23.12.2012


Poslední aktualizace 23.12. 20:30 UT

Severokorejský vůdce Kim Čong-un uspořádal pro pracovníky, kteří se podíleli na vypuštění rakety Unha-3 s družicí, slavnostní banket. Přitom uložil nový úkol: země potřebuje ještě mohutnější nosiče pro rozvoj kosmického programu a nové družice, zejména komunikační.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/4142/

Šéf Íránské kosmické agentury Fazeli řekl v Teheránu, že se země chystá vypustit dva nové satelity AUT SAT a Sharif SAT. Snažíme se vypustit AUT SAT před koncem íránského nového roku (do 20. března 2013), dodal Fazeli. Družice bude vypuštěna pomocí rakety Simorq.
Více: http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9107129245

Jihokorejské orgány oznámily, že nedávné vypuštění severokorejské rakety ukazuje, že KLDR může zasáhnout cíle ve vzdálenosti 10.000 km hlavicí o hmotnosti 500 až 600 kg. K tomuto závěru dospěli po prozkoumání prvního stupně rakety Unha-3, která byla použita k vynesení severokorejské družice.
Více: http://www.independent.co.uk/news/world/asia/north-korea-has-ability-to-fire-a-rocket-that-could-hit-the-united-states-says-south-8430340.html

Bílý dům a Senát schválily zákon, který dává americkému prezidentovi širší pravomoci při povolování vývozu družic. Legislativní proces musí být ještě dokončen v Kongresu, ale neočekávají se potíže, neboť schválený krok povede k oživení konkurenceschopnosti amerického průmyslu a povede k větší bezpečnosti USA. Vyřeší se tak situace s vývozními licencemi, která nastala po schválení Cox Committee Report v roce 1999.
Vice: http://defense.aol.com/2012/12/21/the-skys-not-falling-on-satellite-exports-the-ghost-of-anti-ch

Ve čtvrtek 27. prosince bude generální ředitel RESA Jean-Jacques Dordain na tradičním shromáždění v ředitelství ESA v Paříži referovat o výsledcích roku 2012 a výhledu na příští rok. Pro příští rok agentura připravuje mj. dva lety k Mezinárodní kosmické stanici: ATV-4 Albert Einstein a pobyt italského astronauta Luca Parmitana v rámci mise Volare (která je připravována ve spoluúráci s Italskou kosmickou agenturou ASI).
Více: http://www.esa.int/For_Media/Press_Releases/Start-of-the-year_press_breakfast_with_ESA_Director_General

JAXA oznámila, že na navigační družici Mičibiki (Michibiki) došlo k anomáliím v činnosti hodin číslo 2; družice je vybavena dvěma rubidiovými atomovými hodinami. Pro generování navigačních signálů je nyní využíváno hodin 1 a agentura studuje příčinu poruchy a možnosti jejího odstranění. Pokud nebude obnoven správný chod obou hodin, nebude moci družice standardně pracovat.
Více: http://www.jaxa.jp/projects/sat/qzss/topics_e.html

Do blízkosti Země přilétá asteroid 2012 XM55, který se ve 20:30 UT přiblíží na minimální vzdálenost 0,008 AU (tj. 1,2 miliónu km).
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2012%20XM55;cov=0;log=0;cad=1#cad

340. výročí objevu Saturnova měsíce Rhea (1672; Giovanni Cassini).

Žádné komentáře:

Okomentovat