04.08.2013


308037
Americký kongresman Kevin McCarthy předložil návrh zákona, který zjednodušuje předpisy týkající se komerčních letů do vesmíru. Podle jeho prohlášení se tak uvolní cesta pro další rozvoj v této oblasti a zajistí se vytváření nových pracovních míst. Spoluautorem návrhu je floridský zastupitel Bill Posey, který zasedá ve sněmovním výboru pro vědu, vesmír a technologie.
Zdroj: http://kevinmccarthy.house.gov/index.php?option=com_content&view=article&id=821:mccarthy-introduces-legislation-to-streamline-regulation-to-ensure-innovation-in-commercial-spaceflight&catid=45:press-releases


308036
Ruská vláda přijala v pátek (2.8.) usnesení, ve kterém ukládá Roskosmosu povinnost pečovat o ochranu životního prostředí na kosmodromu Bajkonur v souladu s mezinárodními závazky Ruska. Roskosmos v této souvislosti musí zpracovat postupy při ochraně životního prostředí, stanovit maximálně přípustné limity pro vypouštění znečišťujích látek a zpracovat systém likvidace průmyslového a komunálního odpadu.
Zdroj: http://www.interfax.com/newsinf.asp?id=434925


308035
Díky pozorováním prostřednictvím Hubbleova kosmického teleskopu (HST) se podařilo vyřešit záhadu krátkých gama záblesků (kratších než dvě vteřina). HST potvrdil, že krátké gama záblesky vznikají při střetu dvou velmi hmotných objektů. Nial Tanvir z britské University of Leicester uvedl, že pozorování HST přináší rozhodující důkaz potvrzující tuto teorii.
Zdroj: http://www.nasa.gov/press/2013/august/nasas-hubble-finds-telltale-fireball-after-gamma-ray-burst/#.Uf3gcpJM9WJ


308034
Nákladní modul HTV-4 (Kounotori 4), který byl úspěšně naveden na základní dráhu, uskutečnil kolem 03:23 UT první korekční manévr PM1. Podle předběžného vyhodnocení telemetrických dat proběhlo navedení na oběžnou dráhu a první fáze letu podle plánu, s minimálními časovými odchylkami.
Zdroj: http://iss.jaxa.jp/htv/mission/htv-4/


308033
Na Mezinárodní kosmické stanici má posádka odpočinkový den. Kosmonauti se věnují osobním aktivitám, sledování experimentů podle vlastního uvážení a pozorování Země. Plán prací stanoví pro všechny členy posádky minimálně dvouhodinové fyzické cvičení a pravidelnou denní kontrolu stavu stanice; Misurkin zajistí kontrolu a údržbu systému zabezpečení životních podmínek a Nyberg[ová] projde sérií medicínských vyšetření. Někteří členové posádky mají na uzavřených okruzích vyhrazen čas pro rozhovory s rodinou a přáteli. Ve zbylém čase kosmonauti odpočívají.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=216&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20249
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí startu sondážní rakety Skylark 4AC; základna Kiruna, po havárii dostup 7 km.
60. výročí zkušebního vypuštění balistické rakety Nike 2449R; základna White Sands.
70. výročí narození Michaela Jamese McCudleye, amerického testovacího pilota a kosmonauta.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat