14.08.2013


308131
Vzhledem k rozpočtovým omezením vydalo velení 21st Space Wing rozkaz, aby od 1. října byl přerušen provoz Air Force Space Surveillance System (AFSSS). Deaktivací AFSSS ušetří letectvo 14 miliónů dolarů ročně. Systém byl v provozu od roku 1961 a jeho nevýhodou vzhledem k současným sledovacím stanicím je nepřesnost dat a malá možnost sledování nových objektů na oběžných drahách. Novější stanice na Cavalier AFS a Eglin AFB zajistí větší přesnost a jsou schopny aktivního vyhledávání nových objektů.
Zdroj: http://www.af.mil/News/ArticleDisplay/tabid/223/Article/466832/air-force-space-command-to-discontinue-space-surveillance-system.aspx


308130
Bývalý ředitel Indické kosmické agentury (ISRO) T. G. K. Murty řekl na semináři Vivekananda and Modern Science: Intuition, Innovation and Imagination, že Indie vyšle v průběhu následujících dvou let na oběžné dráhy sedm satelitů pojmenované "SaptRishi". Tyto satelity umožní kvalitnější zaměření zeměpisné polohy. Indické satelity jsou technologicky a technicky na podobné úrovni jako navigační satelity USA a Evropy.
Zdroj: http://timesofindia.indiatimes.com/city/kanpur/-India-to-launch-Sapt-Rishi-within-two-years/articleshow/21815631.cms


308129
Administrátor NASA Charles Bolden představil vizi práce agentury Aeronautics Research Mission Directorate, která se zabývá řešením problémů v letecké dopravě. Nová strategická vize rozšíří možnosti aplikací do leteckého provozu. Bolden na konferenci o letecké dopravě v Los Angeles řekl, že téměř každé letadlo dnes využívá technologie, jež podporuje NASA.
Zdroj: http://www.nasa.gov/press/2013/august/nasa-announces-new-strategic-vision-for-aeronautics-research/#.Ugu025JM9WI


308128
Společnost International Launch Services Inc. oznámila, že prvním startem nosné rakety Proton-M po červencové havárii bude let s evropskou telekomunikační družicí Astra-2E. Start je předběžně naplánován z kosmodromu Bajkonur na 15. září. Další program letů rakety Proton nebyl zatím sestaven.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130814/956323297.html


308127
Vedení Čeljabinské oblasti vyčlenilo 3 milióny rublů na vyzvednutí fragmentů "Čeljabinského meteoritu" z jezera Čebarkul. Podle odborníků leží na dně jezera největší kus meteoritu, ale zatím se nepodařilo jeho polohu objevit. Práce budou rozděleny do několika etap a první z nich bude vyhledání meteoritu. Další postup vylovení tělesa bude upřesněn podle místa, v němž se objet bude nacházet.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130813/956004384.html


308126
Skupina astronomů vedená Danielem Garcia Yarnozem z University of Strathclyde (Glasgow) zveřejnila v časopisu Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy studii, ve které navrhují 12 asteroidů, které by mohly být lehko přemístitelné do některého bodu v blízkosti Země k dalšímu výzkumu. Astronomové analyzovali dráhy asi 9000 blízkozemních asteroidů a vybrali ty, u nichž by k navedení na dráhu kolem některého z Lagrangeových bodů u Země stačil impuls menší než 500 m/s. Ve studii označili tyto asteroidy jako Easily Retreivable Objects (ERO).
Zdroj: http://ria.ru/science/20130813/956000941.html


308125
Ze základny na Wallops Island byla 13. srpna v 10:00 UT vypuštěna sondážní rakety Terrier-improved Malemute k letu NASA 46.005 UO. Raketa v hlavici nesla aparaturu RockSat-X připravenou studenty sdruženými v Colorado Space Grant Consortium. Hlavice s přístroji vystoupila do výšky přibližně 94 km a na padáku se snesla na hladinu Atlantiku asi 90 km od místa startu.
Zdroj: http://www.nasa.gov/content/rocket-launched-from-wallops/#.UgsQhpJM9WI


308124
Společnost Raytheon Company získala od NASA kontrakt na vývoj Visible Infrared Imager Radiometer Suite pro meteorologickou družici Joint Polar Satellite System-2 (JPSS-2). Jedná se o třetí podobnou aparaturu, kterou bude Raytheon stavět. Družice JPSS-2 je společným projektem NASA a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), jenž má přispět ke zpřesnění předpovědi počasí.
Zdroj: http://finance.yahoo.com/news/raytheon-awarded-contract-3rd-visible-123000795.html


308123
V rámci čtyřměsíčního pokusu, při kterém skupina šesti lidí žila na neúrodném lávovém poli na Havaji při simulaci pobytu na Marsu, testoval NASA, jaké potraviny mohou konzumovat kosmonauti během mise na Mars. Pokusné osoby se stravovaly ze zásob dehydratovaných a konzervovaných surovin podobných těm, jimiž se stravují kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanici. Výzkumníci měli připraveno několik druhů jídel předem připravených podle jejich výběru.
Zdroj: http://news.yahoo.com/mars-food-study-researchers-emerge-experiment-093831655.html


308122
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanici (Vinogradov, Misurkin, Jurčichin) v rámci přípravy na nadcházející výstup do volného vesmíru prověří funkci skafandrů a spojové prostředky, zopakují kontrolu těsnosti propojení potrubí mezi stanicí a modulem ATV-4, prověří činnost ventilačního systému stanice a absolvuji lékařská vyšetření. Ruští kosmonauti dále kontrolují probíhající vědecké experimenty a zajistí údržbu systému zabezpečení životních podmínek.
Americká část posádky (Cassidy, Nyberg[ová], Parmitano) pokračuje ve vykládce materiálu z nákladního modulu HTV, bude obsluhovat vědecké experimenty, věnuje se medicinálním experimentům a konzultují svůj zdravotní stav s lékaři na Zemi. Cassidy má vyhrazen čas na kontrolu skafandrů a na zdravotnické školení, Parmitano zajistí servis komunikačního systému a Nyberg[ová] zabezpečí natáčení výukového videa. Parmitano a Nyberg[ová] mají naplánovány ranní a večerní relace experimentu Reaction Self Test.
Všichni členové posádky mají v průběhu dne naplánováno minimálně dvouhodinové fyzické cvičení a po snídani běžnou kontrolu vnitřního prostoru stanice.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
Zdroj: http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=226&year=2013
http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=20270
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí vypuštění sondážní rakety Cockatoo 4001; základna Woomera, dostup 121 km.
50. výročí podpisu smlouvy NASA s North American o vývoji velitelské sekce lodi Apollo.
70. výročí narození Jona Andrewa McBrideho, amerického zkušebního pilota a kosmonauta.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat