08.08.2015


Partneři programu Mezinárodní kosmické stanice oznámili výběr kosmonautů do misí na rok 2017: Peggy Whitson[ová], Mark Vande Hei a Jack Fische z NASA; Oleg Novickij, Aleksandr Misurkin, Nikolaj Tichonov a Fjodor Jurčikin z Roskosmosu a Thomas Pesquet a Paolo Nespoli z ESA. Nováčky v posádkách budou Mark Vande Hei a Jack Fischer, kteří získají praktické zkušenosti pro budoucí lety v amerických soukromých pilotovaných kosmických lodích Boeing CST-100 a Dragon-2 společnosti SpaceX.
http://www.nasa.gov/press-release/nasa-space-station-partners-announce-crew-members-for-missions-in-2017

Novým manažerem programu Mezinárodní kosmické stanice byl agenturou NASA jmenován Kirk Shireman, který působí v NASA od roku 1985 a od roku 2013 pracoval jako náměstek ředitele střediska Johnson Space Center v Houstonu. Shireman ve funkci manažera programu ISS nahrazuje Michaela Suffrediniho, jenž přešel do soukromého sektoru.
http://www.nasa.gov/press-release/nasa-names-new-manager-of-international-space-station-program

Prezident kosmických systémů společnosti Orbital ATK Frank Culbertson oznámil, že startovní komplex na Wallops Island poškozený výbuchem rakety Antares loni v říjnu se blíží ke konci opravy; škody dosáhly výše 15 miliónů dolarů. Rovněž úpravy rakety (explozi zavinilo vadné čerpadlo) jsou dokončeny. Nová raketa se zásobovací lodí k Mezinárodní kosmické stanici odstartuje v březnu.
http://hamptonroads.com/2015/08/next-antares-launch-spaceport-planned-march

Americký astronaut Scott Kelly, který je na ISS v rámci jednoroční mise, poprvé ochutná výsledky pěstování rostlin na palubě stanice. Prvním výpěstkem jsou rostliny římského salátu, které rostly 33 dnů, když semena byla na stanici už o 15 měsíců dříve. Jako potrava poslouží polovina vypěstovaných rostlin, druhá polovina bude zmrazena a později dopravena na Zemi k provedení vědeckých analýz. NASA předpokládá, že rostliny pěstované v mikrogravitaci se stanou doplňkem stávajícího jídelníčku kosmonautů.
http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/meals_ready_to_eat

V montážní hale S5 na kosmodromu Centre Spatial Guayanais byla dokončena předstartovní příprava družice Intelsat 34, která bude vynesena nosnou raketou Ariane 5 při letu VA225. Společně s ní poletí telekomunikační družice Eutelsat 8 West B, která již předstartovní přípravou prošla. Start je naplánován na 20. srpna.
http://www.arianespace.com/news-mission-update/2015/1326.asp

Evropské družice Sentinel pomáhají na dolním toku Dunaje sledovat kritické úseky, v nichž dochází k omezení lodní dopravy. Současná vlna veder a sucho v Evropě doprovází nízká hladina Dunaje a to vyvolává dopravní problémy. Nyní je na dolním toku zablokováno asi 120 lodí, z nichž stovka není vybavena systémem automatické identifikace, a satelitní snímky pomáhají zjistit jejich přesnou polohu. Nynější satelitní snímkování vodní cesty probíhá na žádost Rumunska, ale není vyloučeno, že bude rozšířeno i do dalších zemí.
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Sentinels_catch_traffic_jam

Evropská kosmická agentura připomíná 40. výročí vypuštění družice COS-B, která startovala jako první satelit nově vytvořené kosmické agentury ESA. COS-B byla prvním evropským satelitem určeným pro výzkum zdrojů gama záření. Družice měla pracovat jeden rok s možností prodloužení o další rok; nakonec pracovala šest let a osm měsíců: od srpna 1975 do dubna 1985.
http://www.esa.int/About_Us/Welcome_to_ESA/ESA_history/ESA_s_first_satellite_COS-B

Ústav kosmických výzkumů Ruské akademie věd oznámil, že přístroj DAN, který pracuje na americkém roveru Curiosity, objevil oblast s neobyčejným chemickým složením. Současně s tím se předpokládá, že hornina obsahuje přibližně 10 procent vody; v průběhu jízdy od místa přistání k patě Mt. Sharp bylo v půdě zjišťováno od 2 do 5 procent vody. Zvláštní složení horniny, v níž převládá oxid křemičitý, potvrdil také přístroj ChemCam.
http://tass.ru/kosmos/2171514

Ve Středisku přípravy kosmonautů byly dokončeny závěrečné zkoušky hlavní a záložní posádky Expedice 45/46. Obě posádky úspěšně splnily všechny úkoly a vypořádaly se se simulovanými mimořádnými situacemi. Výsledky bude v pondělí 10. srpna projednávat mezirezortní komise, která poté stanoví další postup předstartovní přípravy.
http://www.federalspace.ru/21625/

Sonda Cassini má naplánován korekční manévr OTM-417 (Orbital Trim Maneuver), kterým bude upravena dráha kolem Saturnu před průletem D-5 kolem měsíce Dione. Cassini proletí 17. srpna v minimální vzdálenosti 474 km od povrchu Dione.
http://saturn.jpl.nasa.gov/

Pohled do minulosti (8. srpna):
1995 - ze základny Poker Flat startovala sondážní raketa Nike Orion (NASA 31.110UE); dostup 140 km (20. výročí)
1985 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Proton-K vypuštěna telekomunikační družice Raduga 16 (30. výročí)
1985 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Ciklon vypuštěna průzkumná družice Kosmos 1674 (30. výročí)
1985 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna vojenská družice Kosmos 1673 (30. výročí)
1975 - z ostrova Ascension odstartovala meteorologická raketa Rocketsonde; dostup 65 km (40. výročí)
1965 - ze základny Point Barrow startovala sondážní raketa Nike Cajun (NASA 10.163GM); dostup 124 km (50. výročí)
1965 - ze základny Fort Churchill odstartovaly dvě rakety typu Nike Cajun; dostup 116 a 125 km (50. výročí)
1965 - z Wallops Island byly vypuštěny tři sondážní rakety Nike Cajun; dostup 122, 165 a 120 km (50. výročí)
1955 - nad základnou Edwards AFB došlo ke zničení raketového letounu X-1A; pilot stroj včas opustil (60. výročí)
1955 - z White Sands byly odpáleny balistické rakety Crossbow, Nike T 1611 a čtyři typu Honest John (60. výročí)
1955 - ze základny v Akitě byla vypuštěna zkušební raketa Pencil; vystoupila do výšky asi 600 metrů (60. výročí)
1935 - komisař obrany SSSR vydal rozkaz o vytvoření KB-7; cílem byl vývoj rakety s doletem 250 km (80. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat