30.10.2013


310307
Společnost Sierra Nevada Corp. oznámila, že havárie při přistávání prototypu kluzáku Dream Chaser neměla pro letoun příliš velké následky. Jedna ze tří částí podvozku se nevysunula a stroj po smyku skončil mimo dráhu v písku. Kabina a ani vybavení nebyly poškozeny. Paradoxní je, že nehoda urychlí plánovaný pilotovaný let, neboť původně se plánoval ještě jeden bezpilotní pokus a teprve poté měl být stroj odeslán do výrobního závodu k úpravám - kluzák bude proti plůánu převezen do výrobního podniku už nyní.
http://www.reuters.com/article/2013/10/29/us-space-taxi-idUSBRE99S16L20131029

310306
Agentura NASA zahájila příjem studentských návrhů experimentů, které budou na podzim 2014 vyneseny ze základny Wallops Island balónem do vysoké výšky. Balónový let s plánovaným výstupem do 20 km je společným projektem NASA a LaSPACE (Louisiana Space Consortium) z Baton Rouge.
http://www.nasa.gov/press/2013/october/nasa-seeking-student-science-experiments-for-balloon-flight/

310305
Evropská kosmická agentura oznámila, že vypuštění tří družic Swarm bude zhruba o týden odloženo. Start původně naplánovaný na 14. listopadu bude zpožděn z důvodu výměny řídicí jednotky na stupni Briz nosné rakety. Další podrobnosti a nový termín startu budou zveřejněny později.
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Swarm/Swarm_launch_postponed

310304
Organizace spojených národů plánuje vytvoření mezinárodní skupiny pro varování před asteroidy, která bude členským zemím zprostředkovávat informace astronomů o potencionálně nebezpečných kosmických tělesech. Skupina by měla pracovat při Výboru OSN pro využívání kosmického prostoru pro mírové účely. Asociace účastníků kosmických letů také vyzvala OSN, aby se stala organizátorem vývoje prostředků na ochranu proti asteroidům.
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=un-asteroid-defense-plan

310303
Americký Space Frontier Foundation vyjádřil politování nad 1,2 miliardy dolarů, která byla utracena při vývoji raketového motoru J-2X, jenž byl odstaven a podle nedávného oznámení NASA nikdy nepoletí. Motor byl vyvíjen od roku 2004 v rámci zrušeného projektu Constellation a jeho zkoušky měly být dokončeny v roce 2014. Nadace současně upozornila, že v době napjatého financování má NASA i další neudržitelné projekty navázané na zrušený program Constellation.
http://spacefrontier.org/2013/10/sustainability-is-not-an-option/

310302
Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani svalil vinu za zpoždění evropského navigačního systému Galileo na Evropskou kosmickou agenturu a hlavního dodavatele OHB AG a řekl, že by měly být uloženy patřičné finanční sankce. Tajani přiznal, že zpoždění při stavbě družic Galileo může znamenat, že systém nebude v roce 2015 funkční, jak bylo dříve plánováno.
http://www.spacenews.com/article/civil-space/37909european-space-agency-ohb-blamed-for-galileo-delays-financial-penalties

310301
Rover Curiosity dokončil první dvoudenní autonomní jízdu po marsovském povrchu; doposud byl vždy denně vypracováván plán trasy na následující den v pozemním středisku. Během dvoudenního přesunu rover ujel vzdálenost asi 80 metrů a blíží se k cíli s názvem Cooprstown, u kterého by měl být proveden vědecký výzkum. Cílem pokusu s dvoudenní jízdou bylo urychlit přesun k hlavnímu cíli mise - vrcholu Mount Sharp.
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/msl20131029.html

310300
Mark Matney z Johnsonova kosmického střediska NASA se domnívá, že řídká vysoká atmosféra by se mohla stát zdrojem paliva pro orbitální prostředek určený k úklidu odpadu na oběžných drahách. Taková aparatura by pomocí iontových motorů pomalu snižovala dráhu nefunkčních objektů až k zániku v atmosféře a k tomu by čerpala plyn z okolního prostředí. K přeletům na vysokou oběžnou dráhu by byl částečně využíván klasický raketový motor. "Úklidový" stroj by tak nebyl omezen množstvím paliva, ale jen životností svých komponentů.
http://orbitaldebris.jsc.nasa.gov/newsletter/pdfs/ODQNv17i4.pdf; str. 7 a 8

310299
V Dněpropetrovsku byl za účasti ukrajinského vicepremiéra Aleksandra Vilkuna otevřen "Park raket", který by se měl stát jedním z cílů industriální turistiky. Vnitřní prostory jsou určeny pro tematické výstavy (nyní je zaměřena na kosmonautiku) a před komplexem jsou vystaveny tři rakety symbolizující přechod od vojenských raket k raketám pro kosmické účely: jedna z prvních balistických raket 8K11 z padesátých let, první raketa startující z mobilní startovní rampy 8K99 a moderní nosná raketa Ciklon-3.
http://www.ukrinform.ua/rus/news/park_raket_otkrilsya_v_dnepropetrovske_1571896

310298
Ředitel Roskosmosu Oleg Ostapenko řekl, že není znepokojen "nekosmickou" minulostí svého zástupce Igora Komarova, který byl před příchodem do funkce prezidentem společnosti AvtoVAZ. Ostapenko řekl, že v některých situacích to naopak může být výhoda a pohled zkušeného organizátora nezatíženého činností v oboru může přinést pokrok v práci kosmické agentury. Ostapenko dále uvedl, že jeho strategickým cílem je dosáhnout toho, aby Roskosmos pracoval podle západních standardů.
http://ria.ru/space/20131030/973530333.html

310297
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Jurčichin, Kotov, Rjazanskij) zajistí testy systémů řízení kosmické lodi Sojuz TMA-09M, otestují navigační aparaturu Kurs-P na modulu Pirs a TV systém, který bude sledovat přeparkování lodi Sojuz TMA-09M. Kosmonauti zajistí prověrku skafandrů pro plánovaný výstup do volného vesmíru a připraví náklad pro návrat na Zem. Dále budou kontrolovat vědecké experimenty a zabezpečení údržbu systému zabezpečení životních podmínek.
Americká část posádky (Hopkins, Nyberg[ová] a Parmitano) zajistí zkoušky amerických navigačních prostředků, kontrolu prostředků pro pomoc v havarijní situaci a absolvují bezpečnostní školení. Kosmonauti se velkou část pracovního dne věnují medicínským experimentům, včetně pohovoru s psychologem v pozemním středisku, a budou obsluhovat a kontrolovat probíhající experimenty. Kosmonauti rovněž zajistí údržbu systému zabezpečení životních podmínek v americkém segmentu a Nyberg]ová] s Parmitanem mají vyhrazen čas k přípravě na návrat na Zem.
Všichni členové posádky se účastní pravidelné ranní prohlídky stavu stanice a absolvují dvouhodinové cvičení na cvičebních zařízeních stanice.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=303&year=2013
http://www.federalspace.ru/19946/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm

310296
V úterý 29. října ve 21:49 UT proletěla v minimální vzdálenosti 0,0019 AU (asi 283 000 km) od Země planetka označená 2013 UV3, která byla objevena teprve krátce před nejtěsnějším průletem.
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2013%20UV3;cov=0;log=0;cad=1

  40. výročí vypuštění dvou sondážních raket typu Petrel; základna Andoya, dostup 133 a 135 km.
  40. výročí vypuštění geofyzikální družice Interkosmos 10; základna Pleseck, nosná raketa Kosmos-3.
  40. výročí vypuštění navigační družice Transit O-20; základna Vandenberg AFB, raketa Scout A-1.
  50. výročí testovacího letu sondážní rakety Skylark-7C SL134; základna Woomera, dostup 186 km.
  50. výročí zkušebního startu sondážní rakety Dragon D-05; základna Hammaguir Bacchus, dostup 470 km.
  60. výročí závěrečného letu balistické rakety R-5 v rámci druhé fáze zkoušek; základna Kapustin Jar.
  60. výročí narození Aleksandra Fjodoroviče Poliščuka, ruského inženýra a civilního kosmonauta NPO Energija.
100. výročí narození Klause Eduarda Scheufelena, německého raketového inženýra (vedl vývoj rakety Taifun).

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat