hvězd.
Více: http://www.space.com/17609-alien-planets-sun-like-stars-cluster.html

Evropská firma Astrium se bude podílet na projektu DOES, který si klade za cíl vytvořit prostředek pro údržbu (doplňování paliva, výměna komponent) a likvidaci porouchaných družic. Hodnota kontraktu podepsaného mezi firmou Astrium a německou kosmickou agenturou DLR činí kolem 13 miliónů €. Podle současných plánů by první dvojice testovacích družic měla odstartovat v roce 2018; jedna z družic se bude chovat jako "údržbář", druhá budepředstavovat porouchaný satelit.
Více: http://www.astrium.eads.net/en/press_centre/-kx9.html

Skupina astrofyziků z univerzity v Perugii vedená Robertem Battistonem předpokládá, že astronauty by mohla při letu na Mars uchránit sada spirál supravodivých magnetů na povrchu lodi od kosmického záření. Toto zařízení by přitom mělo jen malé nároky na potřebnou elektrickou energii. K tomuto závěru vědci dospěli při studiu dat získaných při stavbě spektrometru AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer) pro ISS.
Více: http://www.ria.ru/science/20120914/750250965.html

Ruské Středisko řízení letů oznámilo předběžný časový průběh ukončení letu lodi Sojuz TMA-04M: oddělení od ISS se uskuteční 16. září ve 23:09 UT a návratový modul přistane v Kazachstánu 17. září přibližně v 02:52 UT. V lodi se budou na Zem vracet členové Expedice 32 Gennadij Padalka, Sergej Revin a Joseph Acaba.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19509

Ruské OAO ISS im. Rešetnjova a francouzská Axon Cable S.A.S. uzavřely smlouvu o spolupráci při využití hliníkových sběrnic při výrobě družic. Nové napájecí sběrnice umožní snížit hmotnost systému rozvodu elektrické energie a tím i hmotnost celé družice a další výhodou je, že nová konstrukce rozvodů současně slouží jako chladič (pravoúhlý profil usnadňuje přenos tepla).
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19508

Žádné komentáře:

Okomentovat