02.08.2016


Na základnu Vandenberg AFB byla 28. července dopravena družice WorldView-4, kterou pro společnost Digital Globe postavila firma Lockheed Martin. Družice bude vypuštěna 15. září nosnou raketou Atlas 5 ze startovního komplexu SLC-3E. Družice bude pořizovat snímky zemského povrchu s rozlišením kolem 30 cm.

Nová studie NASA, zveřejněná v Journal of Geophysical Research, ukazuje, že Jupiterův měsíc Io má tenkou atmosféru, kterou vytváří oxid siřičitý unikající při vulkanické činnosti. Měsíc Io je nejvíc vulkanicky aktivní těleso sluneční soustavy. Atmosféra Io ale při průletu Jupiterovým stínem, kdy teplota klesne na asi -170°C, zmrzne a ve formě námrazy klesá na povrch. Io se ve stínu Jupitera nachází dvě hodiny na každém oběhu, který trvá 1,7 pozemského dne.

Evropská kosmická agentura oznámila, že byl dokončen přístroj Aladin určený pro sledování větru po celé planetě, který bude instalován na družici Aeolus. Aparatura byla navržena francouzskou firmou Airbus Defence and Space a očekává se, že Aladin přispěje ke zkvalitnění předpovědí počasí. Start družice Aeolus je předběžně stanoven nejpozději do konce příštího roku.

Ústav kosmických výzkumů (IKI) uvedl, že Rusko a Spojené státy posuzují možnost společné mise k Venuši, při níž by ruská sonda Venera-D nesla americké aerostaty VAMP (Venus Atmospheric Maneuvrable Platform). O této možnosti se diskutovalo na setkání zástupců IKI a NASA ve dnech 26. až 28. července v Moskvě. Mise Venera-D se původně měla uskutečnit do roku 2025, ale do současné varianty Federálního kosmického programu na roky 2016 až 2025 tato mise není zařazena.

Čína úspěšně vyzkoušela svůj největší raketový stupeň s motorem na pevné pohonné látky. Stupeň vyvinutý v China Aerospace Science and Technology Group (CAST) má průměr 3 metry a v budoucnu by měl být využíván jako booster pro nejtěžší čínské nosné rakety. CAST uvedl, že tímto testem Čína potvrdila, že zvládla technologii výroby velkých motorů na TPL.

V Redstone Arsenal zemřel 31. července ve věku 55 let generálmajor John Rossi, který měl 2. srpna převzít velení US Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command. Rossi měl převzít velení od generálporučíka Davida Manna, který byl v této funkci od srpna 2013. Příčina Rossiho úmrtí není zřejmá a je předmětem dalšího vyšetřování.

Administrátor NASA Charles Bolden jmenoval Patricii Sanders[ovou] do funkce předsedkyně Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP), který je poradním orgánem pro záležitosti týkající se bezpečnosti agentury. Ve funkci nahrazuje viceadmirála Josepha Dyera, jenž funkci zastával 13 let. Sanders[ová] působila 34 roky ve federálních vládních orgánech a v současné době je nezávislým leteckým poradcem. ASAP byl zřízen Kongresem v roce 1968 v návaznosti na požár na palubě lodi Apollo 1, při němž uhořeli tři američtí astronauti.

Specialisté z německého střediska DLR-Instituts für Kommunikation und Navigation spustili v Baltském moři třídenní testování nových přijímacích systémů satelitního navigačního signálu. Nové zařízení je odolné vůči rušení a falešným signálům, jimiž mohou být ovlivněny aparatury lodí na volném moři. O průběhu zkoušek informoval dr. Stefan Geweis z DLR.

Státní korporace Roskosmos má v úmyslu utratit asi 260 miliónů rublů za studii o vývoji a výrobě elektronických součástek pro raketovou a kosmickou techniku. Účelem studie je podpora domácí produkce, která zamění importované součástky využívané v kosmické technice, a to jak civilní, tak dvojího využití.

Čínské námořnictvo odpálilo v pondělí 1. srpna z plavidel ve Východočínském moři několik desítek raket a torpéd. Cvičení bylo zaměřeno na přesnost střelby, stabilitu a rychlost v podmínkách rušení elektromagnetických vln. Do akcí bylo zapojeno námořní letectvo, ponorky, lodě a plavidla pobřežní stráže.

Japonská kosmická agentura plánuje na prosinec pokus, při němž bude ze základny Uchinoura Space Center vypuštěn upravenou sondážní raketou SS-520 nanosatelit postavený na University of Tokyo. Družice o hmotnosti 3 kg má být navedena na oběžnou dráhu ve výšce 200 km. Cena rakety, která je 10 m vysoká s průměrem asi 50 cm, se pohybuje v řádu jednotek miliónů dolarů.

Sonda Cassini má naplánován korekční manévr OTM-456 (Orbital Trim Maneuver), kterým se upraví oběžná dráha kolem Saturnu před plánovaným těsným průletem kolem měsíce Titan. Při průletu s označením T-122 se sonda 10. srpna 2016 přiblíží na minimální vzdálenost 1599 km. Průlet je zaměřen zejména na zjištění přítomnosti podpovrchového oceánu, sledování gravitačních anomálií Titanu a pozorování povrchu měsíce.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 NX22, odhadovaná velikost je mezi 38 a 120 metry, maximální přiblížení v 11:32 UT na vzdálenost 0,03336 AU (12,97 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 9. července 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (2. srpna):
1996 - ze základny White Sands byla k testovacímu letu odpálena balistická raketa SM-2-IV (20. výročí)
1996 - zemřel Aleksandr Emmanuelovič Nudelman (*1912), 1965-1987 hlavní konstruktér v OKB 8 (20. výročí)
1986 - z britské ponorky S27 ponořené u Cape Canaveral byla odpálena balistická raketa Polaris A3 (30. výročí)
1986 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna průzkumná družice Kosmos 1768 (30. výročí)
1976 - v USA byly zahájeny práce na úpravě letounu Boeing 747 N9668 pro přepravu raketoplánu (40. výročí)
1966 - ze San Nicolas startovala k druhému testovacímu letu sondážní raketa Terrier; dostup 443 km (50. výročí)
1966 - z LC50 základny White Sands byla odpálena balistická raketa Sprint ABM; raketa selhala (50. výročí)
1966 - ze základny Barkiong Sands startovaly dvě sondážní rakety Nike Tomahawk; dostup 306 a 303 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Falcon 208A, Falcon 201A a Nike T (60. výročí)
1936 - v RNII byl schválen konečný (předběžný schválen v červenci) návrh okřídlené rakety 212 (80. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat