17.07.2015


Výbor Industrial Policy Committee Evropské kosmické agentury schválil zadání zakázku v hodnotě 350,8 miliónu € pro firmu Airbus Defence & Space France na dodávky aparatur pro sondu Juice. Sonda bude postavena v závodě v Toulouse a na jejím vybavení se bude podílet řada zemí ESA. Start se předpokládá v roce 2022 a k Jupiteru dorazí v roce 2030.
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Preparing_to_build_ESA_s_Jupiter_mission

Indická kosmická agentura ve středisku Mahendragiri provedla 16. července test kryogenního motoru CE-20 pro třetí stupeň nosné rakety GSLV. Motor při testu pracoval 800 s, zatímco při skutečném letu bude v činnosti pouze 635 s. Všechny parametry během zkušebního zapálení byly normální a odpovídaly očekávaným hodnotám. Ředitel střediska D. Karthikesan označil úspěšný test za další milník ve vývoji silnější indické nosné rakety.
http://www.thehindu.com/news/national/tamil-nadu/gslv-mk-iii-engine-completes-full-endurance-test/article7432042.ece

Středisko přípravy kosmonautů Jurije Gagarina (CPK) plánuje uskutečnit v roce 2016 další nábor do skupiny kosmonautů. Náčelník CPK Jurij Lončakov řekl, že nový nábor si vyžádalo prodloužení provozu Mezinárodní kosmické stanice do roku 2024. Poslední výběr do týmu kosmonautů proběhl před 1,5 rokem a ze zájemců bylo vybráno osm adeptů, kteří už složili závěrečné státní zkoušky a získali kvalifikaci kosmonaut-výzkumník.
http://ria.ru/space/20150717/1133922775.html

Chruničevovo kosmické středisko ukončí výrobu nosných raket typu Proton-M v roce 2025, kdy budou nahrazeny typem Angara A5. První nosná raketa typu Proton byla vypuštěna před padesáti lety, v červenci 1965, a od té doby vynesla řadu stacionárních družic, planetárních sond i moduly orbitálních stanic.
http://ria.ru/space/20150717/1133708375.html

China Aerospace and Industry Corporation uvedla do zkušebního provozu informační systém, který je samostatně řízen a který je postaven výhradně na čínských technologiích. Dosavadní informační systémy byly na kritických místech osazeny dováženými komponenty, což mohlo být zejména u vojenských sítí bezpečnostním rizikem a dovoz těchto součástí mohl být objektem embarga.
http://www.cnsa.gov.cn/n1081/n7529/n7935/727858.html

NASA ve spolupráci s USDA (US Department of Agriculture) začal pokusně využívat přístroje na družici NPP k detekci menších lesních požárů. Družice sleduje ohniska požárů s rozlišením 375 metrů, předchozí metody, používané od roku 2000, pracovaly s rozlišením 1 km. Získaná data mají umožnit získat přesnější pohled na takové požáry a zlepšit předpovídání jejich chování.
http://www.nasa.gov/press-release/battling-wildfires-from-space-nasa-adds-to-firefighters-toolkit

V rámci projektu ARIEL (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey), který připravuje Evropská kosmická agentura, budou studovány procesy formování a vývoje exoplanet. Kosmická sonda bude vypuštěna v roce 2026 a svá pozorovat exoplanety bude z dráhy kolem libračního bodu L2 soustavy Slunce-Země. Na přípravě sondy se podílí 50 vědeckých institucí ze 12 evropských zemí.
http://ariel-spacemission.eu/press-releases/ariel_2015-07-16.html

Náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov uvedl, že do konce letošního roku bude v Rusku Vojsky vzdušné a kosmické obrany provedeno ještě šest startů nosných raket s objekty vojenského určení. Ve druhém čtvrtletí byly pro potřeby armády uskutečněny další dva starty.
http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/28783/

Náměstek ředitele Institutu lékařských a biologických problémů (IMBP) Valerij Bogomolov řekl, že u ruských kosmonautů se na rozdíl od amerických neobjevují stížnosti na zhoršení zraku po dlouhodobých kosmických misích. A po návratu na Zem nebyly zjištěny ani případy zvýšení nitroočního tlaku nebo poškození optického nervu. Specialisté IMBP se domnívají, že to souvisí s různými metodami profylaktických cvičení na kosmické stanici. Zkoumání zraku je rovněž jedním z úkolů roční expedice, která nyní na ISS probíhá.
http://tass.ru/kosmos/2123413

Specialisté společnosti Informacionnyje sputnikovyje sistemy im. Rešetnjova zahájili vývoj digitálně řízených antén, zesilovačů s nízkým šumem a bloků pro digitální zpracování signálů. Tyto komponenty jsou určeny pro satelitní spoje a jejich nový vývoj zajistí zlepšit charakteristiky kosmických aparatur. Pozemní testování a výroba nových komponentů bude pro potřeby ruského kosmického segmentu zajišťována stejnou firmou.
http://www.federalspace.ru/21588/

Pohled do minulosti (17. července):
1985 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Molnija vypuštěna telekomunikační družice Molnija 3-25 (30. výročí)
1975 - z PU-133 kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Kosmos 2 vypuštěna vojenská družice Kosmos 750 (40. výročí)
1975 - na oběžné dráze se poprvé v historii spojily americká a sovětská kosmická loď - Apollo a Sojuz (40. výročí)
1965 - ze základny Vandenberg byla nosnou raketou Thor Agena D vypuštěna vojenská družice OPS 8411 (50. výročí)
1965 - z PU-131 na Bajkonuru v rámci státních testů startovala raketa UR-100; raketa havarovala (50. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat