21.9.2012

Poslední aktualizace 21.9. 20:00 UT

Evropská organizace Eumetsat převzala od European Space Operations Centre (ESOC) v Darmstadtu kontrolu nad družicí MetOp-B. ESOC řídilo Launch and Early Orbit Phase (LEOP), která zahrnuje navedení na polární oběžnou dráhu a třídenní úvodní testování. Družice byla vypuštěna v pondělí 17. září z kosmodromu Bajkonur ruskou nosnou raketou Sojuz.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMJ6RT797H_index_0.html

Ve Středisku přípravy kosmonautů probíhá druhý den komplexních prověrek hlavní a záložní posádky Expedice 33/34 pro Mezinárodní kosmickou stanici. Posádky budou v trenažérech ruského segmentu stanice (záložní posádka) a kosmické lodi Sojuz TMA (hlavní posádka) řešit nestandardní situace. Za včerejší den byly obě posádky hodnoceny výtečně, obě dostaly známku 5.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19530

Ukrajina a Sudán jsou připraveny uzavřít dohodu v oblasti výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely. Ukrajinská vláda záměr schválila a zplnomocnila předsedu Národní kosmické agentury Ukrajiny Jurije Aleksejeva k podpisu příslušných dokumentů.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (21.09.2012 / 11:52)

NASA oznámil, že první komerční vzlet nákladní lodi Dragon k Mezinárodní kosmické stanici se uskuteční 7. října ve 20:34 EDT (8.10. v 00:34 UT). Raketa Falcon 9 odstartuje z SLC-40 na Cape Canaveral Air Force Station a připojení lodi k ISS zajistí pomocí manipulátoru S. Willaims[ová] a A. Hoshide.
Více: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/spacex-crs1-target.html

Carle Pieters, astrofyzik Brown University v Providence a člen vědeckého týmu sondy Dawn, oznámil, že sonda Dawn objevila důkazy o přítomnosti vody na asteroidu Vesta. Voda je uložena v minerálech a do prostoru se uvolňuje při dopadech jiných těles, kdy vznikající teplo vodu odpaří. Podrobný článek o získaných důkazech je v časopisu Science.
Více: http://www.nature.com/news/dawn-spacecraft-finds-signs-of-water-on-vesta-1.11457

Společnost Eutelsat oznámila, že zahájí předstartovní přípravu družice Eutelsat 70B - plánovaný start je ze základny Sea Launch začátkem prosince. K zahájení přípravy se přistupuje i přesto, že dosud nebyla zjištěna příčina poškození jednoho panelu sluneční baterie při startu družice Intelsat 19 letos v květnu (podle informací Sea Launch nebyly v činnosti nosné rakety zjištěny žádné anomálie).
Více: http://www.spacenews.com/launch/120920-sealaunch-is19-mystery.html

Letoun Boeing 747 nesoucí raketoplán Endeavour dnes přistane na mezinárodním letišti v Los Angeles, když předtím uskuteční nízké průlety nad San Franciscem, nad Sacramentem, nad NASA Ames Research Center a nad Jet Propulsion Laboratory. Na přistávací dráhu by měl dosednout v asi 11 hodin místního času (18:00 UT).
Více: http://www.cbsnews.com/network/news/space/home/spacenews/files/092012_endeavour.html

Do blízkosti Země se v 17:16 UT dostává asteroid 2012 RH15, jehož nejbližší bod dráhy k Zemi je 0,054 AU (8 miliónů km).
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2012%20RH15;cov=0;log=0;cad=1#cad

Žádné komentáře:

Okomentovat