23.07.2013


307225
Astronauti NASA dostali možnost vyzkoušet interiér nové kosmické lodi CST-100, kterou staví společnost Boeing Company. Firma Boeing soutěží se společnostmi SpaceX a Orbital Sciences o dodávku americké pilotované lodi pro dopravu k Mezinárodní kosmické stanici. Astronauti NASA uvedli, že z lodi CST-100 mají dobrý pocit a ocenili pohodlný nástup do lodi.
Zdroj: http://www.khou.com/news/local/First-look-NASA-astronauts-test-out-US-spacecraft-design-----216516251.html


307224
Na kosmodromu Bajkonur probíhají testy zařízení, jež mají odhalit, proč raketa Proton-M odstartovala 2. července z rampy č. 81 o 0,4 s dříve. Předčasný start sice nebyl příčinou následné havárie, ale odborníci chtějí odhalit důvod dřívějšího vzletu. Během testů, probíhajících od 21. července, se zatím neobjevila žádná odchylka v práci pozemního zařízení startovní rampy.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/11419/


307223
Podmoskevské Středisko řízení letu oznámlo, že je připraveno ke sledování letu nákladní kosmické lodi Progress M-20M, jejíž start je naplánován na 27. července ve 20:45 UT. Progress se má k ISS připojit po asi šesti hodinách letu, v 02:26 UT. Předtím - 26. července - bude CUP kontrolovat oddělení od ISS a odlet kosmické lodi Progress M-18M, která uvolní stykovací uzel na modulu Pirs.
Zdroj: http://www.mcc.rsa.ru/


307222
Satelitní snímky ukazují, že Severní Korea zastavila práce na stavbě nových objektů na základně Tonghae, kterou využívá k vypouštění raket. Nový objekt startovní rampy byl zřejmě určen pro vypouštění větší rakety než byla Unha-3, která vynesla první severokorejskou družici. Práce byly přerušeny na konci roku 2012, ale všeobecně se očekávalo jejich obnovení, což se zatím neprokázalo. Důvod zastavení prací není jasný a je také možné, že KLDR využije pro testování svých nových raket stávající zařízení základny.
Zdroj: http://38north.org/2013/07/tonghae072213/


307221
Šejk Mohammed bin Zayed, zástupce vrchního velitele ozbrojených sil Spojených arabských emirátů (SAE), a Jean-Yves Le Drian, francouzský ministr obrany, podepsali v Abu Dhabi dohodu o stavbě dvou družic pro SAE. Družice pro dálkový průzkum typu Helios postaví francouzsko-italská firma Thales Alenia Space ve spolupráci se společností Astrium. Hodnota kontraktu se pohybuje kolem 700 milionů euro, řekl ředitel společnosti Astrium Francois Auque.
Zdroj: http://www.thenational.ae/national/jsp/community/national_article_the_most_viewed.jsp?section=News


307220
Skupina vědců z Edinburgh University vedená dr. Richardem Masseyem navrhla teleskop HALO (High Altitude Lensing Observatory), který by nahradil Hubbleův kosmický teleskop (HST). Podle plánu HALO by teleskop nebyl vynesen raketou, ale byl by zavěšen na velkém heliovém balónu, který by umožnil pozorování z vysokých výšek. Náklady na realizaci projektu navrhovatelé odhadli na 10 miliónů liber, což je jen zlomek nákladů potřebných pro výměnu HST na oběžné dráze.
Zdroj: http://www.scotsman.com/news/scotland/top-stories/edinburgh-uni-team-plan-hubble-replacement-balloon-1-3005359


307219
Dva členové výboru pro vědu, vesmír a technologie Sněmovny se domnívají, že NASA může pronajmout rampu 39A na floridském kosmodromu na exkluzivní bázi. Frank Wolf, předseda sněmovního podvýboru pro rozpočet, s kolegou Robertem Aderholtem se domnívají, že NASA plánuje pronajmout rampu příliš levně a na příliš dlouhou dobu (až 20 let). O pronájem rampy 39A mají zájem společnosti SpaceX a Blue Origin.
Zdroj: http://www.spacenews.com/article/civil-space/36408congressmen-register-concern-over-possible-exclusive-lease-of-pad-39a


307218
Americká kosmická agentura NASA zveřejnila barevné a černobílé snímky Země, které pořídily sondy MESSENGER a Cassini 19. července. Sonda Cassini barevný snímek pořídila od Saturnu ze vzdálenosti 1,5 miliardy km, černobílý snímek Země pořídila sonda MESSENGER z oběžné dráhy kolem Merkuru ze vzdálenosti 98 miliónů km. Záběry z vnějších částí sluneční soustavy zachycující Zemi jsou vzácné, protože Země se z velké vzdálenosti pohybuje příliš blízko slunečního disku a panuje nebezpečí poškození citlivých detektorů od slunečního záření.
Zdroj: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/cassini20130722.html


307217
NASA urychleně dodal na Bajkonur náhradní díly pro opravu skafandru, v němž uskutečnil výstup do kosmu Luca Parmitano. Přestože ještě není s konečnou platností známa příčina úniku vody do helmy skafandru, posílá NASA na ISS pojistný ventil chladicího systému. Náhradní díl byl uložen do nákladní lodi Progress M-20M, která k ISS odstartuje v sobotu 27. července.
Zdroj: http://en.rian.ru/world/20130723/182369309/NASA-Rushes-Tools-to-Russian-Spaceship-After-Helmet-Leak.html


307216
Třetím ruským kandidátem na balistický let do vesmíru v rámci soutěže firmy AXE se stal podnikatel Dmitrij Kečemajskij (24). Porotu, jež vybírala vítěze vedl ruský kosmonaut Aleksandr Volkov. Kečemajskij se připojí ke dvěma předchozím uchazečům (Denis Jefremov a Sergej Archilov) a společně odletí do Axe Apollo Space Academy v Orlandu, kde bude vybrán konečný vítěz. V Orlandu se sejde 71 finalistů, z nichž bude vybráno 25 vítězů (po jednom z každě země), kteří poletí na raketoplánu Lynx společnosti XCOR Aerospace za hranice vesmíru. První lety jsou naplánovány na druhý kvartál roku 2014.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130722/951412220.html


307215
Americká sonda Cassini uskutečnila drobný korekční manévr OTM-355 (Orbital Trim Maneuver), jímž se upřesňuje dráha letu během řízeného průletu T-93 kolem Saturnova měsíce Titan. Sonda proletí 26. července v minimální vzdálenosti 1400 km nad povrchem Titanu.
Zdroj: http://saturn.jpl.nasa.gov/


307214
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Vinogradov, Misurkin, Jurčichin) pokračuje v čerpání dusíku z nádrže modulu Zarja, vyčistí antiseptickým roztokem nádrž pro vodu systému Rodnik v modulu Zarja, doplní vodu do generátoru kyslíku Elektron, dokončí ukládání odpadu do lodi Progress M-18M a věnují se probíhajícím experimentům. Kosmonauti dále namontují stykovací zařízení na loď Progress M-18M a prověří její systémy a nabití baterií. Misurkin zajistí kontrolu a údržbu systému zabezpečení životních podmínek a Vinogradov s Jurčichinem mají v plánu tříhodinové opakovací školení. Cassidy, Parmitano a Nyberg[ová] mají pro dnešek naplánovány práce s Robonautem, aktivaci a obsluhu vědeckých experimentů, včetně medicínských a kontrolu skafandrů (Nyberg[ová]). Parmitano a Nyberg[ová] mají naplánovány ranní a večerní relace Reaction Self Test zkoumající vliv únavy na rychlost reakcí kosmonautů. Celá posádka se účastní běžné denní kontroly stavu stanice a všichni mají naplánována fyzická cvičení v trvání minimálně dvou hodin.
Pracovní den trvá od 06:00 do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=204&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20223
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí vypuštění britské rakety Petrel; základna South Uist (Hebridy), dostup 143 km.
50. výročí startu sondážní rakety Aerobee 150A; základna Wallops Island, dostup 177 km.
60. výročí zkušebního vypuštění balistické rakety Nike 1209R; základna White Sands.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat