20.10.2012

Poslední aktualizace 20.10. 20:20 UT

Businessinsider.com napsal, že v příštích desíti letech vygeneruje kosmická turistika příjmy ve výši 1,6 miliardy USD. Zmiňuje se o tom zpráva Suborbital Reusable Vehicles: A 10-Year Forecast of Market Demand, kterou pro Federal Aviation Administration vypracoval The Tauri Group. Osmdesát procent příjmů má přinést vynášení zájemců na hranice vesmíru při balistických letech vícenásobně použitelných dopravních prostředků. Ve zprávě se uvádí, že zatím se k podobnému letu přihlásilo 925 zájemců, ale v průběhu příštích 10 let jich má být až 11.000.
Více: http://www.businessinsider.com/space-tourism-to-generate-16-billion-2012-10

Start rakety Atlas V 501 s vojenským tělesem OTV se neuskuteční dříve než 13. listopadu. United Launch Alliance zatím ještě zkoumá anomálii, jež se vyskytla na motoru RL-10 při vzletu z 4. října. Kosmický letoun OTV uskuteční svůj druhý kosmický let, když k prvnímu startoval v dubnu 2010; druhý exemplář startoval v březnu 2011 a na oběžné dráze strávil 15 měsíců.
Více: http://www.americaspace.org/?p=26241

Italská vláda schválila pronájem spojového svazku v pásmu UHF na družici Intelsat-27. Linky budou převzaty zřejmě v únoru 2013, ale doposud nebyla s Intelsatem podepsaná příslušná smlouva.
Více: http://www.spacenews.com/military/121019-italy-assumes-licensing-uhf.html

Agentura RIA Novosti uvedla, že podpis dohody mezi Ruskem a Evropskou kosmickou agenturou o účasti na misi ExoMars otevře možnost spolupráce i na dalších projektech. Těmito projekty by mohly být společný výzkum Jupiterových měsíců a doprava materiálu z polárních oblastí Měsíce na Zemi. Očekává se, že dohoda bude podepsána v listopadu.
Více: http://www.ria.ru/space/20121019/904557863.html

Premiér Kazachstánu Serik Achmetov podepsal rozhodnutí o udělení titulu Kosmonaut Republiky Kazachstán Ajdynu Akanoviči Ajymbetovi, který absolvoval kosmonautický výcvik v ruském Středisku pro výcvik kosmonautů Jurije Gagarina a připravoval se k letu na Mezinárodní kosmickou stanici. Let měl proběhnout v roce 2009, ale Kazachstán ho z finančních důvodů odložil.
Více: http://alashainasy.kz/last_news/37675/

Kanadský ministr obrany Peter MacKay oznámil, že Kanada je připravena vypustit svoji první družici pro vojenské účely. Družice nazvaná Sapphire o hmotnosti asi 150 kg by měla odstartovat v prosinci za pomoci indické nosné rakety a podle ministra obrany je jejím hlavním úkolem sledování provozu na geocentrických drahách. Data získaná z družice mají přispět k ochraně družic Kanady a spolupracujících zemí před kosmickým odpadem a družice se má stát i součástí obrany Kanady a Severní Ameriky.
Více: http://beforeitsnews.com/press-releases/2012/10/minister-mackay-officially-marks-departure-of-the-canadian-sapphire-satellite-2558926.html

Společná jednotka Ruských vojsk strategického určení (RVSN) a Vojsk letecké a kosmické obrany vypustila 19. října v 09:12 UT ze základny Pleseck mezikontinentální balistickou raketu RC-M Topol. Informoval o tom Vadim Koval, mluvčí  RVSN. Hlavice zasáhla cíl na polygonu Kura na Kamčatce. Cílem pokusu bylo ověřit funkčnost a spolehlivost rakety, která byla dlouhodobě skladována a souvisí s přípravou prodloužení životnosti raket na 25 let.
Více: http://www.itar-tass.com/en/c32/550373.html

380. výročí narození Christophera Michaela Wrena, anglického matematika, astronoma a architekta.

Žádné komentáře:

Okomentovat