16.08.2016


Mezinárodní tým vědců s využitím dat ze stratosférické observatoře NASA SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) a pozemních observatoří studoval, jak určitý typ organických sloučenin by se mohl vyvíjet ve vesmíru. Vědci se zaměřili na molekuly polycyklických aromatických uhlovodíků, jež tvoří asi 10 procent uhlíku ve vesmíru. Tyto informace by mohly pomoci vědcům lépe pochopit, jak se mohl život vyvíjet na Zemi.

Pracovníci Samarské univerzity začali vyvíjet nový systém řízení malých družic, který vychází z KMU-1 (kompensacija mikrouskorenij) použité na mikrodružici Aist-2D. KMU-1 je určena pro kompenzaci rotačních zrychlení a umožňuje v každém okamžiku určit polohu družice v prostoru. Družice Aist-2D byla vypuštěna 28. dubna z kosmodromu Vostočnyj.

Ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina zasedala Hlavní lékařská komise, která posuzovala zdravotní stav kosmonautů zařazených do hlavní a záložní posádky Expedice 49/50 Mezinárodní kosmické stanice. Po analýze předložených dat komise konstatovala, že kosmonauti Sergej Ryžikov, Andrej Borisenko, Aleksandr Misurkin a Nikolaj Tichonov jsou z hlediska zdravotního stavu schopni absolvovat kosmický let.

Hyon Kwang Il, ředitel oddělení vědeckého výzkumu aerokosmického úřadu NADA (National Aerospace Development Administration), řekl v Pchongjangu, že KLDR pokračuje ve výzkumu kosmického prostoru a jejím cílem je dosažení Měsíce. Podle pozorovatelů se jedná o "zkušební balónek", ale je nepravděpodobné, že by Hyon Kwang Il vyjadřoval myšlenky, s nimiž nesouhlasí současný severokorejský režim. V současné době KLDR disponuje nosnou raketou, která je schopná na nízkou oběžnou dráhu dopravit náklad o hmotnosti 300 kg, což je ale nedostatečné pro měsíční sondu. KLDR ovšem oznámila, že staví nosnou raketo Unha-9, která bude o více než polovinu větší než stávající Unha-3.

Agentura NASA schválila pokračování vývoje robotického segmentu mise ARM (Asteroid Redirect Mission). Projekt vede středisko NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně. Začátkem letošního roku bylo aktualizováno cílové datum pro robotickou misi, a to do prosince 2021. Příprava pilotovaného let k asteroidu zůstává v počáteční fázi a jeho realizace se předpokládá v roce 2026.

Na startovní rampě komplexu 41 na Cape Canaveral bylo instalováno Crew Access Arm, jež bude využíváno k přístupu astronautů do kosmické lodi CST-100 Starliner. Rameno vytvoří přístupový můstek mezi startovní věží a kosmickou lodí umístěnou na vrcholu nosné rakety Atlas 5. Součástí je rovněž uzavřený prostor, ve kterém budou prováděny závěrečné úpravy skafandrů před nástupem astronautů do kosmické lodi.

V 01:40 hod. místního času (15.8. v 17:40 UT) byla z Jiuquan Satellite Center nosnou raketou CZ-2D vypuštěna telekomunikační družice Micius, která je jako první na světě vybavena systémem pro kvantovou telekomunikaci. Pomocí nové družice, která se bude pohybovat po dráze ve výšce kolem 600 km, bude testována možnost spojení kvantovou technologií mezi družicí a pozemní stanicí a retranslace vysílání mezi pozemními stanicemi.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 PG, odhadovaná velikost je mezi 14 a 45 metry, maximální přiblížení v 15:07 UT na vzdálenost 0,09410 AU (36,59 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 1. srpna 2016 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (16. srpna):
1976 - ze základny Syowa Base odstartovala japonská sondážní raketa S-210; dostup 118 km (40. výročí)
1966 - z SLC4E na Vandenberg AFB byly raketou Atlas Agena D vypuštěny družice KH 7-31 a OPS 6810 (50. výročí)
1966 - ze základny Eglin byla vypuštěna meteorologická raketa Arcas; dostup 55 km (50. výročí)
1966 - ze základny Fort Churchill byla vypuštěna meteorologická raketa Arcas; dostup 58 km (50. výročí)
1966 - ze základny Wallops Island odstartovala sondážní raketa NASA Scanner 1; dostup 612 km (50. výročí)
1966 - z LF02 na Vandenberg AFB byla odpálena balistická raketa Minuteman 1B; dostup asi 1300 km (50. výročí)
1966 - z LF06 na Vandenberg AFB byla odpálena balistická raketa Minuteman 1A; raketa havarovala (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Falcon 208, Talos a Nike T, C a BC (60. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat