13.12.2012


Poslední aktualizace 13.12. 20:45 UT

Společnost Raytheon Company získal od Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zakázky v hodnotě 1,5 miliónu dolarů. Během následujících devíti měsíců dokončí společnost návrh malých satelitů pro snímkování potencionálních bojišť. Pro vývoj se Raytheon Company spojila s Sierra Nevada Corporation, University of Arizona a SRI Internationa. V příštím roce by mělo být postaveno šest satelitů pro pozemní testy.
Více: http://finance.yahoo.com/news/raytheon-wins-darpa-contract-design-130000432.html

Astronomové pomocí snímků z Hubbleova kosmického teleskopu našli sedm galaxií, které vznikly krátce po vzniku vesmíru - jejich stáří se odhaduje na 13,7 miliard let. Náměstek NASA pro vědu John Grunsfeld řekl, že tyto galaxie představují stavební kameny současných galaxií.
Více: http://eandt.theiet.org/news/2012/dec/hubble-galaxies.cfm

Korekční manévr, který měla provést Mezinárodní kosmická stanice, byl asi hodinu před plánovaným zahájením odložen. Michael Surber, zástupce NASA v ruském řídicím středisku, oznámil, že korekční manévr byl zrušen, neboť jeden z panelů sluneční baterie nebyl nastaven do patřičné polohy. Korekce dráhy je potřebná pro dosažení optimálních podmínek v době připojování lodi Sojuz TMA-07M a uskuteční se v náhradním termínu 16. prosince.
Více: http://ria.ru/science/20121213/914702607.html

Na kosmodromu Bajkonur probíhala příprava kosmonautů za účasti novinářů, tzv. "otevřený výcvik". Kosmonauti se seznamovali s palubní dokumentací, absolvovali fyzickou přípravu a s novináři se prošli Alejí kosmonautů. Kosmonauti se vyfotografovali u stromu, který v roce 1961 zasadil Jurij Gagarin. Start kosmické lodi Sojuz TMA-07M byl stanoven na 19. prosince ve 14:12 UT.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19764

Vojenské orgány Jižní Koree oznámily, že nalezly trosky prvního stupně severokorejské rakety, která vynesla první severokorejskou družici. První stupeň se potopil u západního pobřeží Koree do hloubky asi 80 metrů a jeho délka je asi 10 metrů a průměr trupu 1,6 metru.
Více: http://www.voakorea.com/content/article/1564027.html

Rada bezpečnosti OSN důrazně odsoudila vypuštění severokorejské rakety Unha-3, neboť došlo k porušení rezolucí RB č. 1718 a 1874 zakazující testování technologií balistických střel. Podle slov americké velvyslankyně v OSN Susan Rice[ové] zatím nebyly upřesněny kroky, které OSN a USA k akci Pchjongjangu přijme.
Více: http://www.arirang.co.kr/News/News_View.asp?nseq=141885&code=Ne8&category=1

Americký astronaut Harrison Schmitt se domnívá, že by v USA měla vzniknout nová kosmická agentura, která se bude zabývat výhradně pilotovanými lety na Měsíc, asteroidy a na Mars. Nová agentura pravděpodobně s názvem National Space Exploration Administration by se zabývala jediným cílem a nebyla by takovým kolosem jako stávající NASA, kde řada skvělých myšlenek zapadne.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/4050/

Jet Propulsion Laboraty (JPL) si připomíná 50. výročí průletu sondy Mariner 2 kolem Venuše (14.12.1962) a první přímé měření v blízkosti jiné planety. Sonda byla postavena právě v JPL a jak uvedl ředitel JPL Charles Elachi dosažení prvního amerického kosmického prvenství je nejúžasnějším úspěchem laboratoře, která pracuje "jménem NASA ve prospěch našeho národa".
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-395

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničních věcí řekl, že KLDR bude i nadále využívat své legitimní právo na vypouštění družic v zájmu národního hospodářství a zvýšení standardu svých obyvatel. Družice byla vypuštěna "v souladu s příkazem Kim Čong-ila" a představuje součást mírového úsilí při vědeckém a technologickém pokroku. Mluvčí také odmítl tvrzení, že vypuštění družice maskovalo test rakety dlouhého doletu pro vojenské účely.
Více: http://www.itar-tass.com/en/c154/598475.html

Čínská měsíční sonda Chang'e 2 prolétá kolem asteroidu (4179)Toutatis, který se včera přiblížil k Zemi na vzdálenost 6,8 miliónu km.
Více o Toutatis: http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2012/12061004-toutatis-preview.html

Žádné komentáře:

Okomentovat