08.07.2013


307072
Spojené státy budou v lednu 2014 hostit konferenci na ministerské úrovni o budoucnosti výzkumu a využívání vesmíru. Účastní se jí zástupci asi 40 zemí a Evropské unie a zahájena bude 9. ledna ve Washingtonu. Na program jednání se zřejmě dostane i spolupráce při pilotovaném letu na Mars. Jedná se o první konferenci tohoto typu a další se bude konat v roce 2016 a pravděpodobně se uskuteční v Japonsku.
Zdroj: http://www.globalpost.com/dispatch/news/kyodo-news-international/130706/intl-ministerial-confab-space-exploration-convene-jan


307071
Americký astronaut Chris Cassidy a Ital Luca Parmitano dokončili přípravu na výstup do volného vesmíru, který bude zahájen zítra (9.7.) v 11:00 UT. Oba kosmonauti vymění vadný řadič pro přenos videosignálu prostřednictvím stacionárních družic a z levoboku demontují dva vědecké experimenty. Dále budou připevněna podpůrná madla a nainstalují kabeláž, jež bude využita k připojení nového ruského laboratorního modulu. Oba kosmonauti se do volného vesmíru vydají ještě jednou, a to 16. července.
Zdroj: http://www.floridatoday.com/article/20130708/SPACE/307080014/Astronauts-prepare-strolls-space


307070
Evropská kosmická agentura oznámila, že společnost Thales Alenia Space postaví konstrukci kosmického teleskopu Euclid. Teleskop Euclid má být vypuštěn v roce 2020 a jeho hlavním cílem má být výzkum zaměřený na temnou hmotu a temnou energii a hledání příčit zrychlující se expanze vesmíru. Na projektu Euclid se podílí vědci z 13 zemí Evropy a z USA.
Zdroj: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Thales_Alenia_Space_kicks_off_Euclid_construction


307069
Aleksandr Seliverstov, generální ředitel Chruničevova kosmického střediska, oznámil, že zatím nebyl schválen plán náhrady nosných raket Proton nosnými raketami řady Angara. Podle Seliverstova bude i nadále pokračovat komerční využívání nosných raket typu Proton z kosmodromu Bajkonur; nosné rakety typu Angara budou ke komerčnímu využívání předány až poté, kdy se osvědčí v pravidelném provozu.
Zdroj: http://www.itar-tass.com/c19/800558.html


307068
Generální ředitel OAO Informacionnyje sputnikovyje sistemy im. Rešetnjova Nikolaj Testojedov oznámil, že letos v září a říjnu budou z kosmodromu Pleseck vypuštěny dvě družice systému Glonass. Dříve sdělovací prostředky informovaly, že v prosinci bude vypuštěn nový satelit Glonass; k tomu Testojedov řekl, že na prosinec se žádný start navigační družice neplánuje. Ve svém vystoupení dále informoval, že ruský navigační systém je nyní plně funkční a na drahách pracuje 24 družic.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130708/948317668.html


307067
Prezidenti Kazachstánu a Ruska Nursultan Nazarbajev a Vladimir Putin na nedělním jednání v kazašské Astaně projednávali v rámci rozhovorů o dvoustranné spolupráci také problematiku v oblasti raketové techniky a kosmonautiky. Oba představitelé po skončení debaty připustili, že problémy v této oblasti sice panují, ale obě strany jsou připraveny je řešit.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/10753/


307066
V Bengalore vrcholí práce na první indické sondě k Marsu, která se má na cestu vydat na přelomu října a listopadu letošního roku. Sonda se má stát družicí Marsu a z ní má pomocí pěti přístrojů o celkové hmotnosti 15 kg zkoumat povrch a atmosféru planety. V neděli (7.7.) uvedl nejmenovaný pracovník ISRO, že sonda nyní podstoupí kvalifikační zkoušky a poté bude připravena k instalaci na nosnou raketu PSLV-C25.
Zdroj: http://www.omantribune.com/index.php?page=news&id=147954&heading=India


307065
Pod záštitou International Union of Radio Science (URSI) pořádá Beacon Satellite Studies Group ve dnech 8. až 12. července v Bathu (Velká Británie) konferenci "2013 Beacon Satellite Symposium". Jednání se zaměří na všechny aspekty satelitních signálů zachycovaných na Zemi a na problematiku přijímačů na palubách umělých kosmických objektů. Beacon Satellite Studies Group byla založena na prvním podobném sympoziu v roce 1972 v rakouském Grazu.
Zdroj: http://people.bath.ac.uk/ee3jarr/beaconsatellite2013/


307064
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice má naplánováno pokračování vykládky nákladní kosmické lodi Progress M-18M a ukládání odpadu do uvolněného prostoru (Vinogradov - 2,5 hodiny), kontrolu a fotodokumentaci stavu průzorů, aktualizaci software laptopů RSK2, přípravu radiačních dozimetrů aparatury Pille a prověrku správnosti určení přesného času ze signálů GPS. Jurčichin zajistí kontrolu a údržbu systému zabezpečení životních podmínek a účastní se neveřejné konzultace s lékaři pozemního střediska. Cassidy a Parmitano věnují hlavní část pracovního dne přípravě na výstup do volného vesmíru a projdou předvýstupovou lékařskou kontrolou a pohovorem s lékaři v řídicím středisku. Nyberg[ová] bude asistovat při přípravě materiálu na výstup a při lékařských vyšetřeních. Parmitano absolvuje ranní a večerní relaci experimentu Reaction Self Test. Dále se kosmonauti budou věnovat probíhajícím vědeckým experimentům a všichni členové posádky absolvují minimálně dvouhodinové cvičení na zařízení ARED, rotopedech a běžícím pásu. Pracovní den trvá od 06:00 do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=189&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20199
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


50. výročí výcvikového odpálení balistické rakety R-16U; základna Bajkonur, dostup 1210 km.
60. výročí zkušebního vypuštění balistické rakety USAF Lark 626; základna Cape Canaveral.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat