18.10. 2012

Poslední aktualizace 18.10. 19:35 UT

Agentura NOAA oznámila, že družice GOES-13,kterou na konci září postihly potíže, se vrátila do plného provozu. Na družici byly 23. září vypnuty dva přístroje (infračervená kamera - Imager a aparatura pro měření teplotního a vlhkostního profilu atmosféry - Sounder). Problém zavinily vibrace motoru, jež způsobily nahromadění maziva, které brzdilo kolo s filtry kamery Imager. Inženýrům se podařilo dálkově potlačit vibrace a kolo nyní běží hladce. Družice GOES-14, která byla ihned po zjištění závady aktivována, byla vrácena do zálohy.
Více: http://www.noaanews.noaa.gov/stories2012/20121018_goes13.html

Credit: Justin Ray/Spaceflight Now
Raketoplán Atlantis byl převezen do Vehicle Assembly Building, kde bude připravován k umístění v návštěvnickém centru střediska na Cape Canaveral (Kennedy Space Center Visitor Complex). Stephanie Stilson[ová], která řídila vyřazování raketoplánů z provozu, řekla, že nastal čas, kdy definitivně končí éra raketoplánů. Atlantis bude do návštěvnického centra převezen 2. listopadu.
Více: http://spaceflightnow.com/shuttle/sts135/121017rollover/

Bylo oznámeno, že společnost Blue Origin začátkem měsíce úspěšně vyzkoušela svůj kapalinový raketový motor BE-3. K testu došlo na zkušebním stavu E-1 v Stennis Space Center. Rob Meyerson, vedoucí zkoušek, řekl, že test ukázal spolehlivý chod nového kyslíko-vodíkového motoru. S motorem BE-3 se počítá do urychlovacích opakovaně použitelných boosterů rakety Blue Origin.
Více: http://www.americaspace.org/?p=26141

Zdroj z kosmického sektoru sdělil agentuře RIA Novosti, že exploze urychlovacího bloku Briz-M, který byl neúspěšný při vynesení družic Ekspress-MD2 a Telkom-3, nehrozí. Podobnou eventualitu zmiňuje NASA v nedávno vydaném čtvrtletním přehledu kosmického odpadu. Zdroj uvedl, že urychlovací blok po oddělení družic vypustí palivo z nádrží a eliminuje tak možnost jeho výbuchu.
Více: http://www.ria.ru/space/20121018/903942835.html

Základní a záložní posádka kosmické lodi Sojuz TMA-06M absolvovala druhý trénink v kosmické lodi. Hlavním cílem tréninku bylo seznámit posádku se změnami, ke kterým došlo od minulého tréninku a "předat" kosmickou loď posádce. Po skončení nácviku byla kosmická loď převezena do haly komplexu 31 a v pátek bude připojena k nosné raketě Sojuz-FG.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19617

Na kosmodrom Bajkonur byly dopraveny dvě družice Globalstar-2, které budou společně vypuštěny s dalšími čtyřmi stejného typu pomocí nosné rakety Sojuz-2.1a. Další čtyři družice budou dodány později, kompletní nosná raketa se již nachází na kosmodromu.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19616

Rover Curiosity zdokumentoval vlastní špatné chování - odhazování odpadků. K takovému závěru došli experti po analýze neznámého předmětu zachyceného kamerami roveru. Bližší pohled naznačuje, že se jedná o kus plastového obalu, který se uvolnil z roveru. Objev "pozemského" materiálu vzbudil podezření, že analýza minerálního složení povrchu provedená aparaturou CheMin v tomto místě je tím znehodnocena.
Více: http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2012/10/mystery-particles-on-mars-reveal.html

Evropská kosmická agentura připomněla deset let pozorování kosmu necitlivějším gama teleskopem, evropským Integral. Integral mj. sledoval pohlcování hmoty černými děrami, neutronové hvězdy,pulsary a zbytky supernov. Díky soustavnému pozorování centrálních oblastí naší Galaxie bylo prokázáno, že tato oblast je bohatá na zdroje rentgenového a gama záření.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMV8W3S18H_index_0.html

Společnost Sea Launch AG oznámila, že start nosné rakety Zenit-3SL s telekomunikační družicí Intelsat-27 je naplánován na první čtvrtletí 2013. Nosná raketa, vyrobená ve Strojírenském závodě Južnoje, bude v nejbližších dnech dopravena do ukrajinského přístavu Okťjabrskij, odkud popluje námořní lodí do Long Beach.
Více: http://www.ria.ru/space/20121017/903357487.html

GKB Južnoje vespolupráci s Mezinárodní akademií astronautiky (IAA) studuje možnost ukládat nebezpečný jaderný odpad v dalekém kosmu. Realizace takového řešení snižuje nebezpečí ekologické katastrofy a současně vyžaduje dostatečně pevnou mezinárodní právní základnu, řekl zdroj agentury Interfax-Ukrajina.
Více: http://www.interfax.com.ua/ukr/main/122065/

V blízkosti Země prolétají asteroidy 2012 TD79 (minimální vzdálenost 0,018 AU) a 136993 (1998 ST49) v minimální vzdálenosti 0,074 AU.
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2012%20TD79;cov=0;log=0;cad=1#cad
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=136993;cov=0;log=0;cad=1#cad

Žádné komentáře:

Okomentovat