22.05.2014


405200
Vědci objevili na Marsu nový impaktní kráter o průměru necelých 49 metrů s hloubkou 3 až 5 metrů. Dopadu tělesa předcházela exploze, kterou odborníci přirovnávají k explozi meteoru nad Čeljabinskem. Bruce Cantor prozkoumal starší snímky dopadové oblasti pořízené sondou Mars Reconnaissance Orbiter a podařilo se mu zjistit snímek z ledna 2012, na kterém je stejné místo. U nového kráteru je tak zadokumentován stav před a po dopadu.
http://mars.nasa.gov/mro/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction= ShowNews&NewsID=1640

405199
Odborníci z oblasti kosmické medicíny diskutovali na International Space Station Science Forum o problematice vlivu mikrogravitace na živé organismy. Výzkumy probíhají na palubě Mezinárodní kosmické stanice. Tyto otázky je nutné řešit předtím, než se astronauti vydají do vzdálených oblastí vesmíru.
http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/destination_station_forum/index.html#.U34zk_l_vT8

405198
Zástupce ředitele Roskosmosu Sergej Saveljev uvedl, že Rusko a Čína vedou rozhovory o projektech společných projektů na výzkum planet Venuše a Marsu. Rozhovory mezi oběma zeměmi v oblasti spolupráce v oblasti kosmonautiky probíhají od loňského roku, ale doposud nebyly uzavřeny žádné konkrétní dohody.
http://itar-tass.com/nauka/1206303

405197
Prezident RKK Energija Vitalij Lopota řekl na Petrohradském ekonomickém fóru, že jedno místo pro turistu v kosmické lodi Sojuz přijde na 45 až 50 miliónů dolarů. Kosmická turistika se tak spíše zaměří na suborbitální lety, které v současnosti připravují čtyři americké společnosti a podle jejich údajů mají nyní 925 zákazníků.
http://itar-tass.com/nauka/1206813

405196
Ve 13:09 UT odstartovala z SLC-41 na Cape Canaveral nosná raketa Atlas 5, která vynáší na oběžnou dráhu utajovanou vojenskou družici NROL-33, která po dosažení dráhy dostane zřejmě kódové označení USA 252. První fáze letu nosné rakety probíhal normálně a po odhození aerodynamického krytu přestaly být, jako obvykle, podávány informace o průběhu letu.
http://www.spaceflightnow.com/atlas/av046/status.html

405195
Velitel Air Force Space Command generál William Shelton předpokládá, že v budoucnu budou nákladné velké vojenské družice nahrazeny levnějšími komerčními satelity. Tento odklon od velkých družic bude patrný zejména v oblasti komunikací a systému GPS. Vojenské spojové systémy by měly být umisťovány na běžné civilní družice a také aparatury systému GPS by se mohly instalovat na civilní satelity. Shelton jako příklad uvedl spojové družice AEHF - Air Force využívá čtyři takové družice pro globální pokrytí a ztráta jedné z nich by znamenala velký zásah do systému. Při využívání komerčních družic, jichž jsou v provozu desítky, neznamená ztráta jedné z nich významné omezení komunikací.
http://gazette.com/space-command-boss-wants-more-smaller-cheaper-space-based-systems/article/1520315

405194
NASA podepsal dohodu se společností Skycorp, Inc. v kalifornském Los Gatos, podle které se specialisté společnosti pokusí kontaktovat a oživit sondu ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer). Sonda se už 35 let pohybuje po heliocentrické dráze a letos v srpnu se sonda poprvé po třiceti letech přiblíží opět k Zemi. ISEE-3 během primární mise studovala fyziku slunečního větru a v průběhu rozšířené mise pozorovala dvě komety. Cílem projektu obnovení práce ISEE-3 je převést sondu na dráhu kolem libračního bodu soustavy Slunce-Země a pokračovat ve výzkumech primární mise. Pokud bude pokus neúspěšný sonda proletí kolem Měsíce a bude pokračovat v neřízeném letu po heliocentrické dráze.
http://www.nasa.gov/press/2014/may/nasa-signs-agreement-with-citizen-scientists-attempting-to-communicate-with-old/index.html#.U32TQ_l_vT8

405193
Představitele společnosti International Launch Services (ILS) uvedli, že i přes havárii nosné rakety Proton-M s družicí Ekspress-AM4R dne 16. května bude letošní plán komerčních startů nosných raket Proton splněn v celém rozsahu. V prohlášení ILS uvádí, že společnost i zákazníci sledují práci vyšetřovací komise a že další komerční start protonu lze očekávat v srpnu letošního roku.
http://itar-tass.com/nauka/1201489

405192
Skupina expertů vypracovala na základě požadavku amerického ministerstva obrany studie, která se zabývala situací, že ruská vláda zastaví dodávky raketových motorů RD-180 do USA. Podle expertů by tak Spojeným státům vznikla škoda ve výši minimálně pěti miliard dolarů a v nejbližších dvou letech by to znamenalo zrušení startu desítky vojenských družic. Ruské raketové motory se používají v nosných raketách typu Atlas 5. Pro ruského výrobce Energomaš by to znamenalo snížení produkce asi o 60 procent a není vyloučeno ani úplné uzavření podniku.
http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1204161

405191
Hlavní a záložní posádky pro let transportní lodi Sojuz TMA-13M zahajují na kosmodromu Bajkonur závěrečnou fázi přípravy ke kosmickému letu. Obě posádky pod vedením instruktorů ze Střediska přípravy kosmonautů dnes budou studovat palubní dokumentaci a balistiku letu, seznámí se s různými faktory ovlivňující průběh letu, budou nacvičovat ruční připojení k ISS a věnují se fyzické přípravě. Hlavní posádka kromě toho bude přítomna ukládání materiálu a jejich osobních věcí do kosmické lodi.
http://www.federalspace.ru/20607/

405190
Na ISS pracuje Expedice 40 ve složení: Swanson, Skvorcov a Artěmjev.
Posádka má naplánován běžný pracovní den. Kosmonauti provedou denní kontrolu stavu stanice, budou obsluhovat probíhající experimenty a minimálně dvě hodiny budou cvičit na cvičebních strojích stanice. Swanson má vymezeny čtyři hodiny pro opravu systému tepelné kontroly ruského segmentu a dvě hodiny pro údržbu systému čištění vzduchu. Artěmjev zajistí údržbu systému zabezpečení životních podmínek, zkontroluje senzory proudění vzduchu, vymění filtry v klimatizační soustavě a absolvuje podrobné vyšetření sluchu.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=141&year=2014

Pohled do minulosti (22. květen):
1994 - z kosmodromu Bajkonur byla vypuštěna nákladní kosmická loď Progress M-23 s nákladem pro Mir (20. výročí).
1984 - z kosmodromu Pleseck byla vypuštěna vojenský průzkumná družice Kosmos 1557; raketa Sojuz-U (30. výročí).
1974 - v SSSR byla vydána vyhláška o založení NPO Energija (40. výročí).
1964 - v Sovětském svazu byly zrušeny projekty Kosmoplan a Raketoplan a schválen měsíční projekt LK-1 (50. výročí).
1954 - narodila se Galina Amelkina, ruská lékařka a adeptka kosmického letu; výcvik 1980 až 1982 (60. výročí).
1944 - na střelnici Blizno byla odpálena balistická raketa V-2 (17750), explodovala ve vzduchu (70. výročí).

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat