23.01.2013


301182
Kanadská družice NEOSSat (Near-Earth Object Space Surveillance Satellite) byla dopravena do Indie, která zajistí svou nosnou raketou PSLV její vypuštění; startovní okno se otevírá 11. února. Družice NEOSSat je určena pro sledování okolozemního prostoru, detekci asteroidů a sledování objektů na geocentrických drahách. Satelit je příspěvkem Kanady ke zlepšení dohledu nad objekty, které mohou ohrozit Zemi, a zajištění většího bezpečí na geocentrických drahách.
Zdroj: http://www.asc-csa.gc.ca/eng/media/advisories/2013/0121.asp


301181
Pentagon studuje možnost jak ze starých vyřazených družic získat jejich cenné části a po recyklace je využít pro nové satelity. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) už věnoval 180 miliónů dolarů na testování technologií, jež by to umožnily. Programový manažer DARPA David Barnhard k tomu řekl, že tento projekt zvýší návratnost investic a pomůže snížit náklady na vesmírné mise. První velký test projektu, nazvaného Phoenix, má nastat v roce 2016, kdy bude pokusně využito antény z vysloužilé družice pro nový satelit.
Zdroj: http://news.yahoo.com/pentagon-researches-life-dead-satellites-180637226.html


301180
Kanadská vláda očekává, že získá pro svou misi RADARSAT (Radarsat Constellation Mission) další zahraniční partnery. K spoluúčasti na třech satelitech se připojil americký Wideband Global Satcom, spadající pod USAF.
Zdroj: http://www.spacenews.com/article/canada-wants-international-partners-for-radarsat-mission#.UP-Kyyd2RWI


301179
Ministr pro rozvoj Dálného Východu Viktor Išajev řekl, že první družicí vypuštěnou z nově budovaného kosmodromu Vostočnyj by měla být národní telekomunikační družice, která bude obsluhovat oblast Dálného Východu. Podle ministra má právě tato oblast problémy se zajištěním moderních informačních a telekomunikačních kanálů a je omezený přístup k Internetu. Příčinou tohoto stavu je nedostatečná kapacita ruských komunikačních družic určených pro tuto oblast.
Zdroj: http://www.kp.ru/online/news/1347086/


301178
Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v průběhu následujících pěti lety bude vybudován komplex globální satelitní rozvědky nazvaný Akvarel. Základem systému se stanou přijímací stanice rozmístěné po celém území Ruska, které budou spolupracovat s družicemi radiového průzkumu, navigačními družicemi a družicemi pro optický průzkum.
Zdroj: http://vz.ru/news/2013/1/22/616904.html


301177
David Parker byl s okamžitou platností jmenován novým ředitelem UK Space Agency. Do funkce jej uvedl britský ministr pro vysoké školy a vědu David Willetts, který v projevu vyzdvihl účast Parkera při zajišťování investic Evropské kosmické agentury ve Velké Británii. Dr. Parker pracuje v UK Space Agency od jejího založení v roce 2010.
Zdroj: http://www.bis.gov.uk/ukspaceagency/news-and-events/2013/Jan/new-ceo


301176
Rada Bezpečnosti OSN schválila nopvé sankce vůči KLDR za porušení dřívějších rezolucí vypuštěním své družice v prosinci 2012. Do seznamu OSN pro sankce byly doplněny čtyři obchodní společnosti a čtyři jednotlivci. RB současně varovala KLDR, že přijme mnohem významnější opatření pokud severokorejský režim uskuteční jadernou zkoušku. Usnesení bylo přijato jednomyslně všemi 15 členy RB.
Zdroj: http://www.afp.com/en/node/798612


301175
Na Caltech v Pasadeně má premiéru dokumentární film "Měnící se tvář Marsu", který připravila Jet Propulsion Laboratory. Devadesátiminutový dokument se zabývá studiem Marsu pomocí prvních snímků z roku 1965 pořízených sondou Mariner 4. Diváci budou mít současně možnost prohlédnout si repliku marsovského roveru Curiosity ve skutečné velikosti.
Zdroj: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-029


Žádné komentáře:

Okomentovat