04.11.2013


311030
Mluvčí Indické kosmické agentury (ISRO)l, že odpočet startu indické marsovské sondy MOM, který byl zahájen včera, probíhá hladce a jeho průběh je normální. Raketa PSLV-C25 odstartuje ze Satish Dhawan Space Centre podle plánu zítra.
http://www.thehindubusinessline.com/news/science/countdown-for-mars-orbiter-mission-progressing-smoothly-isro/article5311683.ece

311029
Na kosmodromu Bajkonur zasedala technická rada Státní komise, která za předsednictví prezidenta RKK Energija projednávala stav přípravy letu lodi Sojuz TMA-11M. Po vyslechnutí příslušných referátů bylo schváleno vyvezení nosné rakety s kosmickou lodí na startovní rampu.
http://www.energia.ru/ru/iss/iss38/photo_11-04_2.html

311028
Vývojáři NASA ve spolupráci se skupinou TopCoder z Harvardu analyzují jak bude fungovat internet (nebo jeho obdoba) v době, kdy lidé budou rozptýleni v kosmickém prostoru. Je zřejmé, že bude muset být vytvořen nový protokol, který na rozdíl od stávajících protokolů TCP, RTP nebo UDP bude odolný vůči všem druhům rušení bez ztráty dat nebo zabezpečení. Specialisté nyní vytvářejí protokol DTN (Disruption Tolerant Networking) a novou architekturu sítě, která bere v úvahu velké vzdálenosti, rušení kosmickým prostředím, nízkou spotřebu energie a další aspekty. Experimentální DTN už byl testován na Mezinárodní kosmické stanici.

311027
Na kosmodromu Bajkonur byla kosmická loď Sojuz TMA-11M s přechodovým úsekem a aerodynamickým krytem převezena do montážní haly komplexu 112, v níž prochází předletovou přípravou nosná raketa Sojuz-FG. Kosmická loď zde bude připojena k nosné raketě. Start lodi k Mezinárodní kosmické stanici je naplánován na 7. listopadu.
http://www.energia.ru/ru/iss/iss38/photo_11-03_2.html

311026
Na základně Sriharikota úspěšně pokračuje závěrečná předletová příprava nosné rakety PSLV-C25 k vynesení indické marsovské sondy MOM. Včera (3.11.) byly dokončeny veškeré operace spojené s plněním stupně PS4 palivem a okysličovadlem a nyní probíhá kontrola před plněním stupně PS2.
http://www.isro.org/pslv-c25/c25-status.aspx

311025
Kosmonauti Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang a Wang Yaping, kteří se účastnili letu kosmické lodi Shenzhou 10, byli vyznamenáni za vynikající službu vlasti. Současně s nimi bylo oceněno dalších asi 50 pracovníků podílejících se na úspěšném experimentu. Vyznamenání udělil Tsang Hin-chi Space Development Fund, který se od svého založení v roce 2004 snaží o propagaci čínských kosmických projektů.
http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-11/03/c_132855112.htm

311024
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Jurčichin, Kotov, Rjazanskij) se budou připravovat k výstupu do volného vesmíru, zajistí fotodokumentaci stykovacího zařízení lodi Sojuz TMA-09M a provedou aktualizaci programového vybavení počítačů v ruském segmentu. Kosmonauti dále uloží do návratového modulu lodi Sojuz TMA-09M materiál určený k návratu na Zem, budou kontrolovat probíhající experimenty a zajistí údržbu systému zabezpečení životních podmínek.
Merická část posádky (Hopkins, Nyberg[ová] a Parmitano) mají naplánovánu obsluhu a kontrolu probíhajících vědeckých experimentů, podrobná lékařská vyšetření a Nyberg[ová] s Parmitanem mají vyhrazenu jednu hodinu na osobní přípravu k návratu na Zemi.
Každý člen posádky během dne absolvuje minimálně dvouhodinový cyklus cvičení na cvičebních zařízeních stanice a účastní se pravidelné denní kontroly stavu stanice. Ve zbylém čase se kosmonauti věnují aktivitám podle vlastního uvážení.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=308&year=2013
http://www.federalspace.ru/19961/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm

40. výročí odpálení balistické rakety MR-UR-100 ze základny Bajkonur (v rámci státních zkoušek typu).
50. výročí letu sondážní rakety Aerobee 150 KP3.3 /výzkum atmosféry); základna White Sands, dostup 200 km.
50. výročí prvního testu programu ABRES (návrat hlavice do atmosféry); základna Vandenberg, raketa Atlas D.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Honest John 2DJ ze základny White Sands.

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat