03.04.2013


304027
Prezident RKK Energija Vitalij Lopota oznámil, že ke konci roku 2014 bude dokončeno budování nové společnosti "Energija-sputnikovyje sistěmy", která bude stavět telekomunikační družice a družice pro dálkový průzkum Země. Nový podnik vytvoří RKK Energija společně s francouzsko-německou společností EADS Astrium. Prvním krokem ke společnému podniku byla nedávno podepsaná dohoda o licenčním řízení mezi Ruskem a Francií.
Zdroj: http://dvb.uz/2013/04/02/


304026
Americká astronautka Sunita Williams[ová] řekla v besedě v Science Museums v Kalkatě, že nedávné škrty způsobí zpoždění v programu budování nové kosmické stanice. Williams[ová] dále vyslovila přesvědčení, že se bude rozvíjet spolupráce NASA a Indické kosmické agentury (ISRO) a připomněla, že při své první návštěvě Indie nemohla objekty ISRO navštívit.
Zdroj: http://www.thehindu.com/sci-tech/technology/commercial-space-exploration-may-be-hit/


304025
V úterý byly zveřejněny první výsledky výzkumů aparatury AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer), která pracuje na Mezinárodní kosmické stanici. AMS-02 studuje vysoce energetické částice přicházející z vesmíru a zveřejněná data naznačují, že aparatura je na stopě temné energie. Projekt byl pod patronací ESA připravován v 56 ústavech 16 zemí a testování probíhalo ve středisku ESTEC v Nizozemsku; na ISS byl přístroj instalován v roce 2011.
Zdroj: http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/DAMA_mission/Shining_light_on_elusive_dark _matter


304024
Sledovací stanice, která se nyní buduje v Jihoafrické republice v rámci projektu Radioastron, bude využívána pouze pro tuto stanici. Oznámili to představitelé Roskosmosu s tím, že dohoda (podepsaná koncem března během návštěvy prezidenta Putina v JAR) hovoří jen o observatoři Radioastron. Některé sdělovací prostředky uvedly, že novou stanici by mohli Rusové využívat i pro své další kosmické objekty.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130403/930761128.html


304023
Ruské Ministerstvo pro mimořádné události zlepší sledování lesních požárů pomocí kosmické techniky, řekl ministr Vladimir Pučkov. Sledování z kosmu pomocí tepelných čidel mj. umožní zlepšit organizaci práce při ochraně sídel před lesními požáry.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/7188/


304022
NASA zahájil výběr dodavatele pasivního stykovacího zařízení pro připojení nafukovacího modulu firmy Bigelow k Mezinárodní kosmické stanici. Výsledkem výběru má být uzavření kontraktu s jediným dodavatelem, který zařízení vyvine a vyrobí a dodá pro BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). BEAM se bude na oběžnou dráhu vynášet ve složeném stavu v nehermetizované sekci nákladní lodi Dragon.
Zdroj: http://www.spacenews.com/article/civil-space/34658nasa-is-taking-bids-on-berthing-mechanism-for-bigelow-inflatable-module#.UVvCPZOeNWJ


304021
Americké vojenské letectvo vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že přes pokračující restruktualizaci a přeskupování podřízených organizací bude kosmický program pokračovat podle původních plánů. Změny vyvolané škrty v rozpočty byly zahájeny na podzim 2011 a jejich cílem je omezit počty pracovníků (což se nejvíce dotklo civilních zaměstnanců) a snížit finanční náklady na fungování organizace.
Zdroj: http://www.af.mil/news/story.asp?id=123342582


304020
Guvernérka státu Nové Mexiko Susana Martinez podepsala zákon, který omezuje odpovědnost výrobců komponentů vůči kosmickým turistům. Vedení státu tak učinilo zásadní krok k udržení investic společnosti Virgin Galactic do kosmodromu, z něhož budou odlétat cestující na hranice vesmíru. Virgin Galactic v loňském roce naznačila, že by mohla přemístit své aktivity do jiného amerického státu s mírnějšími předpisy. Komerční kosmodromy se nyní připravují v Texasu, v Coloradu a na Floridě, ale jen v Novém Mexiku se budují od nuly.
Zdroj: http://www.sfgate.com/news/science/article/NM-governor-to-sign-space-travel-liability-bill-4402933.php


50. výročí startu americké věcdecké družice Explorer 17 (Aeronomy Explorer 1).
80. výročí zahájení testů raketového motoru německého projektu Magdeburg.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat