18.12.2013


312172
Americká sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) zařadila do seznamu svých pozorovaných cílů také oblast, v níž přistála čínská sonda Chang'e-3. Opakované snímkování dané oblasti kamerou LROC umožní detailní měření změn na měsíčním povrchu v důsledku pohybu čínského roveru. Také sonda LADEE pozoruje změny způsobené přistáním sondy Chang'e-3 na Měsíci.
http://www.space.com/23997-nasa-spacecraft-china-moon-lander.html

312171
Satelitní operátor Inmarsat oznámil, že převzal amerického poskytovatele služeb elektronických operací Globe Wireless za částku 45 miliónů dolarů. Převzatá síť se má stát základem budoucích širokopásmových připojení Inmarsat Global Xpress, jejíž první družice by měla na oběžné dráze začít pracovat v polovině roku 2014. Inmarsat uvedl, že spojením dvou jednotek očekává významné zlepšení ziskovosti.
http://www.spacenews.com/article/satellite-telecom/38729inmarsat-acquires-maritime-service-provider-globe-wireless

312170
Firma Lockheed Martin dokončila stavbu aparatury SUVI (Solar Ultraviolet Imager), který bude provádět důležitá měření na příští generaci družic NOAA vypouštěných v rámci série GOES-R. Přístroj SUVI bude v lednu 2014 předán k integraci do první družice GOES-R.
http://finance.yahoo.com/news/lockheed-martin-team-completes-first-175800048.html

312169
Výzkumný tým z Arizona State University publikoval studii zabývající se účinky kosmického letu na mikrobiální patogenty. Tým vedený Aurélií Crabbé[ovou] srovnával houbové buňky (Candida albicans) kultivované jednak v podmínkách kosmického letu a v pozemských podmínkách. Výzkum ukázal odlišné chování buněk v mikrogravitaci. Candida albicans při kosmických misích ohrožuje zdraví kosmonautů a mohla by při dlouhodobých misích působit vážné infekce.
http://www.biodesign.asu.edu/news/fungal-pathogen-shows-profound-effects-from-spaceflight

312168
Společnost Arianespace oznámila, že podepsala smlouvu na vypuštění dvou družic v letech 2017 a 2018 pomocí nosných raket typu Vega z kosmodromu v Kourou. Jméno zákazníka nebylo zveřejněno. Pro rakety Vega má Arianespace zatím čtyři objednané starty.
http://www.arianespace.com/news-press-release/2013/12-17-2013-Vega-contract.asp

312167
Evropská kosmická agentura oznámila, že řídicí středisko ESOC v německém Darmstadtu, které bude sledovat let a činnost evropské astronomické sondy Gaia, je připraveno k provozu. Gaia má být 19. prosince vypuštěna z jihoamerického kosmodromu v Kourou ruskou nosnou raketou Sojuz a má být umístěna na dráhu kolem libračního bodu L2 soustavy Slunce-Země.
http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Mission_control_ready_for_Gaia_launch

312166
Náměstek ředitele Roskosmosu Igor Komarov řekl, že k založení Sjednocení raketo-kosmické korporace (ORKK) dojde na jaře příštího roku. Je to vzhledem k nutnosti převést NII kosmičeskogo priborostrojenija na akciovou společnost a teprve poté bude možné akcie vložit do nově vzniklé ORKK. K zabezpečení všech procedur je potřebný čas, ale předpoklad je, že všechno proběhne do dubna příštího roku.
http://www.itar-tass.com/nauka/839889

312165
Prezident NP GLONASS Aleksandr Gurko řekl v rozhovoru s novináři, že se v co nejkratším čase musí rozpracovat výroba přijímačů národního satelitního navigačního systému. Jen tak se může rozvíjet navigační systém GLONASS nejen v kosmu, ale i na Zemi. Už dříve vicepremiér Dmitrij Rogozin oznámil, že podepsal příkazy k výrobě modulů pro příjem navigačních signálů z ruských komponentů.
http://ria.ru/space/20131217/984713224.html

312164
Čínští specialisté oznámili, že šest z osmi vědeckých aparatur instalovaných na sondě Chang'e-3 a roveru Yutu bylo aktivováno a fungují normálně. Mimo provoz zatím zůstávají rentgenový spektrometr a infračervený zobrazovací spektrometr. Zhang On, zástupce hlavního konstruktéra sondy, na tiskové konferenci uvedl, že se mise setkal na Měsíci s drsnějšími podmínkami než se čekalo, ale aparatury pracují spolehlivě.
http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-12/18/c_132977079.htm

312163
Americký NASA definitivně rozhodl, že k opravě vadného ventilu vystoupí Mike Hopkins a Rick Mastracchio do volného vesmíru a k opravě použijí náhradní modul čerpadla, který je uložený na externí plošině. Série tří výstupů je předběžně určena na dny 21., 23, a 25. prosince. V souvislosti s tím byl se společností Orbital Sciences schválen odklad startu nákladní lodi Cygnus minimálně do poloviny ledna 2014.
http://www.nasa.gov/content/nasa-postpones-orbital-launch-sets-spacewalks-to-repair-faulty-pump-module/index.html

312162
Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) odebere vzorky vzduchu z modulů Zvezda a Zarja, pokračuje v přípravě na plánovaný výstup do volného vesmíru, aktivuje systémy přechodové komory a prověří systémy skafandrů. Posádka pokračuje ve vykládce lodi Progress M-21M, zajistí pravidelnou kontrolu ventilace modulu Zvezda, obsluhu probíhajících vědeckých experimentů a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek.
Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se zabývá pravidelnou údržbou vnitřního vybavení stanice a aparatur pro vědecké experimenty, projde pohovory s psychology pozemního střediska a účastní se lékařských experimentů. Kosmonauti budou kontrolovat a obsluhovat probíhající vědecké experimenty, Mastracchio provede zápis do elektronického deníku a Wakata bude diskutovat s japonským řídicím týmem.
Celá posádka se účastní pravidelní ranní kontroly stavu stanice a dvě hodiny bude cvičit na cvičebních strojích.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=352&year=2013
http://www.federalspace.ru/20065/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm

  40. výročí startu kosmické lodi Sojuz 13 (Klimuk, Lebeděv); kosmodrom Bajkonur, nosná raketa Sojuz.
  50. výročí letu balistické rakety Atlas D k testu návratu do atmosféry; základna Vandenberg AFB.
  50. výročí vypuštění vojenské zpravodajské družice KH 7-04; základna Vandenberg, raketa Atlas Agena D.
  60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Honest John 422N ze základny White Sands.
100. výročí narození amerického spisovatele Alfreda Bestera, autora řady sci-fi románů.

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat