13.10.2012

Poslední aktualizace 13.10. 20:10 UT

Evropská komise oznámila, že navedení dvojice navigačních družic systému Galileo proběhlo úspěšně a nyní jsou na oběžných drahách čtyři družice, které jsou potřebné pro zahájení testování nového systému. Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani k této příležitosti řekl, že byl učiněn další krok k dokončení systému Galileo pro evropské občany a podniky. K dokončení celého systému vede ještě dlouhá cesta, ale jsme si jisti, že budeme mít nejmodernější satelitní navigační systém, dodal Tajani.
Více: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1098_en.htm?locale=en

Na kosmodromu Bajkonur byla kosmická loď Sojuz TMA-06M vybavena palivem a stlačenými plyny a byla z plnicí stanice převezena zpět do montážní haly k provedení závěrečné předstartovní přípravy.
Více a foto: http://www.energia.ru/ru/iss/iss33/photo_10-12.html

V pátek probíhal přesun raketoplánu Endeavour ulicemi Los Angeles. Přestože nebyl zcela dodržen časový plán, první část přesunu proběhla bez potíží. Přesun raketoplánu sledovalo i přes brzkou ranní dobu (kolem 03:00 hod. místního času) tisíce lidí. Přes den byl raketoplán zaparkován u Westchester Shopping Center a v noci dokončí cestu do Inglewoodu.
Více: http://www.americaspace.org/?p=26047

Evropská unie zveřejnila soubor statí projektu Global Monitoring for Environment and Security (GMES), jež zdůrazňují nutnost monitorování životního prostředí z oběžné dráhy. Publikace je výsledkem společné práce ESA a NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies) a rozdělují problematiku do několika oblastí: sledování souše, moří, atmosféry, klimatu a nouzové řízení. Materiály hovoří o možnostech využití dat a přínosech pro regionální organizace.
Více: http://www.esa.int/esaLP/SEMT243S18H_LPgmes_0.html

Družice Galileo IOV-2 FM3 a FM4, vypuštěné ze základny v Kourou ruskou nosnou raketou Sojuz-ST-B, byly (12.10. ve 22:00:04 UT) uvolněny od stupně Fregat-MT a přešly na samostatné oběžné dráhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat