18.9.2012

Poslední aktualizace 18.9. 20:20 UT


V 19:10 UT odstartovala ze základny Xichang Launch Center nosná raketa Chang Zheng-3B/E, která vynesla na oběžnou dráhu dvě navigační družice systému Beidou-2. Družice Compass-M5 a Compass-M6 doplňují stávající systém čínských navigačních družic. Obě družice se mají pohybovat po dvanáctihodinové oběžné dráze se sklonem k rovníku 55°.
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/09/china-action-dual-compass-launch/

Aleksandr Bagrov, specialista NPO Lavočkina a spolupracovník Astronomického institutu ruské AV, navrhl vybudovat kosmický výtah z nanotrubic dlouhý 400.000 km, který by umožnil dopravovat náklady na Měsíc bez použití raket. Podle Bagrovova návrhu by výtah nedosahoval až na zem, ale začínal by ve výšce kolem 50 km, kam by se náklad dopravoval stratosférickými balóny. Výtahem by mohli cestovat i lidé, neboť dosahovaná přetížení budou přijatelná pro lidský organismus.
Více: http://www.ria.ru/science/20120918/753306084.html

Astronomické středisko Fyzikálního institutu Ruské akademie věd zahájilo příjem návrhů vědeckých experimentů v rámci programu Raioastron na období červenec 2013 až červen 2014. Vybrané projekty budou jasné do 17. října a poté budou navrhovatelé pozváni do Ústavu Maxe Plancka v Bonnu (Německo), kde budou obhajovat své návrhy. V současné době probíhá základní etapa výzkumů, které budou dokončeny do poloviny příštího roku.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19522

Indie neuskuteční vlastní pilotovaný kosmický let před rokem 2017 a zřejmě bude nutné připravit pro takové mise nový typ nosné rakety, řekl šéf ISRO K. Radhakrishnan. Radhakrishnan tak potvrdil, že pilotovaný kosmický let není součástí pětiletého plánu rozvoje na léta 2012 - 2017, ale uvedl, že finanční prostředky na projektové studie jsou k dispozici.
Více: http://news.outlookindia.com/items.aspx?artid=775497

Guvernér Bob McDonnell oznámil, že Virginia Commercial Space Flight Authority dospěla k dohodě s Northern Virginia company o vypouštění nosných raket z Mid-Atlantic Regional Spaceport. Nová smlouva stanoví, že Orbital Science Corp. uskuteční ze základny 10 vzletů, z toho osm k Mezinárodní kosmické stanici.
Více: http://hamptonroads.com/2012/09/company-agrees-10-space-flights-e-shore

Arianespace oznámila, že start nosné rakety Ariane 5 ECA s družicemi Astra-2F a GSat-10 se 21. září neuskuteční a bude o několik dní odložen. Nový termín startu bude oznámen v nejbližších dnech. Důvodem odkladu je potřeba provést na nosné raketě dodatečné testy.
Více: http://www.arianespace.com/news-press-release/2012/9-17-2012-VA209-postponed.asp

Pokud bude příznivé počasí, odstartuje z letiště Kennedyho kosmického střediska na Floridě letoun Boeing 747 SCA s raketoplánem Endeavour k přeletu do Los Angeles. Odlet původně naplánovaný na pondělí (17.9.) byl odložen právě kvůli špatnému počasí na trase podél pobřeží Mexického zálivu. Mezipřistání je naplánováno v Houstonu. Vývoj počasí opět znemožnil uskutečnění přeletu, nový termín je stanoven na středu 19.9. s tím, že zastávka v Houstonu se zkrátí jen na přenocování. Do Los Angeles by měl Endeavour doletět v pátek 21. září.
Více: http://www.americaspace.org/?p=25320

Jestliže se prezident Obama nedohodne s Kongresem jinak, bude rozpočet NASA na finanční rok 2013 snížen o 8 procent, na 1,458 miliardy USD; konstatuje zpráva z Bílého domu. Prezidentský kandidát Romney ve svých projevech uvedl, že první den v úřadu navrhne snížení výdajů vlády o 900 miliónů USD, které se dotkne i kosmické agentury (výjimkou by byly projekty spojené s národní bezpečností).
Více: http://www.parabolicarc.com/2012/09/17/nasa-faces-deep-budget-cuts-under-sequestration-romney/

V Bělehradu začíná v rámci oslav 125. výročí založení bělehradské observatoře čtyřdenní konference "Future Science With Metre-Class Telescopes". Účastníci budou hovořit o využívání malých teleskopů pro astronomickou praxi a jejich možnostech při výzkumu.
Více: http://futurescience.aob.rs/

Žádné komentáře:

Okomentovat