31.07.2013


307312
Ruský premiér Dmitrij Medveděv podepsal dekret, jímž získává Roskosmos pravomoci v oblasti zajištění ochrany životního prostředí a dodržování ekologických pravidel na kosmodromu Bajkonur. Podle předchozích právních úprav neměl Roskosmosv této oblasti pravomoci k řešení problémů.
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/12409/


307311
Pozemní laserová stanice ESA, postavená ve Španělsku, prošla pozemními testy a je připravena vyzkoušet komunikaci s kosmickými objekty. První "ostrý" test laserového spojení se uskuteční letos v říjnu, kdy bude španělská stanice komunikovat s měsíční družicí LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environmental Explorer). LADEE ponese aparaturu, která může vysílat a přijímat pulsy laserového světla.
Zdroj: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Laser_communications_set_for_Moon_mission


307310
Čínská federace žen vyhlásila astronautku Wang Yaping za jednu z nejvýznamnějších žen v Číně. Wang se účastnila patnáctidenního letu lodi Shenzhou-10 a její výkon inspiroval čínské ženy, hovoří se v prohlášení, jež federace vydala. Wang je po Liu Yang druhou čínskou ženou ve vesmíru.
Zdroj: http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-07/31/c_132590923.htm


307309
NPO Lavočkina podepsalo smloubu se společností Dauria smlouvu o výrobě speciálních adaptérů, které budou schopné vypouštět družice typu CubeSat. Adaptér umožní vypouštět CubeSaty z bloku Fregat, a to sestavy od 1U (krychle o hraně 10 cm) až po 6U. První vypuštění dvou CubeSatů z nového adaptéru se plánuje na rok 2015 společně s meteorologickou družicí Meteor-M 2-2.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130731/953308370.html


307308
NASA předpokládá, že by mohl obnovit provoz družice WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), která byla odstavena z provozu v říjnu 2010 po vyčerpání chladicí kapaliny (tekutého hélia) pro infračervené detektory. Programový manažer projektu Near-Earth Object Lindley Johnson se domnívá, že teleskop by mohl být využit pro detekci blízkozemních objektů. Vedení NASA v oficiální reakci na návrh uvedlo, že bude o restartu teleskopu uvažovat v případě dostatečného zabezpečení financí.
Zdroj: http://www.spacenews.com/article/civil-space/36526nasa-mulls-waking-wise-for-three-year-asteroid-hunt#.UfigoI1M9WJ


307307
Společnost Space Systems/Loral oznámila, že byla vybrána pro stavbu družice Eutelsat 65West pro operátora Eutelsat. Družice bude určena pro poskytování telekomunikačních služeb pro Brazílii a země Latinské Ameriky. Družice bude podle podepsané smlouvy umístěna na oběžnou dráhu v roce 2016 a její projektovaná aktivní životnost je minimálně 15 roků.
Zdroj: http://ssloral.com/html/pressreleases/pr20130730.html


307306
Obyvatelé několika vesnic v Zimbabwe se stali svědky pádu tří objektů, které odborníci přiřazují k americké nosné raketě z roku 1975, jež zanikla v atmosféře. Největší díl - válec dlouhý 3 metry s průměrem 180 cm - dopadl na zem a byl objeven v polovině července v oblasti Mondoro. Policie oznámila, že nyní probíhá vyšetřování. Američtí specialisté předpokládají, že se jedná o zbytky druhého stupně rakety Delta, která 27. srpna 1975 vynesla družici Symphonie 2.
Zdroj: http://ria.ru/world/20130730/953090839.html


307305
OAO Informacionnyje sputnikovyje sistemy vydalo informaci k jednomu roku práce družice MiR na oběžné dráze. Technologická družice, na jejíž vývoji se podíleli také studenti vysokých škol, získala během plánované jednoroční mise řadu unikátních poznatků. Přestože plánovaná doba aktivní životnosti uplynula, pokračuje se v jejím využívání.
Zdroj: http://www.iss-reshetnev.ru/?cid=news&nid=1673


307304
Plány na snížení financování systému GLONASS vyvolávají znepokojení mezi poslenci Státní dumy, kteří se domnívají, že tento krok povede ke ztrátě důvěry k ruskému navigačnímu systému. Předseda výboru Dumy pro průmysl Vladimir Gutenev řekl, že podobný krok bude mít za následek posílení konkurentů na světovém trhu - amerického GPS, evropského Galileo i čínského COMPASS. Rusko by tak mohlo ztratit významný nástroj na poli politické a ekonomické prestiže.
Zdroj: http://vestnik-glonass.ru/news/vo_vlasti/deputaty_trebuyut_ne_dopustit_sokrashcheniya_raskhodov_ na_sistemu_glonass/


307303
Na Mezinárodní kosmické stanice Vinogradov, Misurkin a Jurčichin vymění filtr F2 v systému regenerace atmosféry, pokračují ve vykládce nákladu z lodi Progress M-20M, zajistí kontrolu a údržbu systému zabezpečení životních podmínek a věnují se kontrole a obsluze vědeckých experimentů. Misurkin a Jurčichin zahájí přípravu na připravovaný výstup do volného vesmíru (studium materiálů, sledování výukového filmu, rozhovory se specialisty). Cassidy, Parmitano a Nyberg[ová] absolvují lékařská vyšetření v rámci medicínských experimentů, zajistí obsluhu a kontrolu vědeckých experimentů a věnují se kontrole a údržbě systému dodávky vody. Parmitano a Nyberg[ová] absolvují ranní a večerní relaci Reaction Self Test. Celá posádka absolvuje minimálně dvouhodinové fyzické cvičení.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=212&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20244
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí letu sondážní rakety Rocketsonde; základna Poker Flat, dostup 56 km.
50. výročí zkušebního startu balistické rakety Atlas D 143D; základna Vandenberg AFB.
50. výročí vypuštění vojenské družice KH 4A-07; základna Vandenberg AFB, raketa Thor Agena D.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat