21.10.2013


310212
Americká astronautka Karen Nyberg[ová] bude ve středu 23. října hovořit se studenty Henning School v Minesotě. Během relace, která bude přenášet přímo NASA TV, budou mít studenti možnost vznášet otázky na život a práci na kosmické stanici a na prováděné vědecké experiemnty. Akce je součástí vzdělávacího programu STEM (science, technology, engineering and mathematics).
http://www.nasa.gov/press/2013/october/nasa-space-station-astronaut-calls-home-to-speak-with-minnesota-students/


310211
V Jekatěrinovce zemřel ve věku 81 let člen prvního oddílu sovětských kosmonautů Dmitrij Aleksejevič Zaikin (*29.4.1932). Zaikin se žádného kosmického letu neúčastnil, v roce 1965 byl velitelem záložní posádky pro let lodi Voschod 2. Z oddílu kosmonautů byl Zaikin vyřazen v květnu 1968 ze zdravotních důvodů.
http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/13983/


310210
Vláda Fidži byla minulý týden požádána o poskytnutí podpory pro indické pracovníky, kteří budou z oblasti ostrova sledovat první fáze letu sondy Mangalyaan k Marsu. Tým indických vědců provázený vysokým komisařem Indie na Fidži Vinodem Kumarem byl přijat ministrem zahraničních věcí Ratu Inoke Kubuabolou, který potvrdil připravenost vlády Fidži poskytnout pomoc indickým specialistům. Indický tým také navštívil prezidenta Ratu Epeli Nailatikau a informoval ho o průběhu příprav mise.
http://www.fijitimes.com/story.aspx?id=248862


310209
Na evropské družici GOCE, která mapovala gravitační pole Země, došlo palivo pro udržování dráhy a během jednoho až dvou týdnů vstoupí do atmosféry a zanikne. Plánovaná aktivní životnost byla do dubna 2011, ale nižší aktivita Slunce vedla k nižší spotřebě paliva a družice tak mohla pokračovat v práci dalšího dva a půl roku. ESA předpokládá, že aparatura družice bude pracovat až do zániku. Ředitel programů ESA pro sledování Země Volker Liebig řekl, že družice poskytla dosud nejpřesnější údaje o gravitačním poli Země.
http://www.esa.int/For_Media/Press_Releases/ESA_s_GOCE_mission_comes_to_an_end


310208
Evropská kosmická agentura oznámila, že kosmický teleskop Planck bude 23. října vypnut a mise bude ukončena. Planck úspěšně mapoval kosmické mikrovlnné pozadí, které je reliktem "Velkého třesku". Vědecké operace byly skončeny 3. října a nyní bude využito posledních zbytků paliva k úpravě dráhy tak, aby se sonda pohybovala po stabilní heliocentrické dráze daleko od soustavy Země-Měsíc.
http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Planck_on_course_for_safe_retirement


310207
Nový šéf Roskosmosu Oleg Ostapenko řekl v rámci své inspekční cesty na kosmodrom Bajkonur, že kosmodrom se musí v nejbližší době proměnit, aby odpovídal současné době. Je možné, že některé činnosti na kosmodromu ukončíme, jiné vylepšíme nebo nově zavedeme, uvedl dále Ostapenko a dodal, že změny se týkají nejen techniky, ale také sociální oblasti. O změnách bude rozhodnuto po analýzy výsledků jeho nynější návštěvy Bajkonuru.
http://ria.ru/space/20131021/971555068.html


310206
Na kosmodromu Bajkonur zasedala Státní komise, která se zabývala další žádostí amerického zákazníka o posun startu rakety Proton-M s družicí Sirius-FM-6. Komise schválila předběžný termín startu 25. října s tím, že nosná raketa zůstane na startovní rampě.
http://www.federalspace.ru/19908/


310205
Mezinárodní tým astronomů s využitím dat z kosmického teleskopu Kepler objevil planetární systém, jehož planety obíhají mateřskou hvězdu s velkým sklonem k rovníku hvězdy (přibližně 45°). Je to poprvé, kdy se několik planet pohybuje po podobných drahách (dosud se v takových případech jednalo jen o jednotlivé planety). Výzkum ukázal, že planety se na drahách udržují díky třetí masivní planetě obíhající po vzdálené oběžné dráze. Jeden z členů týmu astronomů Steve Kawaler z Iowa State University k objevu uvedl, že se jedná o nový typ planetárního systému, který nám umožní pochopit struktury cizích planetárních soustav.
http://www.news.iastate.edu/news/2013/10/17/tiltedorbits


310204
Důvodem jednodenního odkladu vzletu nosné rakety Proton-M s družicí Sirius FM-6 z kosmodromu Bajkonur byly závady na jedné americké sledovací stanici, jejíž činnost při oživování družice na dráze je nezbytná. Společnost ILS, která zajišťuje vypuštění družice, uvedla, že raketa, družice a pozemní zařízení na Bajkonuru jsou v pořádku a nový termín startu je dnes v 18:12 UT (22. října 00:12 hod. místního času na Bajkonuru).
http://www.ilslaunch.com/newsroom/news-releases/proton-launch-sirius-fm-6-satellite-postponed


310203
Japonská kosmická agentura (JAXA) vyzkoušela unikátní zařízení, jež umožní sondě Hayabusa-2 získat vzorky z podpovrchových vrstev asteroidu. Zařízení umožní vystřelit rychlostí 2 km/s ze vzdálenosti 100 metrů kovovou střelu, která vytvoří umělý kráter a na jeho dně budou odebrány vzorky k analýze. Sonda Hayabusa-2 by měla k některé z planetek odstartovat v prosinci 2014.
http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/13981/


310202
Ve Washingtonu začíná konference pořádaná The National Academies věnovaná problematice pilotovaných kosmických letů. V úvodu vystoupí administrátor NASA Charles Bolden. Jednání konference bude zítra pokračovat uzavřeným jednáním a ukončena bude závěrečnými prezentacemi ve středu 23. října.
http://www8.nationalacademies.org/cp/meetingview.aspx?MeetingID=6594


310201
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Jurčichin, Kotov, Rjazanskij) zabezpečí kontrolu posedu v sedačkách Kazbek v lodi Sojuz TMA-09M a bude pokračovat v přípravě na výstup do volného vesmíru. Kosmonauti dále prověří činnost aparatury Kurs-P v modulu Zarja a Kurs-A na lodi Sojuz TMA-09M, zkontrolují spojové prostředky v lodích Sojuz TMA-09M a TMA-10M a vyzkouší TV systém pro sledování odletu lodi ATV-4. Kosmonauti se rovněž budou věnovat kontrole a obsluze vědeckých experimentů a zajistí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek.
Americká část posádky (Parmitano, Nyberg[ová] a Hopkins) mají naplánovanou údržbu vnitřního vybavení stanice, testy kognitivních schopností, odběr vzorků pro analýzu biologické bezpečnosti (experiment Microbial Air Sampler), kontrolu staničního manipulátoru SSRMS (před oddělením lodi Cygnus) a kontrolu zdravotního stavu. Kosmonauti budou průběžně obsluhovat probíhající vědecké experimenty a prověří aparatury pro připravované pokusy.
Všichni členové posádky se účastní běžné denní prohlídky stavu stanice a absolvují minimálně dvouhodinové fyzické cvičení na cvičebních zařízení stanice.
Pracovní den na ISS začíná v 06:00 UT a končí ve 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=294&year=2013
http://www.federalspace.ru/19903/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí vypuštění sondážní rakety Paiute Tomahawk; základna Eglin, raketa v 18 km havarovala.
60. výročí testovacího letu balistické rakety Hermes-3A; základna White Sands, dostup 30 km.
70. výročí zkušebního odpálení balistické rakety A-4 (V-2) č. V-067 ze základny Peenemünde.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat