21.07.2013


307202
Indická kosmická agentura ISRO uvedla, že základním cílem blížícího se letu indické meziplanetární sondy je prokázat technologické možnosti země vyslat umělou družici Marsu a provádět smysluplné experimenty. Sonda ponese vědeckou aparaturu o hmotnosti 15 kg a bude pořizovat snímky marsovského povrchu a infračervený senzor bude pátrat po metanu (jenž je na Zemi v naprosté většině biologického původu). ISRO považuje za kritickou událost celé mise navedení na areocentrickou dráhu.
Zdroj: http://www.dnaindia.com/scitech/1863762/report-mars-mission-not-for-pride-we-mean-business-says-isro


307201
NASA zveřejnil návrh Request for Proposal pro komerční dopravu posádek na Mezinárodní kosmickou stanici. Na rozdíl od předchozích smluv o financování budou nové smlouvy vycházet z federálního nařízení (FAR), v nichž jsou stanoveny specifické požadavky. Některé společnosti, které mají zájem o vstup do kosmických aktivit, se vyslovily proti novým podmínkám (předchozí smlouvy se uzavíraly podle Space Act, který dává smluvním stranám větší prostor pro jednání o podmínkách).
Zdroj: http://www.flightglobal.com/news/articles/nasa-releases-draft-request-for-commercial-crew-proposals-388508/


307200
China Aerospace Science and Technology Corporation oznámila, že vyrobila největší na světě vibrační stůl, který se bude využívat při testování nové nosné rakety CZ-5. Hmotnost rakety CZ-5 se odhaduje na 70 tun a nově vyvinuté zařízení bude testovat nejen vliv vibrací při startu rakety, ale i působení otřesů na raketu během její přepravy z výrobního závodu na kosmodrom.
Zdroj: http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20130721000082&cid=1101 &MainCatID=11


307199
NASA vybral pro další vývoj tři návrhy miniaturních pohonných jednotek, který mohou být využívány k řízení polohy kosmických objektů. NASA Space Technology Mission Directorate zahájil jednání s navrhovateli Jet Propulsion Laboratory, Busek Company, Inc. a Massachusetts Institute of Technology o podmínkách uzavření smlouvy na další vývoj. Na další fázi práce na vybraných projektech bude dohlížet Langley Research Center v Hamptonu.
Zdroj: http://www.parabolicarc.com/2013/07/20/nasa-picks-small-spacecraft-propulsion-systems-for-development/


307198
Republikánská kongresmanka Donna Edwards[ová] na jednání podvýboru pro vesmír navrhla, aby byla vytvořena komise, která posoudí činnost Marsall Space Flight Center a možnost jeho zrušení nebo sloučení s jiným střediskem NASA. Návrh odůvodnila nutností zodpovědného hospodaření s penězi daňových poplatníků a potřebou prozkoumat všechny možnosti. Svůj návrh kongresmanka později stáhla.
Zdroj: http://whnt.com/2013/07/18/ranking-democrat-on-house-nasa-subcommittee-proposes-closing-marshall-space-flight-center/


307197
Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici mají odpočinkový den, v jehož rámci provádějí běžnou denní kontrolu stanice, kontrolují probíhající experimenty a mají naplánována fyzická cvičení v trvání minimálně dvou hodin. Kosmonauti zajistí kontrolu a údržbu systému zabezpečení životních podmínek (Misurkin) a Cassidy, Parmitano a Nyberg[ová] mají vyhrazen čas na neveřejné rozhovory s rodinnými příslušníky a přáteli. Ve zbylém čase se kosmonauti budou věnovat osobním aktivitám podle vlastního uvážení a odpočinku.
Pracovní den trvá od 06:00 do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=202&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20218
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí startu meziplanetární sondy Mars 4; základna Bajkonur, nosná raketa Proton-K.
40. výročí havárie rakety R-36 během zkušebního letu v rámci státních zkoušek; základna Bajkonur.
80. výročí startu rakety Magdeburg; nezdařený let - porucha na ventilu; dostup 60 metrů.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat