17.03.2013


303145
Geoff Yoder, programový ředitel projektu James Webb Space Telescope (JWST) řekl, že vypuštění kosmického dalekohledu je opět o krok blíže. Northrop Grumman ve spolupráci s ATK dokončily konstrukci, na níž bude umístěno primární zrcadlo teleskopu a která zajistí jeho rozložení na oběžné dráze. Teleskop JWST má být vypuštěn v roce 2018.
Zdroj: http://www.americaspace.com/?p=32804


303144
Podle výzkumů veřejného mínění nejsou Američané nakloněni financování kosmického výzkumu. Podle průzkumu provedeného v roce 2012 se za kosmickými aktivitami umístila jen zahraniční pomoc a podpora velkých amerických měst při financování dobrých životních podmínek. V názoru na financování NASA převládá názor, že se jedná o luxus.
Zdroj: http://www.floridatoday.com/article/20130317/COLUMNISTS0405/303170051/John-Kelly-Taxpayers-sour-space-during-budget-crisis


303143
Hlavní a záložní posádka zahájily na kosmodromu Bajkonur závěrečnou část přípravy k misi na Mezinárodní kosmickou stanici. Hlavní posádka cvičila v kosmické lodi Sojuz TMA-08M, v níž vyzkoušela skafandry Sokol-KB a individuální sedačky, a seznámila se s dokumentací lodě, záložní posádka se zabývala nákladní kosmickou lodí Progress M-19M, která poletí k ISS koncem dubna.
Zdroj: http://www.energia.ru/


303142
Americká sonda MESSENGER, která obíhá planetu Merkur, dokončil dvouletou misi. Sonda zůstává v pracovním režimu do doby než NASA rozhodne o případném prodloužení mise, uvedla manažerka projektu Helen Winters. O dalším osudu mise bude rozhodnuto do pátku 22. března.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/5569/


303141
Jean-Claude Piedboeuf, ředitel sekce pro výzkum vesmíru při Kanadské kosmické agentuře (CSA) řekl, že ačkoliv je pilotovaný program jedním z významných cílů agentury, nejsou plánovány žádné náborové akce. CSA nyní ale má jen tři kvalifikované astronauty a někteří odborníci se domnívají, že jedinou cestou pro budoucí kanadské astronauty je soukromý sektor. CSA se v současné době potýká s potížemi ve financování (pro roky 2013 a 2014 se počítá s přibližně 125,5 milióny USD), ale většina je určena na bezpilotní projekt Constellation RADARSAT.
Zdroj: http://www.ottawacitizen.com/technology/Tomorrow+astronauts+work+private+firms+space+agencies/ 8107525/story.html


303140
Americká Federal Communications Commission (FCC) zveřejnila informaci o možností získání dočasného povolení pro komunikaci při turistických suborbitálních letech. V současné době musí společnosti SpaceX, XCOR Aerospace and Space Expedition Corporation a další získat pro svá spojení povolení FCC. Nová akce je navržena tak, aby podpořila růst nového odvětví a podpořila americké vedení v obchodním využití kosmického průmyslu.
Zdroj: http://www.inquisitr.com/574401/fccs-reveals-experimental-authorization-plans-for-space-travel-communications/


160. výročí úmrtí rakouského fyzika, matematika a astronoma Christiana Dopplera.


Žádné komentáře:

Okomentovat