05.03.2013


303042
Britská společnost Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) podepsala dohodu s NPO Lavočkina o vypuštění technologické družice TechDemoSat-1. Družice bude vypuštěna ve třetím čtvrtletí letošního roku z kosmodromu Bajkonur pomocí nosné rakety Sojuz. TechDemoSat-1 je první družicí, která je financovaná Technology Strategy Board.
Zdroj: http://www.sstl.co.uk/News-and-Events?story=2127


303041
Společnost SpaceX slíbila vyšetření příčiny závady na lodi Dragon, ale je možné, že příčina nebude moci být zveřejněna kvůli platnému zákonu o pašování zbraní (ITAR). Nákladní loď Dragon je z pohledu tohoto zákona považován za zbraň. Mluvčí Christina Ra řekla, že SpaceX bude vědět co se stalo bez ohledu na ITAR a zveřejnění bude v souladu s ITAR.
Zdroj: http://www.newscientist.com/article/dn23236-spacex-glitch-may-be-deemed-secret-under-us-arms-laws.html


303040
Evropský teleskop Herschel Space Observatory v nejbližších dnech vyčerpápá zásoby kapalného hélia pro chlazení infračerveného teleskopu. Herschel byl vypuštěn 14. května 2009 a se svým hlavním zrcadlem o průměru 3,5 metru je nejsilnějším teleskopem, který byl vyslán do vesmíru. Teleskop měl na začátku mise k dispozici více než 2300 litrů kapalného hélia, což odpovídalo potřebě na přibližně 3,5 roku provozu.
Zdroj: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Herschel_to_finish_observing_soon


303039
Na severovýchodě KLDR v provincii Hamgyong byla rozšířena plošina na polygonu Donghae a současně byla zvětšena přiléhající montážní hala. Podle listu Chosun Ilbo (Jižní Korea) tak mohou být současně připravovány dvě rakety dlouhého doletu. Základna Donghae je podstatně větší než základna Shohei, odkud byla v prosinci 2012 vypuštěna první severokorejská družice.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/5403/


303038
Jihokorejská družice STSat-2C předal do pozemního střediska první infračervené snímky, které byly pořízeny 17. února při přeletu nad Korejským poloostrovem. Po srovnání snímků ze starší družice Cheollian je zřejmé, že aparatura družice STSat-2C pracuje správně.
Zdroj: http://www.itar-tass.com/c19/666148.html


303037
Náměstek hlavního konstruktéra NPO Lavočkina Maksim Martynov řekl, že ruské měsíční sondy Luna-Glob dostanou nové palubní počítače, které již byly prověřeny v provozu na družicích Glonass. Původně se měly použít počítače obdobné tomu, který pracoval na sondě Fobos-Grunt. Právě závada na tomto počítači vedla k neúspěchu ruské sondy k Phobosu.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/5406/


303036
NASA vybral společnost Wyle Laboratories Inc., Houston, pro poskytování zdravotních a biomedicínských služeb pro pilotované kosmické lety. Pětiletý kontrakt, který může být prodloužen do roku 2023, začíná platit 1. května a jeho maximální objem je 176 miliónů dolarů. Služby budou poskytovány při využití vlastních laboratoří firmy a v zařízeních Johnson Space Center v Houstonu.
Zdroj: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2013/mar/HQ_C13-015_Human_Health_and_Performance.html


303035
Přechod roveru Curiosity z nouzového režimu do standardního provozu probíhá pomalu a bude dokončeno příští týden. Richard Cook z NASA Jet Propulsion Laboratory řekl, že oživování pokračuje dobře, ale je nutná na počítač B stanice převést veškerá data a počítač A restartovat jako zálohu. Curiosity přešla do nouzového režimu 28. února po zjištění závady v paměti pro ukládání dat počítače A.
Zdroj: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-080


303034
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) převzal plnou provozní kontrolu nad družicí Suomi NPP (Suomi National Polar-orbiting Partnership). Družice vypuštěná v říjnu 2011 byla doposud řízena společně NOAA a NASA a NOAA začala data ze satelitu využívat od května 2012 (podstatně dříve než u jiných projektů).
Zdroj: http://www.noaanews.noaa.gov/stories2013/20130304_nppturnover.html


303033
Náčelník ruského střediska přípravy kosmonautů řekl, že lety k Mezinárodní kosmické stanici podle "krátkého" schématu se stanou standardem začátkem příštího roku. Asi šestihodinový přelet (nahrazující dřívější dvoudenní) bude kosmonauty poprvé vyzkoušen při letu lodi Sojuz TMA-08M koncem března. Nové letové schéma už vyzkoušely zásobovací lodi typu Progress. Pokud bude přelet Sojuzu a ještě jednoho dalšího úspěšný, stane se "krátký" přelet běžnou součástí letu.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130304/925683308.html


303032
V Barceloně probíhá jednání Geant4 Space Users' Workshop (G4SUW), který je zaměřena na problematiku interakcí kosmického záření s čidly a dalšími součástkami kosmických přístrojů. Workshop se dále zabývá odstíněním, měřením a riziky pro astronauty z kosmického záření. Akci pořádají National Microelectronics Center, National Institute for Aerospace Technology a University of Seville za podpory European Space Agency (ESA), NASA Jet Propulsion Laboratory (NASA/JPL) a Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
Zdroj: http://www.inta.es/g4suw2013/index.html


Žádné komentáře:

Okomentovat