5.9.2012

Poslední aktualizace 5.9. 20:30 UT

Britský astronom Philip Diamond byl jmenován ředitelem Square Kilometre Array (SKA), největšího a nejcitlivějšího radioteleskopu světa. SKA bude pomocí pozemních radioteleskopů zkoumat stopy temné hmoty a temné energie ve vesmíru a jedním z cílů je rovněž studium doby prvních 100 miliónů let po Velkém třesku.
Více: http://physicsworld.com/cws/article/news/2012/sep/05/ska-names-director-general

Ruskému kosmonautovi Olegu Kononěnkovi byla rozkazem Federální kosmické agentury udělena kvalifikace "Kosmonaut 1. třídy". Třídní specializaci získal za uskutečnění dvou kosmických letů; prvním byl v roce 2008 let v lodi Sojuz TMA-12 a činnost na ISS v rámci Expedice 17 a druhým byl pobyt na ISS od prosince 2011 do července 2012.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19477

Společnosti Raytheon Company a Lockheed Martin úspěšně provedli testy vybavení satelitů GPS III, které mají nahradit v budoucnu stávající systém GPS. Nový systém s označením OCX má pružněji reagovat na potřeby amerického letectva i civilních uživatelů navigačního systému a za rozumnou cenu vylepšit současný systém. Zkoušky software a hardware budou pokračovat dalšími testy.
Více: http://finance.yahoo.com/news/lockheed-martin-raytheon-complete-first-150000752.html

Druhý korekční manévr sondy Juno, který se měl uskutečnit 4. září byl odložen a bude proveden 14. září; první část korekce proběhla 30. srpna. Manévr má upřesnit dráhu letu ke gravitačnímu manévru u Země, který ji nasměruje k Jupiteru, kam doletí v roce 2016.
Více: http://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html

Administrátor NASA Charles Bolden a další představitelé agentury se ve Washington National Cathedral zúčastní vzpomínkové bohoslužby k uctění Neila Armstronga. Bohoslužba začíná ve čzvrtek 13. září v 10 hodin místního času (14:00 UT) a bude přenášena prostřednictvím NASA TV.

Ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina zasedala lékařská komise, která potvrdila pro Expedici 33/34 ruské kosmonauty pro základní a záložní posádky. Do základní posádky byli povrzeni Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin, do záložní Pavel Vinogradov a Aleksandr Misurkin. Kosmonauti mají na Mezinárodní kosmickou stanici odletět 15. října 2012.
Více: http://www.gctc.ru/main.php?id=1616

Na kosmodromu Bajkonur pokračuje příprava evropské meteorologické družice MetOp-B, která by měla startovat 17. září. Dnes byla družice v hale komplexu 112 připojena k urychlovacímu bloku Fregat a po komplexní kontrole bude připojen aerodynamický kryt a celá sestava spojena s nosnou raketou Sojuz-2.1a.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19476

Zdroj z podmoskevského Střediska řízení letu řekl pro agenturu RIA Novosti, že oddělení modulu HTV-3 od ISS, původně plánované na 6. září, bude odloženo. Operace by mohla proběhnout buď 10. září, nebo po 17. září, přičemž pozdější datum je pravděpodobnější (17. září se má na zemi vrátit posádka lodi Sojuz TMA-04M). Na webových stránkách Střediska řízení letu (http://www.mcc.rsa.ru/) je uvedeno datum oddělení 12.9.2012.
Více: http://www.ria.ru/science/20120905/743749643.html

Chruničevovo kosmické středisko zvítězilo v tendru Roskosmosu na zpracování úvodního projektu komplexu pro těžkou variantu nosných raket Angara na nově budovaném kosmodromu Vostočnyj. Představitelé Roskosmosu uvedli, že Chruničevovo středisko bylo jediným zájemcem o zakázku.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (05.09.2012 / 14:05)

Sunita Williams[ová] a Aki Hoshide vystoupili v 11:06 UT z Mezinárodní kosmické stanice do volného vesmíru a pokusí se vyměnit jednotku MBSU-1. Jednotka se jim úspěšně podařila vyměnit a kosmonauti se po 6:28 hod. pobytu ve volném vesmíru vrátili do modulu Quest stanice.
Zdroj: http://www.spaceflightnow.com/news/n1209/05eva/
NASA TV

Studenti z celého světa mají možnost pojmenovat asteroid, který se stane cílem mise NASA, při níž má být na Zemi dopraven vzorek povrchové vrstvy. Mise OSIRIS-REx (Origins- Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) je naplánována na rok 2016 a cílem je asteroid (101955)1999 RQ36. Měl by to být první krok přípravy pilotované mise k asteroidu, jež by mohla být uskutečněna po roce 2025.
Více: http://news.xinhuanet.com/english/sci/2012-09/05/c_131827708.htm

Rover Curiosity ujel 1. září dalších 30 metrů (98 stop) po marsovském povrchu a vyzkoušel systém "visual odometry", který umožňuje určit ujetou vzdálenost podle snímků stop kol. Během víkendu také byla provedena zkušební analýza vzorku pomocí aparatury Chemin a byl odebrán a zkoumán vzorek ovzduší pomocí zařízení SAM (Sample Analysis at Mars).
Více: http://www.space.com/17434-mars-curiosity-rover-drive-tracks.html

Smithsonian Institution pořádá ve Washingtonu dvoudenní wokshop "Life in the Cosmos" (5. a 6. září). Akce bude posuzovat možnost vzniku ve vesmíru z mnoha pohledů a jeho cílem je dopracovat se k odpovědím na otázky jak, kde a proč existuje život ve vesmíru. Předmětem zájmu bude astrofyzika, geologie, geofyzika, chemie a fyzika atmosféry planet, biologie a evoluce živých organismů. Workshop sleduje záměr spojit vědce různých vědních oborů, kteří se danou problematikou zabývají v relativní izolaci.
Více: http://hea-www.cfa.harvard.edu/lifeandthecosmos/wkshop/sep2012/index.html

Žádné komentáře:

Okomentovat