11.08.2016


Kanadská kosmická agentura přijme dva kandidáty na místa ve svém týmu astronautů. Zájemci musí mít kanadské občanství, mají minimálně bakalářský titul v oblasti vědy, techniky nebo lékařství a musí mít dokonalé zdraví. Adepti musí být vysocí mezi 149,5 a 190,5 cm a jejich hmotnost nesmí přesahovat 95 kg. Kromě toho by potenciální astronauti měli být vynikající komunikativní typy. Uzávěrka přihlášek je 15. srpna.

Podle počítačové simulace provedené ve středisku NASA Goddard Institute for Space Studies mohly být na Venuši po dobu asi 2 miliard let přijatelné teploty a rozsáhlé vodní plochy. Starověká Venuše měla ve srovnání se Zemí výrazně více souše, a to zejména v tropických oblastech. V současné době má Venuše hustou atmosféru z oxidu uhličitého a teploty na povrchu dosahují 462°C. Studie byla vypracována v rámci programu NASA Planetary Science Astrobiology, jehož cílem je pátrání po životě na exoplanetách.

Při kontrole na Centre Spatial Guayanais byla družice pro dálkový průzkum PerúSAT-1 uznána způsobilou k letu na nosné raketě Vega, jejíž start s označením VV07 je naplánován na 16. září. Hlavním cílem této kontroly, která probíhala v hale S3B, bylo ověření možnosti fyzického spojení s družice s adaptérem nosné rakety.

Kosmonaut Nikolaj Tichonov se v moskevském IMBP účastnil nácviku práce s novým skleníkem Lada-2, který bude na konci roku 2016 nebo začátkem roku 2017 dopraven na Mezinárodní kosmickou stanici. Práci se skleníkem absolvovali už dříve kosmonauti Ryžikov a Borisenko, kteří odletí na ISS letos na podzim. Jako první se budou v novém skleníku pěstovat zakrslá odrůdy sladké papriky a potom bude "vyseta" pšenice.

Sonda ExoMars/TGO provedla v 09:30 UT manévr DSM-2 (Deep-Space Manoeuvre 2), při kterém hlavní motor pracoval přibližně 155 s. Nyní bude navigační tým řídicího střediska ESOC detailně vyhodnocovat novou dráhu letu. Předchozí manévr - DSM-1 - proběhl v červenci s přesností rychlosti lepší než 5 mm/s.

V rámci předstartovní přípravy uskutečnila na SLC-40 na Cape Canaveral společnost SpaceX statický test motorů prvního stupně Merlin 1D nosné rakety Falcon 9, která má vynést japonskou telekomunikační družici JCSAT-16. Vzlet je naplánován na 14. srpna v 01:26 hod. místního času (05:26 UT) a při tomto letu se má první stupeň pokusit o přistání na plovoucí platformu zakotvenou v Atlantiku.

V časopise Geophysical Research Letters byla zveřejněna studie, která představuje první přímý důkaz přítomnosti tekoucí kapaliny a stovek metrů hlubokých kaňonů na Saturnově měsíci Titan. Pozorované kaňony jsou široké necelý kilometr, jejich svahy mají sklon větší než 40 stupňů a jejich hloubka se pohybuje od 240 do 570 metrů. Pro studii vědci analyzovali data pořízená sondou Cassini při průletu kolem Titanu v květnu 2013, kdy se sonda zaměřila na oblast severního moře Ligeia Mare.

Společnost Orbital ATK odkládá let své nosné rakety Antares s nákladní kosmickou lodí Cygnus OA-5 minimálně do září (přesnější termín bude oznámen v nejbližších dnech) vzhledem k nutnosti doplňkových testů nové pohonné jednotky. Podle dřívějších plánů se měl start s novými ruskými raketovými motory RD-181 uskutečnit 22. srpna. Návrat rakety Antares do služby po havárii v říjnu 2014 se už od začátku letošního roku několikrát odkládal.

Na kosmodromu Centre Spatial Guayanais pokračuje předstartovní příprava telekomunikačních družic Intelsat 33e a Intelsat 36. Obě družice byly vybaveny provozními plyny a komponenty paliva a nyní jsou integrovány s adaptérem SYLDA. Družice mají být vypuštěny 24. srpna nosnou raketou Ariane 5 při letu VA232.

Podle listu Izvestija plánuje Roskosmos omezit počet ruských kosmonautů na Mezinárodní kosmické stanici ze tří na dva. Ředitel Roskosmosu pro pilotované lety Sergej Krikaljov k tomu dodal, že Roskosmos odeslal všem účastníkům projektu ISS dopis, ve které je žádá o jejich vyjádření k tomuto návrhu. Účelem opatření je zvýšit efektivnost programu a snížit náklady na provoz - s menším počtem kosmonautů se sníží frekvence letů nákladních kosmických lodí. Už dříve Krikaljov řekl, že zpoždění stavby nových modulů ruského segmentu ISS si vyžádá snížení počtu kosmonautů v ruském segmentu.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 PX8, odhadovaná velikost je mezi 7 a 24 metry, maximální přiblížení v 08:33 UT na vzdálenost 0,01949 AU (7,58 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 8. srpna 2016 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (11. srpna):
2006 - z Centre Spatial Guayanais byly raketou Ariane 5ECA vypuštěny družice JCSAT 10 a Syracuse 3B (10. výročí)
1976 - z Wallops Island startovala testovací sondážní raketa NASA Terrier Malemute; dostup 612 km (40. výročí)
1966 - nad Edwards AFB se uskutečnil pokusný let raketového letounu X-15A, maximální výška 76,5 km (50. výročí)
1966 - z Fort Churchill startovala sondážní raketa Aerobee 150, výzkum polárních září; dostup 207 km (50. výročí)
1966 - z Barking Sands startovala k technologické misi sondážní raketa Nike Tomahawk; dostup 300 km (50. výročí)
1966 - ze základny Kagoshima startovala sondážní raketa Kappa 8L k výzkumu atmosféry; dostup 130 km (50. výročí)
1936 - narodil se Gleb Jurjevič Vasiljev, první náměstek hlavního konstruktéra CKV TM, člen RAKC (80. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat