06.08.2016


Vedoucí divize NASA pro vědy o Zemi Michael Freilich se setkal s čínskými kolegy z akademie věd při své červencové návštěvě Pekingu a jednal s nimi o možné spolupráci v budoucích projektech. Jednání jsou známkou toho, že kosmická agentura NASA hledá způsoby, jak spolupracovat s Čínou i přes přísná omezení Kongresu bilaterální spolupráce. Informoval o tom 4. srpna mluvčí NASA Steve Cole s tím, že se diskutovala otázka výměny vědeckých dat z družice TanSat (bude měřit hladinu oxidu uhličitého v atmosféře) a že v současnosti se s Čínou neplánují žádné další společné činnosti.

Vypuštění první meteorologické družice nové generace JPSS (Joint Polar Satellite System), které se mělo uskutečnit v lednu 2017, bylo odloženo minimálně o dva měsíce. Mluvčí NOAA John Leslie uvedl, že se tak stalo na základě výsledků testování systémů družice, ale neupřesnil další podrobnosti. Zpoždění by mohlo nepříznivě ovlivnit přesnost předpovídání počasí, protože aparatura Advanced Technology Microwave Sounder na družici Suomi vykazuje známky možného selhání.

Sonda SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) zaregistrovala 4. srpna kometu, která se dostala do blízkosti Slunce. Kometa pravděpodobně na Slunce nedopadla, ale byla působením gravitačních sil roztrhána a většina z úlomků se v blízkosti Slunce odpařila. Kometa patřila do rodiny Kreutzových komet.

Roskosmos zveřejnil podmínky soutěže na zpracování systému sledování objektů korporace a nebezpečných a cenných předmětů. Vítěz soutěže, jejíž maximální cena je 627,4 miliónu rublů, musí do roku 2018 dokončit a zmodernizovat stávající kontrolní systém a vytvořit automatizovaný systém pro kosmodrom Vostočnyj.

V ruském Středisku přípravy kosmonautů proběhla tisková konference s posádkou expedice 46/47 na Mezinárodní kosmické stanice. Kosmonauti Jurij Malenčenko (Roskosmos), Timothy Kopra (NASA) a Timothy Peake (ESA) hovořili o své 186 dní dlouhé misi (kosmonauti se z ISS vrátili 18. června v kosmické lodi Sojuz TMA-19M) a zejména o vědeckých experimentech na ISS. Po skončení tiskové konference položili kosmonauti květy k památníku Jurije Gagarina a poté se účastnili slavnostního přivítání.

Agentura Xinhua ve zprávě o vypuštění družice Tiantong 1-01 zdůraznila, že se jedná o první družici mobilního telekomunikačního systému, který se má stát klíčovou součástí informační infrastruktury země. Provoz družice a pozemní využití bude řídit firma China Telecom, jež plánuje dopravit na stacionární dráhu další družice tohoto nového komunikačního systému.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 NK39, odhadovaná velikost je mezi 31 a 99 metry, maximální přiblížení v 17:36 UT na vzdálenost 0,07728 AU (30,05 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 15. července 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (6. srpna):
1986 - z kosmodromu Bajkonur byla raketou Sojuz-U vypuštěna vojenská průzkumná družice Kosmos 1770 (30. výročí)
1976 - z SLC4W na Vandenberg AFB byla nosnou raketou Titan 34B vypuštěna komunikační družice SDS 2 (40. výročí)
1966 - ze základny White Sands odstartovaly tři sondážní rakety Nike Apache; dostup všech 200 km (50. výročí)
1966 - ze základny Kagoshima odstartovala testovací sondážní raketa S-210; dostup asi jeden km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Nike T, Honest John a Rascal 112C (60. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat