09.07.2015


NASA vybral zkušené astronauty Roberta Behnkena, Erica Boe, Douglase Hurleyho a Sunitu Williams[ovou], aby úzce spolupracovali s firmami The Boeing Company a SpaceX při vývoji jejich kosmických lodí. Vybraní kosmonauti budou testovat lodi během vývoje a budou prvními astronauty, jež budou pilotovat soukromé kosmické lodě.
http://www.nasa.gov/press-release/nasa-selects-astronauts-for-first-us-commercial-spaceflights-0

Řídicí tým ESA je připraven převzít řízení meteorologické družice MSG-4, která má být vypuštěna z Kourou 15. července nosnou raketou Ariane 5 společně s telekomunikační družicí Star One C4. První komunikace s družicí se očekává 41 minut po startu prostřednictvím sledovací stanice v keňském Malindi. Po navedení na oběžnou dráhu bude družice 12 dní ve zkušebním provozu.
http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/ESA_teams_ready_for_Europe_s_next_weather_satellite

Pod vedením Igora Komarova proběhlo zasedání kolegia Roskosmosu, které se zabývalo programem reorganizace raketo-kosmického sektoru a ustavením Státní korporace Roskosmos. Po projednání programů kolegiem Roskosmosu bude další etapou diskuse s odbornou veřejností. Kolegium se dále věnovalo zlepšení práce podniků kosmického sektoru a zamezení nestandardním situacím.
http://www.federalspace.ru/21575/

Na Satish Dhawan Space Centre (na ostrově Shriharikota) pokračuje podle plánu odpočet ke startu nosné rakety PSLV C28 s družicemi DMC-3 naplánovaný na 10. července. Předstartovní operace probíhají normálně; nyní se dokončuje plnění druhého stupně komponenty paliva a připravuje se odtažení obslužné věže MST (Mobile Service Tower).
http://www.isro.org/update/09-jul-2015/pslv-c28-dmc3-update-countdown-operations-are-progressing-normally-preparations

Generální tajemník Čínské národní kosmické agentury Tian Yulong se v Pekingu setkal s náměstkem ministerstva zahraničních věcí USA Frankem Rossem a hovořili o možnostech spolupráce na bilaterálních a multilaterálních základech. Obě strany si vyměnili názory mj. na možnost spolupráce v oblasti výzkumu vesmíru, který označily obě strany za oblast společného zájmu.
http://www.cnsa.gov.cn/n1081/n7529/n308608/723559.html

Středisko NASA Goddard Space Flight Center, Greenbelt, dodalo firmě Lockheed Martin Space, Denver, druhý přístroj pro sondu OSIRIS-REx. Spektrometr OVIRS (OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer) bude zkoumat planetku Bennu v různých vlnových délkách a pomůže při vyhledávání nejvhodnější oblasti pro odběr vzorků planetky. Sonda OSIRIS-REx má odstartovat v září 2016 a vzorky z planetky Bennu má na Zemi dopravit v roce 2023.
http://www.nasa.gov/press-release/goddard/second-instrument-delivered-for-nasa-s-osiris-rex-mission

Již druhý rok po sobě se odborníci NASA zúčastní ComicCon International v San Diegu, na kterém se zapojí do dvou panelových diskusí. První je "Turning Science Fiction into Science Fact" zaměřená na hledání života ve vesmíru a promítání poznatků do sci-fi (zapojí se astrofyzikové NASA Amber Straughn a Kevin Hand). Druhou je "NASA's Journey to Mars and ‘The Martian’", jíž se účastní ředitel NASA pro planetární výzkum Jim Green a manažer projektu nosiče SLS Todd May.
http://www.nasa.gov/feature/nasa-experts-discuss-science-fiction-science-fact-journey-to-mars-at-comiccon

Kosmická agentura NASA už nyní připravuje přílet sondy Juno k planetě Jupiter, na jehož oběžnou dráhu má sonda přejít v červenci příštího roku. JUNO, která bude mapovat vlastnosti atmosféry a magnetického pole planety, bude navedena na vzdálenější dráhu (době oběhu bude 14 dní místo původně plánovaných 11 dní). NASA změny zdůvodňuje tím, že sonda nebude vystavena takovým dávkám záření a tak silnému magnetickému poli a prodlouží se životnost sondy na 20 měsíců. Po skončení mise bude sonda navedena k zániku v Jupiterově atmosféře.
http://www.americaspace.com/?p=84120

V RKK Energija proběhlo zasedání Rady hlavních konstruktérů ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice, které se zabývalo připraveností kosmické lodi Sojuz TMA-17M a nosné rakety Sojuz-FG k nadcházejícímu startu. Zasedání byli přítomní zástupci Roskosmosu a zahraničních kosmických agentur účastnících se projektu ISS. Na závěr bylo přijato usnenesní, v němž se mj. hovoří, že kosmická loď i nosná raketa jsou připraveny ke startu naplánovanému na 23. července.
http://www.energia.ru/ru/iss/iss44/photo_07-07.html

Do blízkosti Země přilétají planetky:
2015 JH2, odhadovaná velikost je mezi 62 a 200 metry, maximální přiblížení v 02:39 UT na 0,07911 AU (30,78 vzdálenosti Měsíce);
2015 NR2, odhadovaná velikost je mezi 10 a 33 metry, maximální přiblížení v 07:26 UT na 0,02756 AU (10,72 vzdálenosti Měsíce).

Pohled do minulosti (9. července):
1985 - ze základny Chejsa odstartovala meteorologická raketa typu M-100B; dostup 86 km (40. výročí)
1975 - ze základny Chejsa odstartovala meteorologická raketa typu M-100; dostup 86 km (40. výročí)
1965 - z Bajkonuru byla v rámci státních zkoušek odpálena balistická raketa R-36 Ciklon (50. výročí)
1955 - ze základny Kapustin Jar byla ke zkušebnímu letu odpálena balistická raketa R-5M (60. výročí)
1955 - narodil se Sergej Vladimirovič Kričevskij, 1989-98 člen týmu ruských kosmonautů (60. výročí)
1945 - na nové raketové střelnici White Sands Proving Ground byl zahájen běžný provoz (70. výročí)
1845 - narodil se George Howard Darwin (†7.12.1912), anglický astronom a matematik (170. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat