07.03.2013


303058
Indická kosmická agentura (ISRO) plánuje stavbu družice pro dálkový průzkum Země Cartosat-3, která by měla mít rozlišovací schopnost až 25 cm. V současné době nejpodrobnější snímky pořizuje GeoEye-1 (panchromatické snímky jsou s rozlišením 41 cm), ale podle amerických zákonů je pro komerční účely rozlišení sníženo na 50 cm. Předchozí indická kartografická družice Cartosat-2 pořizoval snímky s rozlišením 80 cm.
Zdroj: http://www.thehindu.com/sci-tech/science/isro-plans-a-new-highresolution-earth-satellite/article4482404.ece


303057
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici pomocí ramene SSRMS (Space Station Remote Manipulator System) přemístili náklad z nehermetizovaného prostoru na lodi Dragon. Dragon poprvé vezl část nákladu v nehermetizované části lodi. Náklad byl přemístěn na úchyt ISS a poté byl SSRMS opět uchycen na trupu lodi Dragon. Všechny operace proběhly podle stanoveného plánu.
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/2013/03/ssrms-removes-payload-dragon-trunk-new-milestone/


303056
Mezirezortní komise, která zasedala ve Hvězdném městečku potvrdila složení hlavní a záložní posádky pro novou misi na Mezinárodní kosmickou stanici. Hlavní posádku tvoří Pavel Vinogradov a Aleksandr Misurkin z Roskosmosu a Christopher Cassidy z NASA, v záložní posádce jsou Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij za Roskosmos a Michael Hopkins za NASA. Posádky absolvují závěrečnou předletovou přípravu na kosmodromu Bajkonur, kam odlétají v polovině března.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/5442/


303055
Tým řídící rover Curiosity se rozhodl pozdržet návrat laboratoře do normálního provozu vzhledem k očekávanému nárůstu energetických částic ze Slunce. V úterý (5.3.) byla na Slunci zaregistrovaná erupce, která vyvrhla do prostoru sluneční hmotu ve směru Marsu. Šéf NOAA Bob Rutledge řekl, že erupce není nijak extrémní, ale v současné situaci je třeba postupovat opatrně. NASA nicméně neočekává dramatické situace a připouští, že v nejhorším případě přejdou některé marsovské aparatury do nouzového režimu.
Zdroj: http://news.yahoo.com/curiosity-sleeps-solar-blast-races-toward-mars-195607889.html


303054
Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí bylo na Wallops Flight Facility odloženo vypuštění sondážní rakety Terrier-Lynx z pátku (8.3.) na pondělí (11.3.). Podle informací NASA by raketa měla ke svému suborbitálnímu letu odstartovat mezi 16:30 a 17:15 UT.
Zdroj: http://www.wset.com/story/21529787/rocket-launch-set-thursday-at-wallops


303053
NASA zveřejnil první snímek pořízený novou kamerou ISERV (International Space Station SERVIR Environmental Research and Visualization System) nedávno instalovanou na palubě Mezinárodní kosmické stanice. Zveřejněný snímek zachycuje ekologicky zajímavou oblast v Panamě (řeku San Pablo vlévající se do Golfo de Montijo), kde přechází zemědělská půda a pastviny do oblasti magrových lesů a bažin.
Zdroj: http://www.space.com/20097-new-space-station-camera.html


303052
Canadian Space Commerce Association (CSCA) pořádá v Torontu v rámci Národní konference CSCA celodenní zasedání Commercial Space Resource Utilization. Akce je zaměřena na obchodní a politickou problematiku využívání zdrojů z kosmického prostoru. Součástí jednání bude také panelová diskuse věnovaná budoucnosti Kanadské kosmické agnetury a kanadského kosmického průmyslu.
Zdroj: http://spacecommerce.ca/events/2013-csca-national-conference


Žádné komentáře:

Okomentovat