16.09.2015


Japonská kosmická agentura oznámila, že byly stanoveny termíny pro odlet nákladního modulu HTV-5 (Kounotori 5) a jeho navedení k zániku do atmosféry. HTV-5 se od ISS oddělí 29. září (předběžně v 00:20 JST) a do atmosféry bude modul naveden 30. září přibližně v 05:30 JST.
http://global.jaxa.jp/press/2015/09/20150916_htv5.html

V čisté hale střediska NASA Goddard Space Flight Center v Greenbeltu byla dokončena podpůrná konstrukce kosmického teleskopu JWST (James Webb Space Telescope), která je vysoká asi 26 stop (necelých 8 metrů). JWST se má stát se svým primárním zrcadlem o průměru 6,5 metru mnohem výkonnějším než je Hubbleův kosmický teleskop. Na projektu JWST spolupracuje NASA s Evropskou kosmickou agenturou a Kanadskou kosmickou agenturou.
http://www.nasa.gov/feature/goddard/nasas-james-webb-space-telescope-structure-stands-tall

NASA dokončil další významný pokrok při stavbě nové kosmické lodi Orion - pracovníci agentury dokončili technické a programové hodnocení. Orion už úspěšně absolvoval letový test EFT-1 (Exploration Flight Test-1) v prosinci 2014 a připravují se další zkušební lety: bezpilotní EM-1 (Exploration Mission) a pilotovaný EM-2, který má proběhnout do dubna 2023.
http://www.nasa.gov/press-release/nasa-completes-key-milestone-for-orion-spacecraft-in-support-of-journey-to-mars

V Moskvě proběhla prezentace firmy Yaliny, která plánuje vytvoření flotily spojových družic na nízké oběžné dráze. Pro jejich vypuštění bude využita nosná raketa Dněpr (civilní konverze balistické rakety Satana), která bude vynášet současně několik družic současně. Podle zveřejněné informace byla už uzavřena dohoda se společností Kosmotras na vypuštění testovacích družic.
http://tass.ru/kosmos/2266633

Chruničevovo kosmické středisko oznámilo, že spojová družice Ekspress-AM8, vypuštěná 14. září, bude uvedena do operačního provozu v průběhu prosince 2015. Nyní byly na družici rozevřeny panely sluneční baterie, byly aktivovány motorky orientačního systému a vyklopily se všechny antény. Družice pracuje normálně.
http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/29246/

Specialisté NASA a Roskosmosu diskutují otázku, jak lépe využívat Mezinárodní kosmickou stanici pro přípravu pilotované mise na Mars. Jedním z prvních příkladu je jednoroční let kosmonautů Kellyho a Kornijenka, kteří v těchto dnech dokončili první polovinu pobytu na ISS. Kosmické agentury zvažují ještě jednu celoroční misi a připravují experimenty, v nichž budou zapojeni kosmonauti ihned po návrat na Zem z dlouhodobých expedic na ISS.
http://tass.ru/kosmos/2264927

Podle nové studie vypracované agenturou NASA na základě dat ze sondy Cassini bylo zjištěno, že pod ledovou krustou Saturnova měsíce Enceladus je globální oceán. Člen týmu Peter Thomas k řešení problému bylo potřeba roky pozorování a výpočtů. Předchozí analýzy předpokládaly větší oblasti tekuté vody pod ledem v jižních polárních oblastech Encelada.
http://www.nasa.gov/press-release/cassini-finds-global-ocean-in-saturns-moon-enceladus

Jeffrey Bezos, zakladatel a prezident internetové firmy Amazon, oznámil, že se hodlá zabývat dopravou lidí a nákladů na nízkou oběžnou dráhu. K tomu účelu by jeho firma Blue Origin měla využívat prostory LC-36 na základně USAF na Cape Canaveral na Floridě. Podle Bezosových plánu by se první takový vzlet měl uskutečnit v roce 2020. Blue Origin v současnosti vyvíjí prostředek k suborbitálním letům na hranice vesmíru.
http://tass.ru/kosmos/2264773

Rusko bude pokračovat v rozšiřování spolupráce s Brazilskou kosmickou agenturou v oblastech satelitních navigací a dálkového průzkumu Země. O pokračující spolupráci jednala v Moskvě Mezivládní rusko-brazilská komise pro ekonomickou a vědecko-technickou spolupráci na svém 9. zasedání. Kromě toho obě strany posuzovaly zahájení činnosti stanice pro sledování kosmického odpadu v Brazílii.
http://www.federalspace.ru/21722/

Předseda Indické kosmické organizace (ISRO) A. S. Kiran Kumar převzal Gandhí Peace Prize 2014, která byla ISRO udělena jako uznání aktivit při transformaci Indie pomocí kosmických technologií a kosmických služeb. Gandhího mírová cena byla zřízena v roce 1995 v roce 125. výročí narození Mahátmy Gándhího a uděluje se každoročně.
http://www.isro.org/isro-receives-gandhi-peace-prize-2014

Do Japonska byly dopraveny proteinové vzorky, které byly dopraveny na Mezinárodní kosmickou stanici v červenci v nákladní lodi HTV-5 a na Zemi se vrátily 12. září v transportní lodi Sojuz TMA-16M. Experiment s krystalizací bílkovin v mikrogravitaci na ISS kontroloval japonský kosmonaut Kimiya Yui. Vzorky, které vykrystalizovaly ve vesmíru, budou nyní zkoumány v japonských laboratořích.
http://iss.jaxa.jp/kiboexp/news/150915_pcg.html

V průběhu dne prolétá v blízkosti Země planetka 2013 RO5, maximální přiblížení v 15:35 UT na 0,06552 AU (25,48 vzdálenosti Měsíce).

Pohled do minulosti (16. září):
1985 - z lodi Krenkel byla vypuštěna sondážní raketa MMR-06 k výzkumu atmosféry; dostup 58 km (30. výročí)
1975 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Voschod vypuštěna fotoprůzkumná družice Kosmos 760 (40. výročí)
1975 - z LF07 na Vandenberg AFB byla odpálena balistická raketa Minuteman 2; dostup asi 1300 km (40. výročí)
1965 - ze základny Eglin startovala ke zkušebnímu letu sondážní raketa Black Brant 5B; dostup 344 km (50. výročí)
1955 - z White Sands byly odpáleny rakety Falcon 205B, Pogo Low, Crossbow, Nike EU a Atlas AM-1 (60. výročí)
1955 - z ponorky B-67 plující v Bílém moři byla odpálena balistická raketa R-11FM; dolet 150 km (60. výročí)
1925 - zemřel Alexandr A. Friedman, ruský fyzik, objevil nestacionární řešení Einsteinových rovnic (90. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat